Mâncare şi Băutură — ianuarie 17, 2017 at 14:43

Câteva sfaturi utile pentru cei care vizitează Italia

by

În Italia există obiceiuri pentru servirea mesei care fascinează și inspiră totodată. Cele mai importante sunt legate de modul în care mâncarea este asociată cu băuturile. De pildă, pentru un turist aflat în Italia poate părea normal să comande un cafe latte și o pizza, ori cappuccino cu paste alle vongole, însă italienii nu ar opta niciodată pentru astfel de combinații. Ce trebuie să știi?

masa italiaMicul Dejun

În Italia, chiar și la McDonald’s este servit cappuccino la micul dejun. Combinațiile continentale cu ouă și bacon sau ouă și cârnați nu fac parte din meniul obișnuit al restaurantelor și pot fi găsite doar în cazuri excepționale, în hoteluri.

mic dejunPentru micul dejun, cappuccino și brioșele ori croissantele sunt opțiunile clasice în Italia, iar acestea pot fi maximum însoțite de iaurt proaspăt.

Prânzul și cina

În Italia, untul nu este folosit pentru a fi întins pe pâine, așa cum nici pâinea înmuiată în ulei de măsline nu este neapărat un aperitiv. Aceste combinații sunt destul de sățioase și pot diminua apetitul.

pranz italian 2Eticheta italiană interzice ca pastele să se mănânce cu pâine. Există o singură excepție: când e servit preparatul tradițional „scarpetta”, pâinea este folosită pentru a șterge sosul de pe farfurie.

Apa plată, vinul ori berea sunt tot timpul pe mesele italienilor, dar nu și laptele sau sucurile carbogazoase, considerate potrivite pentru copii și adolescenți. Acestea sunt acceptate doar dacă însoțesc pizza servită la masa de prânz.

O masă tradițională italienească presupune servirea mai multor feluri de mâncare, respectiv paste/orez la felul principal, carne roșie/peste/legume la felul al doilea și fructe la final. Turiștii comandă de obicei un singur preparat, un aspect pe care italienii nu îl apreciază, dar s-au obișnuit. De notat: conținutul caloric rezultat din cele trei feluri de mâncare italienească de la o masă nu e foarte mare, pentru că porțiile în Italia sunt mici.

pranz italian 1În Italia, brânza rasă nu este adăugată de obicei în pastele ori specialitățile cu pește.

Cafeaua poate fi consumată alături de fructe sau desert, dar niciodată alături de felul principal al mesei. În plus, cappuccino e consumat doar la micul dejun, pentru prânz și cină fiind preferate espresso ori espresso macchiato ca ultimă concesie.

Când italienii își invită prietenii acasă pentru a lua masa împreună, gazdele se așteaptă de obicei ca invitații să consume tot din farfurie. Dacă aceștia mănâncă jumătate sau mai puțin, gazda va interpreta acest gest ca pe o insultă. La polul opus, dacă mănânci rapid și în întregime mâncarea din farfurie, gazda o va interpreta ca pe solicitarea unei porții suplimentare. Sună cunoscut?

pastaPare clar, dar ca să fie clar ca lumina zilei, italienii nu taie niciodată spaghetele, ci le rulează pe furculiță. Nu trebuie să întrebuințezi niciodată cuțitul când consumi paste. Odată tăiate, acestea vor deveni imposibil de rulat.

Alt sfat util pentru cei care vizitează Italia este să evite restaurantele cu meniuri ilustrate. De obicei acestea servesc preparate care nu întrunesc cel mai înalt nivel de calitate, la prețuri mai mari decât ar merita. Ca reguli generale, o pizza Margherita nu ar trebui să coste mai mult de 7-8 euro, iar pentru un cappuccino ar trebui să plătești circa 1,40 euro în Milano și 1,20 în Roma.

Aperitivo

Masa frugală dintre prânz și cină, însoțită de băuturi specifice se numește în Italia aperitivo și este mai mult un prilej de socializare decât de aport nutritiv.

aperitiv italian1Se consumă alimente în porții foarte mici, pentru a spori senzațiile gustative oferite de băuturi.

Italian foodSpritz-ul este o băutură consacrată acestui moment al zilei, dar la fel de bine merg vinul ori berea în porții mici.

spritz italianBuon appetito!

sursa:peroniitaly.ro

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page