Politica, Politici europene — iunie 25, 2016 at 12:16

Ce este Brexit?

by

Cetățenii britanici s-au prezentat joi, 23 iunie anul curent la urne pentru a vota într-un referendum crucial pentru viitorul tarii lor și cu implicații sociale, economice și, de ce nu, chiar geo-politice mai largi și care se vor face simțite de abia de acum încolo.

brexitDupă câteva luni de campanii electorale, cetățenii britanici au votat deja pe 23 iunie pentru ca “albionul” să nu mai fie membru al Uniunii Europene (UE). Iată câteva aspecte cheie pentru a înțelege ce s-a vrut a fi acest “Brexit”.

Brexit – un termen inventat de mass-media – este o combinație de două cuvinte în limba engleză: Britain (Marea Britanie) și “exit” (ieșire), daica ieșirea Marii Britanii din UE. Originile acestui cuvânt pot fi urmărite până la un scenariu similar, anume și un posibil “Grexit”, referindu-se la ieșirea ipotetică a Greciei  din zona euro.

Brexit este, așadar, un caz fără precedent, o surpriza, atât pentru analiști, cat și pentru simplii cetățeni, fiind primul caz de ieșire a unei tari din blocul comunitar, mărturisesc ca și eu am fost extrem de sceptic cu privire la realizarea sa, manifestând stupoare la aflarea vestii o data apărute pe fluxul agențiilor de presa încă de la primele ore ale zilei de joi.

La această epocală și istorică alegere au avut dreptul să participe cetățeni britanici în vârstă de peste 18 ani, în jur de 45 de milioane de persoane participând la referendum (cifra incluzându-i și pe cei care trăiesc în Commonwealth).

Partidul pentru Independența Marii Britanii – UK Independence Party (UKIP) – condus de către Nigel Farage este principalul amfitrion al agendei politice care a susținut și susține depărtarea de comunitatea europeană. De asemenea, conform presei britanice, aproximativ jumătate dintre deputații Partidului Conservator – aflat la guvernare – adică cinci miniștrii din actualul cabinet – s-au poziționat în favoarea Brexit. Această opțiune a avut, de asemenea, și sprijinul parlamentarilor laburiști și unioniști.

De cealaltă parte a baricadei se situa Prim-ministrul David Cameron, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn și câțiva șefii de guverne din țări membre UE. Desigur, si o parte dintre britanici s-au pronunțat și se pronunță în favoarea rămânerii în UE.

Ciprian POP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page