Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — aprilie 4, 2013 at 11:05

Casele din pământ și paie, o soluție contestată mai mult de prejudecăți decât de realitate

by

Case de pamant si paieDe ce suntem reticenti

Asociem casele din pamant cu saracia. Si este ceva dreptate aici. Pana mai acum 6 decenii oamenii isi faceau locuinte din paianta sau chirpici deoarece pamantul, paiele si baligarul de cal erau materiale gratuite, singurele pe care si le permiteau. De constructia casei se ocupa chiar proprietarul, ajutat de rude, familie si, eventual, un dulgher pentru partea de lemn. Era o varianta impusa de starea economica precara. Da, dar aceasta situatie nu era complet nefericita. Acele case, chiar daca rudimentare, erau suta la suta sanatoase, cum a niciunuia dintre cele noi nu mai este. Taranii aveau locuinte eco fara sa stie. Tot asa cum agricultorii care n-au bani de pesticide fac agricultura bio fara sa vrea. Putem invata ceva de aici. Nimeni nu ne cere sa mai construim acum case in stil vagon, suntem liberi sa ne imaginam orice arhitectura dorim, lutul se preteaza la orice. Important este sa intelegem ca nu materialul in sine este o problema, ci raportarea noastra la el. Raspundeti sincer la o problema: daca ar fi sa inghititi accidental o substanta, ce ati prefera sa fie, lut sau BCA? Eu cred ca raspunsul este simplu.

Zece motive pentru a miza pe lut

Pamantul, mai ales daca este extras din zone intravilane, in care nu s-a exagerat cu ingrasamintele artificiale, este cel mai sanatos material de constructie. In al doilea rand, este gratuit: n-aveti decat sa faceti o groapa (oricum faceti pentru fundatie) si ati facut rost de pamant. In al treilea rand, n-aveti probleme si costuri cu transportul si depozitarea. Apoi, trebuie sa stiti ca pamantul este un excelent termoizolant: daca va mai aduceti aminte, casa bunicii era calduroasa iarna si racoroasa vara. Deasemenea, se lasa strabatut de vapori si umezeala, cu alte cuvinte, permite casei sa respire. Este ignifug, mediu fonoizolant si are o mare lucrabilitate. In plus, orice interventie ulterioara asupra peretilor e simpla si poate fi corectata prin reparatii extrem de usoare. La cutremur se comporta extraordinar de bine. Am prins seismul din `77 intr-o casa din paianta si va spun ca n-am vazut nicio crapatura a doua zi, iar in intregul sat nu era afectata nicio casa din pamant. Din caramida, in schimb, erau. De ce? Pentru ca paianta este un sistem combinat, alcatuit dintr-o structura de rezistenta din lemn, foarte mladioasa, umpluta cu amestec de pamant si paie. Casa se unduieste preluand fara probleme miscarea pamantului, atat pe cea verticala cat si pe cea orizontala.

Se pot face case moderne din lut?

Ba bine ca nu! Ganditi-va ca nu lutul tine casa, ci structura de rezistenta din lemn. Care este aproape identica cu a unei case construite integral din lemn, numai ca, in loc sa termoizolati cu vata, OSB, polistiren sau altceva, folositi pamant din curte. Nu trebuie sa va temeti ca peretii se vor inmuia din cauza precipitatiilor si ca veti fi nevoit, ca bunicii de pe vremuri, sa varuiti casa inainte de fiecare Paste. Chiar si pe piata din Romania sunt suficient de multe materiale naturale pentru finisaj, cele mai multe dintre ele pe baza de var, apa, diferite particule minerale (praf de marmura, granit etc.), colorate cu pigmenti naturali. Va spunem inca o data: nu lipsa solutiilor constructive e problema, ci acceptarea unui material despre care avem o parere proasta doar pentru ca-i gratuit.

Producerea chirpicilor, altfel decat s-a intamplat pana acum poate deveni o ocupatie la indemana unor locuitori de la sate. Acestia pot fi reprezentanti ai categoriilor defavorizate, de multe ori romi, sau oricine doreste sa castige ceva bani din aceasta ocupatie. In Romania, interesul pentru asa ceva este inca scazut dar se afla pe un trend crescator. Este posibil ca in momentul in care tehnologia de fabricare a noilor chirpici, asa cum se intampla acum in  Franta, Spania, Italia sa patrunda si in tara noastra, sa creeze astfel o piata si niste materiale de constructie care sa asigure un raport cost / calitate / eficienta extrem de optim. Casele construite astfel costa foarte ieftin. Pot fi solutia ideala pentru locuinte sociale. De aici pana la structurarea unor intreprinderi sociale mai trebuie facut un singur pas. Unul extrem de mic. Sa pasim cu dreptul. Programul LEADER, poate oferi oportunitati de finantare pentru astfel de initiative antreprenoriale.

A consemnat,
Nicolae Ghedzira
Expert dezvoltare rurala
GAL Valea Mostistei

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page