Lifestyle, Sănătate — ianuarie 23, 2014 at 16:17

Cauzele apariţiei cancerului de col uterin

by

Cancerul de col uterin omoară 6 femei în fiecare zi, în România, arată statisticile, aceasta fiind şi principala cauză de deces a româncelor cu vârste de la 15 şi până la 45 de ani.

papanicolau

Este o boală tăcută, dar necruţătoare. De vină ar fi lipsa de interes faţă de propria sănătate, lipsa de informare corectă în legătură cu acest tip de cancer, dar şi faptul că femeile merg în număr prea mic la medicul ginecolog. Află care sunt cauzele apariţiei cancerului de col uterin!

Este foarte greu de depistat cancerul de col uterin, pentru că este asimptomatic, iar din această cauză femeile ar trebui să meargă anual la controlul ginecologic. Dacă este descoperit în stadiu incipient, există şanse de aproape 100% de supravieţuire, însă aceasta scade odată cu avansarea bolii. Depistarea se face prin teste regulate Babeş-Papanicolau.

Cauzele apariţiei cancerului de col uterin

Virusul HPV

Principală cauză din care poţi face această boală este virusul HPV. Există peste 100 de tupini ale virusului, însă doar câteva sunt atât de dăunătoare cât să se ajungă la cancer. Virusul se transmite foarte uşor, prin contact sexual, iar printre victime se numără femeile care încep viaţa sexuală la o vârstă fragedă şi cele care au avut mai mulţi parteneri sexuali. Din nefericire, prezervativul nu te poate proteja de HPV, pentru că virusul este localizat şi în regiunea intimă externă, unde forma de contracepţie nu protejează. Prezenţa virusului în organism nu se face cunoscută încă de la început, ci îl poţi avea şi ani la rând fără să ştii, astfel transmiţându-l şi altor parteneri.

Anticoncepţionale

Pilulele anticoncepţionale luate pe termen lung duc la creşterea riscului apariţiei cancerului de col uterin, în special la femeile care au folosit aceste pastile mai mult de cinci ani. Dacă le foloseşti doar pentru a evita sarcinile nedorite, cel mai sănătos pentru tine ar fi să renunţi la ele şi să încerci alte metode contraceptive, care să te apere şi de bolile cu transmitere sexuală.

Ţigările, fumatul

Potrivit cercetărilor, femeile fumătoare riscă de două ori mai mult să facă această boală de-a lungul vieţii, spre deosebire de cele care nu fumează. Toate substanţele cancerigene conţinute de ţigări nu au efect doar asupra plămânilor, ci asupra întregului organism – în secreţiile cervicale ale fumătoarelor s-au descoperit numeroase substanţe dăunătoare, provenite din fumul de ţigară.

Virusul HIV

HIV este virusul care cauzează SIDA şi care slăbeşte sistemul imunitar, aşadar creşte riscuş de infecţie cu HPV, cel responsabil cu dezvoltarea cancerului de col uterin.

Dietă fără fructe şi legume

Femeile care nu au o dietă echilibrată şi care nu consumă în mod regulat fructe şi legume proaspete poate creşte riscul de cancer de col uterin. În plus, şi femeile supraponderale prezintă un risc crescut al apariţiei cancerului de col uterin.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page