People-Passion-Performance — aprilie 27, 2019 at 11:30

Capra în Mitologie -rubrică susținută de Adela Cojocaru producător de brânzeturi de capră din comuna Cuza-Vodă

by

 

Capra este un animal mitic prin excelență, în special în mitologia greacă simbolizează fulger în limba greacă, steaua anunță dezlănțuirea elementelor cu furtuna și ploaia. Dar capra, de asemenea, protejează zeita Athena de pielea ei și cornucopia ei este un simbol al fertilității. În ceea ce privește capra Amalthea, a hrănit-o pe Zeus cu laptele ei. Laptele de capră devine mâncarea zeilor, o băutură de nemurire. Un alt exemplu Aristhée, fiul lui Apollo și Cirene a primit centaur Chiron, o abilități magice: arta de lapte închegarea și dezvoltarea brânzei. Cunoștințe pe care le-ar fi transmis oamenilor.

Sub numele de Prakriti, capra este mama lumii în mitologia indiană.

Pentru chinezi, capra servește ca o nicovală pentru a modela fulgerul, sursa de foc.

În tradiția esoterică, există o capră celeste care hrănește lumea și organizează cosmosul.

“Calea lăptoasă a cerului este laptele turnat de țapul ceresc; albastrul cerului de dimineață este și laptele acestei caprine “. (A. de Gubernatis)

Brânză de capră, cu o vechime de 10.000 de aniNimeni nu poate spune cu certitudine când a fost invenția de brânză de capră. Dar suntem de acord – 10.000 î.Hr., data domesticirii caprelor și oilor. Capra a fost una dintre primele animale domestice. Sa dovedit indispensabil în dieta oamenilor care trăiesc în climatul uscat. A furnizat atât lapte cât și carne, surse importante de proteine. Ciobanii au descoperit apoi avantajele separării laptelui fermentat în zer și cheag. Apoi a fost drenat, în formă și uscat, devenind o mâncare. Și primele urme de brânză fabricată?Brânza este una dintre primele alimente fabricate. Aproximativ 3000 de ani î.en, civilizația sumeriană reflectă în documentele pe care ni le-a lăsat: sunt deja menționate douăzeci de brânzeturi proaspete diferite. În Europa și Egipt, descoperirea de resturi de produse lactate în același timp pare să confirme aceste date. Rețineți că brânza de lapte de vacă nu a apărut decât mult mai târziu, deoarece domesticirea bovinelor a fost mult mai târziu decât cea a caprinelor și a oilor.

Brânză de capră: un clasic Astăzi Soignon este o brânză de capră clasică cu o experiență de aproape 120 de ani, dar știu că literatura clasică a făcut referire adesea la țap, chiar și în Vechiul Testament. Consumul de brânzeturi de capră este înscris în centrul culturii mediteraneene. Astfel, Odiseea lui Homer se referă la modul în care, sub ochii lui Ulysses și a tovarășilor săi, ciclopii îi tratează oile și caprele pentru a depune laptele tocit în faisselles de rush. Fericit care, după cum Ulysses a descoperit brânza de capră ..

Olivier SAMAIN – Chèvrerie de Plouyé – La Chèvrerie de Plouyé a été médaillée de Bronze au récent Concours Général Agricole 2018 – Plouyé – Finistère *** Local Caption *** Son fromage Breton est à tomber par terre
OIivier Samain, entouré de ses chèvres, présente sa Biquette breizh, son Breton et un prototype de tomme bretonne.

Brânză de capră de-a lungul vremurilor În jurul anului 10 000 î.Hr. ADVânătorul este un ameliorator. Observă că laptele animalelor sale începe să curgă: se naște brânza.

În jurul anului 5000 î.Hr. ADDescoperirea fenomenului de coagulare de către om.Nașterea primelor mucegaiuri.

În jurul anului 850 î.en ADÎn Odiseea, Ulise și însoțitorii săi au descoperit într-un herdsman lactate (ciclopul Polyphemus), tăvi încărcate cu brânză, și găleți folosite pentru lapte capre și oi.

732Charles Martel oprește Saracenii, dar toți maurii nu călăresc Pirineii. Înființate în regiune, ele încep să cultive caprele “chebli” în limba arabă, de aici Chabis și Chabichous, care vor face faima lui Poitou.

1,180Aspectul cuvântului “brânză” în limba franceză. Dar până în secolul al XIV-lea, mai spunem “frommaige”, “formige”, “formage” sau “faurmage”.

1829Capra mică făcută în Sancerrois ia numele de Crottin de Chavignol.

1857Descoperirea procesului de pasteurizare care va fi dezvoltat și adaptat laptelui și brânzei de către Emile Dudaux, discipol al lui Pasteur.

1935Prima producție de brânzeturi pasteurizate (inovație fundamentală și decisivă pentru industria brânzeturilor).

1995  32 de brânzeturi franceze dețină denumirea de origine protejată, 12 de brânzeturi de capră, cum ar fi Sainte Maure de Touraine, Chabichou du Poitou, Pouligny Saint Pierre DOP, Selles-sur-Cher, The Picodon a Drôme și balega Chavignol .

Astăzi, Franța este principalul producător european de brânzeturi pure de brânză de capră.

Nelu Bălașa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page