Lifestyle, Sănătate — martie 1, 2014 at 12:29

Cât de mult alcool este… prea mult

by

Iata o intrebare la care multa lume ar vrea sa stie raspunsul. Potrivit statisticilor, insa, foarte multi tineri isi pun in pericol sanatatea, consumand mai mult alcool, dincolo de limitele de suportabilitate ale organismului lor.

alcohol

In Marea Britanie, consumul de alcool s-a dublat intre 1950 si 1980. Iar un sondaj din 2002 releva faptul ca 15% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 44 de ani, consuma mai mult de 6 pahare de alcool la o iesire in oras.

Efectele alcoolului asupra sanatatii

Consumul exesiv de alcool este strans legat de afectiuni precum hipertensiune arteriala, accident vascular, boli cardiovasulare, unele tipuri de cancer.

In cazul consumatoarelor de alcool, riscul de cancer la san este de 133 la 1000, fata de 88 la 1000 in cazul femeilor care nu beau alcool.

De asemenea, consumul de alcool este strans legat de scaderea fertilitatii, in timp ce alcoolul pe perioada sarcinii poate cauza avortul spontan.

La barbati care consuma alcool in exces, se poate instala impotenta sau pot aparea cancer la prostata sau la colon.

Tot din cauza alcoolului au loc si cele mai multe accidente rutiere.

Burta de bere

Potrivit unui studiu realizat in Zurich, alcoolul duce la acumularea de grasimi in jurul abdomenului. In plus, spun specialistii zaharurile sau grasimile din cocktail-urile alcoolice conduc la ingerarea de calorii care se vor depune si ele in jurul taliei.

Cat de mult?

Si, totusi, cat de mult alcool incepe sa fie prea mult pentru sanatate? Specialistii spun ca o femeie n-ar trebui sa bea mai mult de 14 pahare pe saptamana, iar barbatii nu mai mult de 21. Asta, nu inseamna insa, ca poti sa te “pastrezi” in cursul saptamanii si sa-ti faci de cap in weekend. Medicii nu recomanda sa bei mai mult de trei pahare (femeile) si 4 pahare (barbatii) la o sesiune.

Cum reduci cantitatea de alcool?

– Nu mai bea daca simti ca nu mai poti

– Alterneaza paharele de alcool cu apa

– Bea multa apa inainte sa iesi in oras, daca stii ca urmeaza sa consumi alcool

– Daca iti este sete cand ajungi in club, prima bautura ai grija sa fie non-alcoolica

– NU bea alcool pe stomacul gol

– Mananca bine inainte sa pleci in oras

– Dupa o noapte de “bauta”, nu face efort. Organismul oricum se lupta sa proceseze alcoolul, este deshidratat si, probabil, obosit. Bea, in schimb, multa apa, mananca ceva usor si odihneste-te

– Asigura-te ca ai cel putin una-doua zile pe saptamana fara alcool.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page