De pe la noi, Editoriale — ianuarie 29, 2014 at 12:30

Cât mai rabzi călărăşene ?

by

shocking_illustrations_14De 24 de ani te fraieresc. Îți dau un mic, o găleată și două pixuri și cu zâmbete mieroase te îndeamnă să crezi că dacă vor ajunge la putere vor face dreptate iar pe șanțul din fața porții (dacă n-ai robinet direct în bucătărie) va curge lapte și miere. Din când în când îți dau câteva pungi de făină, zahăr și vreo două kile de ulei și-ți spun că sunt din partea lor deși sunt ajutoare de la Uniunea Europeană. Iar tu le pupi mâna cu recunoștință. Știu, ai pensia mică, te înțeleg. Și la urma urmei, e dreptul tău, bine faci că nu le refuzi. Dar te implor, calarasene, nu-i mai crede. Uită-te de zece ori la chipul lor și descoperă-le zâmbetul viclean.

Nu știu să-ți dau sfaturi,calarasene! Nu știu dacă dreapta e mai bună sau stanga. Alege dintre ei pe cei care îți vor spune adevărul, oricât de dureros ar fi acesta. Nu-i mai alege după zâmbet, calarasene..!Nu-i mai alege după ura pe care ți-o inoculează împotriva celuilalt. Nu-i mai alege ca să-i faci în ciudă vecinului tău. Și, cel mai mult te rog, nu-i mai alege după numărul de pixuri sau spectacole pe care le dau în campania electorală. Să nu uit, calarasene, să te întreb ceva: tu ți-ai da fata de nevastă unuia care e acuzat că a furat? N-aș crede, ți-ar fi frică să nu-ți fure bruma de avere pe care ai strâns-o de-o viață ?

Gândește, calarasene , gândește! Tu ești în criză, abia te descurci de azi pe mâine să ai ce pune copiilor pe masă. Atunci ei de ce nu sunt? Crezi tu că banii pe care ți-i dau în campania electorală sunt bani munciți? Și-ar lua de la gura familiei lor ca să îți dea ție, dacă banii nu ar fi murdari și nu ar fi siguri că mâine fac rost de alții? Crezi că ar da spectacole gratis pentru tine, dacă nu ar avea de gând ca ulterior, să pună înapoi, din afaceri ilegale, banii pe care i-au chetuit ca să te prostească să le dai votul?

Cât mai rabzi, calarasene? Nu vezi cu câtă indiferență te tratează? Nu vezi că nu le pasă dacă îți mor copiii prin spitale sau accidente? Nu vezi că nu le pasă de sănătatea ta, de educația nepoților tăi? Nu te sfătuiesc ce să faci, calarasene și nici cu cine să votezi. E problema ta, e conștiința ta. Dar dacă totuși aș fi în locul tău, aș alege pe acela care nu îmi dă nimic în campania electorală. L-aș alege pe acela care m-ar informa cinstit că laptele și mierea trebuie să mai aștepte până țara iese din criză, că banii sunt puțini și că numai punând umărul cu toții, vom ieși din impas. Aș alege pe acela căruia i-aș da, fără teamă, fata de nevastă.

Calarasene, acceptă-mi sfatul, alege pe cel care îți dă undița și nu pe cel care îți dă peștele!

Leonida Jecu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page