De prin lume adunate — mai 24, 2016 at 16:35

Capriciile vremii creează probleme în India și Sri Lanka

by

Sub-continentul indian este în aceste zile afectat de fenomene meteo extreme, unice în ultima perioada. Astfel, nordul Indiei se confrunta cu un val de căldură fără precedent, mercurul din termometre atingând … 51°C într-un oraș din statul deșertic Rajasthan. Temperatura record a fost înregistrată joi, 19 mai, în localitatea Phalodi, la circa 600 km vest de Capitala, New Delhi. Aceasta temperatura depășește cu mai puțin de un grad recordul absolut de căldură înregistrat in India, în același stat, Rajastan, în anul 1956, anume 50,6°C.

indiaDin cele declarate de către B.P. Yadav, înalt responsabil al Serviciului Național Meteorologic din India pentru Agenția France Press, “întreaga zona de vest a tarii se afla sub atenționare de temperaturi extreme, autoritățile fiind rugate sa ia masuri în vederea protejării populației”.

Animalele de la gradina zoologica din respectiva localitate, Phalodi, au primit, de asemenea bai cu apa rece și soluții lichide împotriva deshidratării.

Ceva mai la sud, în atât de poetic numita “lacrima a Indiei”, în insula stat Sri Lanka, 500.000 de locuitori au trebuit sa își părăsească casele din cauza inundațiilor care afectează tara, din nefericire, la nivel național, bilanțul fiind de 64 de morți.

Sri Lanka a fost lovita de aproape o săptămână de cele mai grele ploi înregistrate în ultimul sfert de secol. Acestea au declanșat și masive alunecări de teren la nivel local, îngropând victimele, uneori, sub 15 metri de noroi.

Potrivit centrului de gestionare a dezastrelor din Capitala, Colombo, 21 din cele 25 de raioane ale țării au fost afectate în timp ce 300.000 de oameni s-au refugiat în adăposturi de urgență și circa 200.000 pe la rude și prieteni.

Ciprian POP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page