De prin lume adunate — ianuarie 9, 2014 at 10:21

Cărţi care au influenţat lumea în sens negativ

by

Cartile, o adevarata resursa a culturii noastre, dar de multe ori in istorie au fost scrise carti ce contin informatii inselatoare sau neadevarate. In unele cazuri, aceste carti au dus la moartea in masa a oamenilor ori la regimuri guvernamentale diabolice.

carti-malefice

Aceste 10 carti ce vor fi prezentate mai jos se incadreaza clar in tiparul amintit, carti ce au reusit sa faca mai mult rau decat bine. Ce au in comun aceste carti ? Deceptia, uneori neintentionata, dar consecintele au fost aceleasi deci nu se accepta ca scuza intentia.

Cu siguranta ca mai sunt si alte carti de acest gen ce poate ar intra usor alaturi de cele 10 dar va las si pe voi sa puteti zice ceva, titlurile macar .

Atentie , nu este un top asa ca ordinea titlurilor este pur si simplu aleatorie .

Malleus Maleficarum – Heinrich Kramer si Jacob Sprenger anul 1486

Malleus Maleficarum Heinrich Kramer si Jacob Sprenger anul 1486

Malleus Maleficarum
Heinrich Kramer si Jacob Sprenger anul 1486

Se afla pe lista pentru ca : A instigat, intretinut si provocat vanatoarea de vrajitoare din Europa

Malleus Maleficarum (Un ciocan deasupra vrajitoriei) a fost un manual pentru vanatori de vrajitoare si judecatorii pentru a prinde vrajitoare si a le condamna.

A fost publicata chiar inainte de Reforma Protestanta si a fost una dintre cartile cele mai populare printre reformatorii ce au dorit sa combata “raul” din tarile lor. Intre 1487 si 1520, au fost publicate nu mai putin de 20 de editii si alte 16 editii au fost publicate intre anii 1574 si 1669.

Se pare ca aceasta carte, o singura carte, a lansat si sustinut secole intregi de “vanatori de vrajitoare”.

Coming of Age in Samoa – Margaret Mead , 1928

Coming of Age in Samoa Margaret Mead , 1928

Coming of Age in Samoa
Margaret Mead , 1928

Se afla pe lista pentru ca: S-a dovedit a fi creatia propriilor dorinte sexuale si aspiratii ale autoarei .

Margaret Mead a fost un antropolog cultural american, ce a calatorit in Samoa pentru a raspunde la intrebarile privind sexualitatea din America in anii 1920 (in special cu referire la femei). Din nefericire pentru Mead, tinerii intervievati de ea in Samoa au spus povesti salbatice de promiscuitate sexuala, iar Mead le-a luat pe toate de bune si le-a scris in propria carte. Una dintre fetele intervievate de Mead, a declarat mai tarziu : “Ea poate ca a crezut tot ce i s-a povestit, dar nu a fost decat o gluma. Dupa cum stiti, fetele din Samoa sunt niste mincinoase dibace cand vine vorba de o gluma. Dar Margaret a acceptat povestile noastre si le-a considerat adevarate. Niciodata nu s-a opus, nu s-a aratat indignata sau nu a contrazis pe cea care povestea, daca Margaret contrazicea macar odata cele spuse i se spunea adevarul.

Conform Wikipedia: “Utilizarea comparatiei inter-culturale pentru a sublinia problemele din societatea occidentala a fost extrem de influenta .”

Interesant este faptul ca Mead a fost premiata ca academician pentru lucrarea sa .

The Prince – Niccolò Machiavelli , 1532

The Prince Niccolò Machiavelli , 1532

The Prince
Niccolò Machiavelli , 1532

Se afla pe lista pentru ca: A fost inspiratia unei lung sir de tirani (Stalin a avut-o pe noptiera)

Principele, un tratat destinat conducatorilor ce nu au scrupule, pana la punctul in care s-ar vedea raul ca fiind mai benefic decat binele pentru societate.

Machiavelli spera sa inceapa o “revolutie” in inimile cititorilor sai, cu siguranta ca a realizat-o.

