Mâncare şi Băutură — februarie 25, 2014 at 16:18

Caponata – tocăniță siciliană de vinete

by

“Caponata” – tocăniță siciliană de vinete, absolut fantastică. Este o rețetă dintr-o carte a lui Jamie Oliver. Iată ce spune autorul despre caponata: “Este un fel de mâncare incredibil, din sudul Italiei, servit ca o garnitură caldă de legume sau ca o gustare rece”. E delicios atât rece cât și cald. 

caponata

Mai jos, aveți rețeta din carte:

Aveți nevoie în primul rând de ulei de măsline și 2 vinete mari, tăiate bucăți. O linguriță cu vârf de oregano uscat, sare marină și piper proaspăt măcinat, o ceapă roșie mică, tocată mărunt, 2 căței de usturoi, tăiați felii subțiri, o legătură mică de pătrunjel, de la care ați ales frunzele și ați tocat codițele, două linguri capere sărate (se potrivesc și cele în oțet), o mână de măsline verzi, 2-3 linguri oțet cu ierburi aromate (eu am pus balsamic, numai vreo 2 linguri), 5 roșii mari, bine coapte, tăiate bucăți mai mari (ideal este dacă aveți timp să le opăriți și să le îndepărtați coaja), și 2 linguri de migdale prăjite și zdrobite (cantitatea de migdale poate fi și mai mare, în funcție de gust).

Preparare: “Luați o cratiță mare, turnați în ea câteva linguri de ulei de măsline și puneți-o pe foc. Adăugați bucățile de vinete și oregano, condimentați cu puțină sare și amestecați pentru ca vinetele să fie acoperite uniform cu ulei (e foarte important să nu folosiți prea mult ulei). Prăjiți-le la foc mic 4-5 minute, scuturând cratița din când în când (eu am folosit tigaie și am întors vinetele pe fiecare parte cu un clește; dacă sunt prea multe vinete, prăjiți-le în tranșee). După ce vinetele s-au rumenit ușor pe ambele părți, adăugați ceapa, usturoiul și tulpinile de pătrunjel și mai prăjiți totul câteva minute. Dacă amestecul vi se pare prea uscat, mai puteți adăuga puțin ulei. Adăugați caperele scurse și măslinele, precum și oțetul cu ierburi aromate. Când tot oțetul s-a evaporat, adăugați roșiile și fierbeți la foc mic circa 15 minute sau până când acestea s-au înmuiat. Stropiți cu puțin ulei de măsline și serviți mâncarea presărată cu frunzele de pătrunjel tocate și, dacă doriți, cu migdale”. Obligatoriu migdale!

 Poftă Bună!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page