Ani de liceu, Cultură şi Educaţie — aprilie 29, 2018 at 19:28

Caravana ”Vreau să fiu antreprenor” ediția a III-a, s-a întors la Călărași

by

În data de 21 aprilie, la ora 10 00, în Sala Consiliului Judeţean Călăraşi a avut loc un eveniment care aduce de fiecare dată oportunitatea de a dobândi cunoştinţe din domeniul antreprenoriatului. Da, aţi intuit bine, caravana ”Vreau să fiu antreprenor” s-a întors în oraşul nostru cu a III-a ediţie, printr-o conferinţă de neuitat.

Dar, haideţi să vedem cu ce se ocupă mai exact acest proiect! ”Vreau să fiu antreprenor” a apărut în anul 2013, în urma unui Summit RBL (Romanian Bussiness Leaders). Actualmente proiectul având 19 comunităţi la nivel naţional şi 109 membrii, ne bucurăm să afirmăm că oraşul nostru dispune de o astfel de comunitate. VSFA doreşte să dezvolte gândirea antreprenorială, la baza ei stând responsabilitatea, iniţiativa şi multe alte valori vitale pentru o dezvoltare personală în toate planurile.

Comunităţii noastre locale îi lipsea o astfel de activitate prin care tinerii să aibă contact direct cu antreprenori cu experienţă care să îi îndrume şi să îi sprijine. Prin nevoia de a umple acest gol, s-a născut ”Vreau să fiu antreprenor Călăraşi”. Cu prilejiul evenimentelor am avut mereu parte de idei interesante de afaceri în cadrul sesiunilor de pitching, dovadă că tinerii călărăşeni chiar au stofă de antreprenori!

În deschiderea conferinței participanţii au făcut cunoştinţă cu managerul de proiect, Lavinia Ioana Antone, care le-a făcut o introducere clară şi de impact a proiectului şi a antreprenoriatului. Lavinia s-a implicat în această mare asociaţie din primul ei an de studenţie şi a continuat în aşa manieră încât a evoluat de la simplu voluntar la un adevărat coordonator, lider.

Speakerii nostri au fost Liliana Manea, reprezentant general în România, Bulgaria şi Republica Moldova @LA.C.E – Law, Communication, Entrerprise-Italy, consultant investiții și fonduri europene, expert în comunicare, cu peste 20 de ani experiență în antreprenoriat, internaționalizarea afacerilor, dezvoltare imobiliară, și Simona Panait, care a absolvit cursurile facultății de Management Hotelier la Glion Institute of higher Education in Elveția și a crescut in industria hotelieră, fiind tot mai fascinată, ambițioasă și pasionată de acest domeniu. Simona este Fondator Horeca Exchange Int’l, singura platformă din România care centralizează logistica Horeca, atât cea distribuită de furnizori cât și segmentul de second hand, la care hotelurile de 4 și 5 stele au renunțat. Practic, aceasta platforma creează cel mai scurt drum dintre furnizori si cumpărători, încurajând ideea de renovare si reutilizare a mobilierului uzat. Dacă acum activează doar între granițele României, Simona își dorește ca platforma să faciliteze în viitor și legături internaționale.

Ambele sunt femei de succes în lumea afacerilor şi au fost de acord prin participarea la proiectul nostru să împărtăşească din experienţele lor, reuşitele, revelaţiile şi impresiile lor, dar nu în ultimul rând, sfaturi preţioase, pe care tineri le pot pune în practică.

”În primul felicitari întregii echipe pentru implicarea și organizarea în astfel de activități, voi sunteti frumosi atât la chip cât și la suflet! A fi antreprenor, întreprinzător, este echivalent cu riscul de a călători pe un drum mai puțin cunoscut, iar asta este o decizie destul de dificilă de luat pentru mulți. Dar, cum nimic nu este Imposibil, ci totul este Posibil… trebuie doar să ai curajul să visezi și să ai încredere în tine și capacitățile tale fizice și psihice, iar voi, tânăra generație, dovediți în fiecare zi că sunteți capabili de lucruri extraordinare.

Și viața de zi cu zi este compusă dintr-o serie de riscuri. Orice încerci să realizezi are o marjă de risc. Niciun rezultat nu este 100 % sigur și, prin urmare, orice încercare are posibilitatea de a fi un eșec total. În fiecare zi riscăm totul, fără ca noi să știm acest lucru. Trebuie să gestionezi provocările vieții, pentru că cea mai mare reușită în viață este să faci lucrurile pe care ceilalți susțin că nu le poți face… și, NU uita că ai voie să și greșești… a avea succes și a urca cât mai sus pe scara valorilor tale (nu ale altora), nu constă în a nu comite greșeli, ci… în a nu comite niciodată aceeași greșeală a doua oară!…

Antrenează-ți mintea să funcționeze ca o magie! Energia ta pozitivă este tot ceea ce ai nevoie pentru a ajunge la obiective înalte și pentru a îndeplini visuri mari. Spunând  “Eu pot!”, și asta în condițiile în care auzi în jurul tău ”Nu ai să poți, Nu este bine, Habar nu ai în ce te bagi, etc, etc… vei fi plin de energie creatoare și vei vedea cu ochii minții cum se deschid în fața ta infinite posibilități. Indiferent de situația actuală, ai puterea de a-ți transforma viața schimbând chimia minții.  Începe cu “Eu Pot!” – e primul pas pentru a-ți schimba viața. Alege să te asculți pe tine și nu pe alții! Alege să ai încredere în tine atunci când alții nu au!” – Liliana Manea.