El a afirmat cu mandrie lucruri pe care altii inaintea lui au avut doar indrazneala sa le sopteasca si a soptit lucruri care nici nu fusesera luate in considerare. Potrivit Machiavelli “nu este necesar pentru un print sa aiba calitatile mentionate mai sus (n.r. milostiv,credincios,cinstit,uman,religios), dar este intradevar necesar sa creezi impresia ca le-ai avea. ”

Printre conducatorii ce s-au inspirat din aceasta carte mentionez : Stalin, Hitler,Mussolini, Napoleon I al Frantei .

Mein Kampf – Adolf Hitler, 1925

Mein Kampf Adolf Hitler, 1925

Mein Kampf
Adolf Hitler, 1925

Se afla pe lista pentru ca: a fost unealta lui Hitler pentru a raspandi ideologia antisemita

In Mein Kampf (Lupta mea), Hitler a prezentat planul sau rasist pentru o Germanie noua in care a inclus uciderea in masa a evreilor si un razboi impotriva Frantei si Rusiei pentru a le transforma in spatiu de locuit pentru germani. La momentul publicarii, cartea a fost ignorata, dar odata ce Hitler a ajuns la putere acest lucru s-a schimbat. Se crede ca s-au publicat peste 10 milioane de exemplare in anul 1945. Cartea a fost inspirata si copiata in mare parte dupa “The Crowd: A Study of the Popular Mind” de Gustave Le Bon (1895) care sugera ca mijloc de a controla comportamentul irational al multimilor, propaganda. In plus, Hitler a amintit si de cartea “Protocols of the Elders of Zion” pentru a avea un sprijin in planurile sale anti-semite. Hitler vorbeste despre “pericolul evreiesc” si despre conspiratia evreilor pentru a lua si controla intreaga lumea. Cartea descrie de asemenea viziunea lui rasiala in care oamenii sunt clasificati in doua rase : superioara si inferioara.

O continuare a primei carti Mein Kampf, intitulata Zweites Buch (A doua carte) o transcriere nemodificata, a gandirii lui Adolf Hitler in domeniul politicii externe in care s-a mentinut ideea din Mein Kampf dar cu referire la SUA si Marea Britanie, scrise in 1928, a fost publicata pentru prima oara in engleza in anul 2003 .

În 2003, sequel la Mein Kampf, Zweites Buch, a fost publicat în limba engleză pentru prima dată. Zweites Buch (a doua carte) se extinde pe idei originale de Mein Kampf şi subliniază planuri suplimentare pentru un război cu Statele Unite şi Imperiul Britanic pentru dominaţie întreaga lume de către Germania.

The Pivot of Civilization – Margaret Sanger, 1922

The Pivot of Civilization Margaret Sanger, 1922

The Pivot of Civilization
Margaret Sanger, 1922

Se afla pe lista pentru ca: Predica eugenia

Margaret Sanger este mama mijloacelor moderne de contraceptie si fondator al fundatiei Planned Parenthood. In 1922 cartea acesteia, “The Pivot of Civilization”, ea a subliniat teoriile personale despre eugenie (controlul rasei umane prin reproducerea selectiva) si despre puritatea rasei (cu trei ani inaintea ei , Hitler a facut acelasi lucru in cartea sa Mein Kampf ). Baza teoriei lui Margaret despre eugenie a fost convingerea personala ca oamenii inferiori ar trebui sa fie ucisi pentru a permite rasei superioare sa apara si sa se dezvolte in timp.

Democracy and Education – John Dewey , 1916

Democracy and Education John Dewey , 1916

Democracy and Education
John Dewey , 1916

Se afla pe lista pentru ca: A convins lumea ca educatia nu se face prin fapte.

In aceasta carte “Democracy and Education” , Dewey discrediteaza sistemul de invatamant clasic, care se concentreaza in principiu pe dezvoltarea caracterului in mod traditional al copiilor si dotarea acestora cu cunostinte in mai multe domenii si incurajeaza predarea unor anumite conostinte in functie de abilitatile fiecarui copil in parte. Opiniile lui au avut o mare influenta asupra directie sistemului de invatamant american in special in scolile publice. Aceasta carte ar putea fi considerata un manifest anti-educatie clasica. Consecintele ? O generatie de tineri cu o educatie inferioara, care nu au la baza fapte concrete si cunostinte generale. Dewey a fost unul dintre cei trei fondatori ai scolii filosifice de pragmatism.

