Dezvoltare personală, Lifestyle — august 17, 2014 at 20:33

Cântecul …“funebru”al criticii

by

Sa stii ce intampla in inima celuilalt…este o arta…  arta celei mai stralucite  relatii.Se numeste empatie… A critica partenerul pentru neajunsurile sale… sau presupusele stangacii… inseamna a neglija orice efort depus si orice bunavointa…  spulberandu-i cu brutalitate orice sentiment investit … Persoana care primeste critica se simte neajutorata si o suparare de nivel acut se instaleaza in suflet.

relatiiAtunci cand reprosurile sunt manioase…deseori cel ofensat trece in defensiva… evitand orice raspundere… sau isi impietreste inima… ocolind contacte apropiate pe viitor. In urma criticilor, increderea se va dizolva usor, inregistrandu-se adevarate batalii de personalitate intre parteneri . Incapacitatea de a se abtine de la critica a celui care si-a programat-o in stilul lui de viata, vine dintr-o imaturitate emotionala, provocand rani asupra respectului de sine al celuilalt. Cel care nu intuieste sentimentele partenerului nu are capacitatea de a interpreta mesajele nonverbale: tonul vocii… mimica …gestica. Preocuparea de propria persoana poate fi uneori atat de mare, incat, pentru satisfactia personala, se cere jertfa fara rabat, adusa de partener.

Persoana care abuzeaza de critica distructiva vede in orice prestatie nesatisfacatoare a celuilalt o jignire la adresa ei si percepe totul ca avand legatura cu ea.

Adevarul emotional consta in modul in care o spune, si nu in ceea ce spune. O imbogatire a repertoriului emotional… prin care cel care emite  judecati isi ajusteaza critica dupa cunoasterea universului sufletesc si motivational al partenerului… inseamna o mare binecuvantare in viata lui… hranindu-i inteligenta afectiva.

Arramia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page