IMM şi Afaceri — iunie 17, 2015 at 18:01

Care este profilul angajatului din IMM-urile romanesti

by

Un studiu Ipsos Mori realizat pentru Microsoft in 2015 arata ca Romania este tara europeana cu cel mai mare numar de angajati nevoiti sa fie prezenti la birou pentru a-si indeplini sarcinile de lucru (81%), la polul opus aflandu-se Norvegia, unde doar 51% dintre angajatii IMM-urilor trebuie sa fie prezenti la birou. Studiul a mai creionat si profilul angajatului dintr-un IMM, dar si prin ce instrumente comunica si cat de repede raspunde solicitarilor. Cercetarea a fost realizata in 16 tari din Europa, printre care si Romania, cu participarea a 5.555 de angajati din companii mici si mijlocii.

3
In acelasi timp, datele Eurostat arata ca rata productivitatii in Romania era de 5,6 euro / ora in 2013, adica de sase ori sub media europeana si de aproape 12 ori mai mica decat rata productivitatii in Norvegia (59 euro / ora). Rezultatele celor doua studii sugereaza o corelatie pozitiva intre gradul de receptivitate la integrarea tehnologiilor mobile in mediul de lucru si productivitatea angajatilor din economie.

Acelasi studiu arata ca peste jumatate dintre angajatii romani (52%) considera ca investitia in IT reprezinta o prioritate pentru cresterea performantelor de business, iar 50% dintre ei considera ca o relatie mai buna cu clientii ar putea avea acelasi rezultat.

Prioritatile angajatilor romani

In Romania, mai mult decat in orice alta tara participanta la studiu, angajatii IMM-urilor pun pret pe echilibrul dintre munca si viata personala. Acesta este o prioritate pentru 87% dintre ei, spre deosebire de media europeana de 73%. Pentru a-si atinge acest obiectiv, cei mai multi dintre angajatii romani, respectiv 83%, considera ca tehnologia mobila i-ar putea ajuta sa fie mai productivi si sa intretina echilibrul dintre planul profesional si cel privat.

Alte rezultate ale studiului arata ca:

–    E-mail-ul este considerat cel mai bun instrument de comunicare atat de catre angajatii din Romania (63%), cat si la nivelul intregului continent (67%). A doua optiune preferata de catre romani o reprezinta intalnirile (61%), in timp ce media europeana inclina spre convorbirile telefonice (53%).

–    Data back-up. Aproape o treime dintre firmele mici si mijlocii din Romania nu fac niciun fel de back-up, ceea ce le expune la riscuri evidente.

–    Viteza de raspuns este esentiala. 33% dintre respondenti sunt nevoiti sa raspunda la mesajele primite de la clienti in mai putin de o ora, iar 44% dintre ei au acelasi termen pentru a raspunde la mesajele primite de la colegi. La nivel european, termenul folosit de cei mai multi dintre angajati pentru a raspunde la mesajele primite de la clienti este de o zi (38%).

–    15% dintre romani lucreaza 51 de ore pe saptamana sau mai mult, procent aproape dublu fata de media europeana de 9%.

Profilul angajatilor IMM-urilor din Romania

Activ in afara programului de lucru obisnuit. Peste jumatate (51%) dintre angajatii IMM-urilor din Romania sunt activi uneori sau in mod regulat in afara orelor de lucru obisnuite.

Nevoiti sa isi aduca dispozitivele mobile de acasa. 38% dintre angajati folosesc un laptop personal la birou, iar 30% folosesc propriul PC sau smartphone-ul personal. Mai putin de 10% dintre angajati utilizeaza un smartphone oferit de angajator, fiind rata cea mai scazuta din Europa, dupa Ucraina.

In cautare de solutii pentru cresterea productivitatii. Pentru o treime dintre respondenti, tehnologia moderna si aplicatiile software mai eficiente sunt raspunsul pentru problema productivitatii, in timp ce o alta treime dintre respondenti afirma ca i-ar ajuta un mediu de lucru flexibil.

Cercetarea a fost realizata in 16 tari din Europa, printre care si Romania, cu participarea a 5.555 de angajati din companii mici si mijlocii.

sursa startupcafe.ro/

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page