Baby and Childcare – Benjamin Spock , 1946

Baby and Childcare Benjamin Spock , 1946

Baby and Childcare
Benjamin Spock , 1946

Se afla pe lista pentru ca: Datorita sfaturilor sale, a cauzat decese.

Indiferent daca sunteti de acord sau nu cu metodologia lui Spock, nimeni nu poate nega faptul, ca multi copii, au murit probabil in urma sfaturilor si indrumarilor urmate din cartea acestuia, unul dintre sfaturi este ca bebelusii ar trebui sa fie pusi sa doarma pe burta. Acest sfat,a fost extrem de influent asupra furnizorilor de servicii medicale, cu sprijin aproape unanim pana in anul 1990. Spock credea ca bebelusii care dorm pe spate se pot sufoca cu propria lor voma si astfel se va ajunge la deces. Oamenii de stiinta au constatat in cele din urma ca sfatul lui Spoock duce de fapt la mai multe decese prin sufocare, un numar estimat de decese cauzate de somnul pe burta al bebelusilor este de aproximati 50 000.

Spock de asemenea sustinea ideea de a bate copilul la fund cand greseste, o metoda care se abate de la toate metodele de a creste copilul.

In urma altor cercetari, specialistii au recomandat ca bebelusii sa fie invatati sa doarma la program fix, iar tinerea lor in brate ori de cate ori vor plange nu va face altceva decat sa ii invete pe copii sa planga si mai mult si sa nu doarma noaptea. Spock sfatuia in cartea acestuia exact opusul.

The Protocols of the Elders of Zion – Autor necunoscut

The Protocols of the Elders of Zion Autor necunoscut

The Protocols of the Elders of Zion
Autor necunoscut

Se afla pe lista pentru ca: Este o carte de propaganda menita sa incite ura rasiala.

“The Protocols of the Elders of Zion” este o brosura care descrie si sustine ideea unui complot al evreilor si planul acestora de a conduce lumea. In ciuda faptului ca nu este altceva decat o mare minciuna toata ideea acestei brosuri, ea s-a tot raspindit si majoritatea europenilor chiar au luat-o de buna. Unii oameni si azi o considera ca fiind adevarata si ca acest complot exista intradevar. Pe langa acestea , aceasta brosura a fost esentiala in lupta anti-semita a lui Hitler din Germania si a fost utilizata si dupa Revolutia Rusa ca pretext pentru a starni ura si violenta inpotriva evreilor. Brosura continua sa fie publicata si distribuita in in multe state din Orientul Mijlociu, in statele inamice politic Israelului .

The Manifesto of the Communist Party – Karl Marx si Friedrich Engels, 1848

The Manifesto of the Communist Party Karl Marx si Friedrich Engels, 1848

The Manifesto of the Communist Party
Karl Marx si Friedrich Engels, 1848

Se afla pe lista pentru ca: Ar putea castiga premiul pentru “Cartea cea mai malefica ce s-a scris vreodata”

Aceasta carte a fost sursa de inspiratie pentru cele mai brutale regimuri din istoria omului. Indiferent daca a existat sau nu un stat “marxist” in totalitate, aceasta carte a inspirat atatea actiuni rele si inumane incat cu siguranta trebuia adaugata acestei “liste de carti malefice” . Unele dintre principiile gasite in aceasta carte sunt : eliminarea dreptului de proprietate privata a terenurilor, confiscarea bunurilor emigrantilor, impozite aspre, precum si eliminarea dreptului de mostenire.

Darwin’s Black Box – Michael Behe, 1996

Darwin’s Black Box Michael Behe, 1996

Darwin’s Black Box
Michael Behe, 1996

Se afla pe lista pentru ca: A alimentat atacul fundamentalistilor asupra stiintei.

Aceasta carte care a adus argumente impotriva teoriei lui Darwin, a fost ca un combustibil pentru fundamentalisti care sustin si cred in ideea din Biblie despre modul in care a fost creeat pamantul .

In ciuda multor dezmintiri din partea comunitatii stiintifice, multi fundamentalisti inca mai folosesc aceasta carte ca pe o “sursa”, o dovada, impotriva evolutiei.

Ar trebui remarcat insa faptul ca Michael Behe, autorul cartii, nu este un fundamentalist si nu crede intr-o interpretare literala a Bibliei .

Sursa: cerceteaza.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page