Evenimente, Ultimile Știri — iulie 18, 2014 at 17:15

Catastrofa zborului MH17: Rebelii ucrainieni permit accesul investigatorilor internaţionali la locul prăbuşirii

by

Separatiștii pro-ruşi din estul Ucrainei sunt pe cale de a oferi anchetatorilor internaționali accesul la locul accidentului avionului Malaysia Airlines. Rebelii au promis că vor asigura locul și vor permite recuperarea cadavrelor , a spus  Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

MH17

Avionul s-a prăbuşit în apropierea satului Grabovo, Ucraina

Avionul, care transporta 298 de persoane, s-a prăbușit pe teritoriul detinut de rebeli joi. Cele două părți ucrainiene aflate în conflict civil s-au acuzat reciproc de doborârea avionului cu o rachetă. Boeing 777 zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur şi a căzut între Krasni Luch în regiunea Luhansk și Shakhtarsk în regiunea învecinată din Donețk. Avionul s-a prăbuşit în apropierea satului Grabovo, Ucraina.

MH17 3Cele mai recente cifre publicate de Malaysia Airlines arată că avionul transporta cel puțin 173 de cetățeni olandezi, 27 de australieni, 44 malaezienii (inclusiv 15 membri ai echipajului), 12 indonezieni și nouă britanici.

Resturile avionului acoperă o suprafață foarte mare

Resturile avionului acoperă o suprafață foarte mare

Mineri ucrainieni văzuţi căutând într-un câmp de floarea-soarelui aproape de locul accidentului

Mineri ucrainieni văzuţi căutând într-un câmp de floarea-soarelui aproape de locul accidentului

Ceilalți pasageri erau din Germania, Belgia, Filipine și Canada. Printre cei morți se numără şi un cercetător olandez de renume mondial Joep Lange, care era în drum spre o conferință internațională SIDA în Australia.

joep lange

cercetătorul olandez de renume mondial Joep Lange

Acesta este cel de-al doilea dezastru suferit de Malaysia Airlines acest an. Zbor MH370 a dispărut pe ruta Malaezia – China în martie și nu a fost încă găsit.

“Catastrofa”

Separatiștii s-au angajat să furnizeze asistență după organizarea unei conferințe video cu înalți reprezentanți din partea OSCE, Ucraina și Rusia.

Într-o declarație , OSCE a declarat că rebelii au fost de acord să “închidă locul catastrofei și să permită autorităților locale să înceapă pregătirile pentru recuperarea corpurilor”.

Ei ar garanta de asemenea, “accesul în condiții de siguranță” al anchetatorilor internaționali și observatori OSCE și cooperarea cu autoritățile ucrainene. OSCE a declarat că, 30 de membri ai misiunii sale de monitorizare din Ucraina sunt așteptaţi să ajungă la locul accidentului avionului, nu mai târziu vineri.

Ucraina a declarat în această zonă o interdicție aeriană, în timp ce alte companii aeriene au anunțat că îşi vor  stabili acum alte rute de zbor pentru a evita estul Ucrainei.

MH17 9Echipele de salvare au declarat vineri, că au recuperat una din cutiile neagre cu  înregistrările zborului avionului, după căutarea printre rămăşiţele răspândite pe mai mulţi kilometri.

Agenția de știri Interfax-Ucraina a raportat mai devreme că o altă cutie neagră a fost găsită de către luptători separatişti și a fost predată la Moscova. Observatorii spun că dacă această mișcare este confirmată, este de natură să provoace controverse internaționale.

Un purtător de cuvânt rebel, Serghei Kavtaradze, a declarat pentru Reuters că monitorii au ajuns la Donețk și ar ajunge la locul accidentului “în curând”. De asemenea, el a negat știrile că înregistratoarele de zbor cutie neagră de MH17 au fost recuperate și predate la Moscova.

Cu toate acestea, liderul separatist Alexander Borodai a respins apelurile internaționale pentru armistițiu şi a spus că luptele între rebeli și forțele ucrainene vor continua.

MH17 6

Clădiri publice din Olanda unde steagurile au fost coborâte în bernă vineri

Oficialii americani și ucraineni au declarat că, au crezut că avionul a fost doborât de o rachetă – o Buk se crede că a mai fost folosită de rebelii din Ucraina şi înainte.

MH17 5

O femeie din Malaezia plânge după ce a văzut numele fiicei ei pe lista pasagerilor

Separatiștii au declarat că ar fi confiscat rachete Buk de la o bază militară ucraineană. Cu toate acestea, Procurorului General al Ucrainei Vitaliy Yarema, a pune la îndoială acest lucru şi spune în presa locală de vineri: “Armata i-a spus președintelui după ce avionul de pasageri a fost doborât, că teroriștii nu aveau sistemele noastre de rachete Buk.”

Privegheri care au avut loc în faţa ambasadei olandeze din capitala Ucrainei, Kiev

Privegheri care au avut loc în faţa ambasadei olandeze din capitala Ucrainei, Kiev

Ucraina a numit dezastrul un “act de terorism”, dând vina pe Rusia, despre care spune că a sprijinit rebelii în conflict și cărora le furnizează arme avansate.

“Rușii au facut-o. Aceasta este o crimă internațională care trebuie să fie investigate de către tribunalul internațional de la Haga“, a declarat prim-ministrul ucrainean Arseniy Yatsenyuk.

Autoritățile ucrainene au lansat ceea ce spun ei sunt interceptatarile convorbirilor telefonice care dovedesc că  avionul a fost doborât de către separatiştii pro-ruşi.

Sistem de rachete Buk sol-aer Arme: Patru sol-aer rachete Viteza de rachete (max) : Mach 3 Altitudine țintă (max): 22.000 de metri (72.000 ft) Sursa: Global Security

Sistem de rachete Buk sol-aer
Arme: Patru sol-aer rachete
Viteza de rachete (max) : Mach 3
Altitudine țintă (max): 22.000 de metri (72.000 ft)
Sursa: Global Security

Dar președintele rus Vladimir Putin a acuzat guvernul Ucrainei pentru reluarea operațiunilor militare în zonă, unde încearcă să recâștige controlul de la rebelii pro-ruşi. “Țara în a cărei spațiu aerian s-a întâmplat acest lucru poartă responsabilitatea pentru acesta”, a spus el.

Rusia a cerut o anchetă “aprofundată și imparțială”, adăugând că tragedia a subliniat, de asemenea, nevoia de o  finalizare rapidă a conflictul ucrainean.

Liderul separatist Alexander Borodai a acuzat, de asemenea, guvernul ucrainean pentru doborârea  avionului de pasageri.

Dar ministrul apărării Ucrainei a declarat că nu au existat avioane ale Forţelor Aeriene în zonă și nici sisteme sol-aer care să fie folosite împotriva rebelilor.

Accidentul pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume, iar  Australian Herald Sun a tipărit o ediție specială

Accidentul pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume, iar Australian Herald Sun a tipărit o ediție specială

Lideri internaționali, printre care președintele american Barack Obama și cancelarul german Angela Merkel, au cerut o încetare imediată a focului în estul Ucrainei. Consiliul de Securitate al ONU va organiza o întâlnire de urgență cu privire la planul pentru dezastru, vineri dimineață, în New York

sursa:bbc.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page