În cadrul conferinţei ne-am bucurat şi de participarea viceprimarului Dragoş Coman, care de asemenea a adus în discuţie lucruri practice, precum şi exemplul personal. Cu această ocazie participanţii au răspuns activ, dând dovadă de interes extrem de mare faţă de oraşul nostru şi dezvoltarea lui.

”Independența financiară poate părea la prima vedere doar un vis frumos. Şi totuşi nu este aşa.  În realitate, oricine poate porni pe acest drum al antreprenoriatului poate ajunge, la un moment dat, la independență financiară. Trebuie doar să ştii ce ai de făcut şi să ai motivaţia şi perseverenţa de a acţiona în mod corespunzător. Primul pas este să te decizi dacă vrei să fii dependent sau independent. Dar, dacă te hotărăşti că vrei să fii independent din punct de vedere financiar, atunci gândim la fel și vă încurajez și vă susțin să vă urmați acest scop.” – Dragoș Coman

Aşa cum am învăţat astăzi, tot ceea ce ne trebuie este încrederea că putem face orice ne propunem, chiar dacă nu ni se spune. Vor fi oameni care vor crede în ”nebunia” noastră, iar dacă nu, vom fi noi înşişi acei oameni. Un lucru foarte important este să nu uităm că lecţiile de antreprenoriat sunt bune lecţii de viaţă. O atitudine pozitivă, încrezătoare şi doritoare de o constantă evoluţie te va propulsa în toate ramurile vieţii.

“Mă fascinează riscul și inconștiența curajoasă pe care tinerii o au la vârsta liceului de a deveni antreprenori. Pe mine vârsta lor m-a prins în febra specializarii pe o anume industrie și-am ales-o pe cea hotelieră pentru că mi-am dorit apoi să lucrez pentru Ritz Carlton, pe care-l asociam cu cel mai faimos nume al industriei. După ce-am lucrat pentru ei, aveam nevoie de un nou target și după 9 ani activi în managementul Hotelurilor și al Restaurantelor, am ales drumul antreprenoriatului, pentru care astăzi consider că activitatea profesională m-a pregatit să-mi pot asuma riscurile acestuia.

Trend-ul s-a schimbat însă, și astăzi se pune mult mai mult accentul pe antreprenoriat, decât pe o specializare într-un anumit domeniu. Am ales să fiu alaturi de cei care-și doresc să înceapă acest drum fără experiență profesională pentru că vor avea nevoie de suport, așa cum și eu am nevoie de energia și ideile lor inovative.

Experiența de la Călărași m-a fascinat iar ideile și modul în care ei gândesc business încă de acum mă ține antrenată în mentalitatea inovativă a celei mai tinere generații! ” – Simona Panait

Călărașiului îi lipsea o comunitate care să încurajeze tinerii să se afirme în domeniul antreprenoriatului, astfel, în vara anului 2017 a luat naștere comunitatea ‘Vreau să fiu antreprenor Călărași”. Echipa noastră s-a extins încă de pe atunci, iar acum ne mândrim cu 8 membrii dornici de dezvoltare personală continuă: Diana Balașcă, Victorița Boerescu , Ela Dan, Amalia Manea, Daniela Marin, Robert Paraschiv, Rebeca Pestrițu, Lorena Vulpe.

În ultimă perioadă ne-am concentrat timpul și resursele pentru a organiza o conferință care să depășească așteptările și care să atragă un public cu aceleași interese și aspirații ca și noi. Procesul a presupus multă implicare și responsabilitate, căutarea sponsorilor, stabilirea unei locații propice pentru grupul nostru țintă, pregătirea unor concepte noi pentru a face conferința mai specială, inclusiv organizarea unei tombole. Fiecare dintre noi și-a dat interesul pentru a le oferi participanților o experiență de neuitat.

Drept răsplată, 16 tineri care s-au identificat cu activitățile și scopurile noastre ne-au facut cunoscut faptul că vor sa se alature acestei comunități frumoase! Noi dorim să fim cât se poate de activi, astfel că până la finalul anului școlar, împreună cu noii membrii vom pune la cale un alt eveniment și promitem o altfel de abordare a acestui mare proiect ”Vreau să fiu Antreprenor” în orașul nostru.

Mulțumim tuturor celor implicați alaturi de noi, și anume sponsorilor noștri: ALINT pentru că ne-a îndulcit pauza cu prăjiturele, River’s Lounge pentru doza de energie adusă de cafeaua caldă, IZOCON Fitness Gym pentru că a făcut posibilă tombola, Charlot PVC pentru sponsorizările generoase și Arienta pentru diplome!

Victorița Boerescu

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page