Editoriale, People-Passion-Performance — noiembrie 22, 2013 at 01:53

CANCERUL DE SÂN – A ŞTI CUM SĂ PREVII, ÎNSEAMNĂ SĂ TRĂIEŞTI!…

by

preventieMotto: “Există unele lucruri în viaţă trebuie să împarţi. Trebuie să ai pe cineva pe care să te sprijini şi care te va ajuta să depăşeşti anumite momente dificile”

Azi, am purtat o dicuţie serioasă şi interesantă împreună cu nişte doamne la fel de interesante şi serioase ca şi subiectul discuţiei în sine… Chiar dacă tema de azi mi-a trezit unele amintiri urâte şi dureroase, m-au făcut în acelaşi timp să mă gândesc că poate este timpul să fac ceva, ca femeile să conştientizeze de pericolul care le pândeşte în fiece moment… Cancerul de sân… nu este un subiect frumos şi probabil pe multe dintre voi vă înspăimântă doar faptul că vă puteţi apleca şi gândi mai mult la acest subiect… Şi eu eram aşa cu aproximativ 13 ani şi jumătate în urmă… nu credeam că pot fi una dintre acele femei care se trezesc că în urma unei dureri la sân şi al unui control medical de rutină, medicul o anunţă că trebuie să recurgă la operaţie pentru îndepărtarea chisturilor şi trebuie să înceapă tratamentul chimioterapic. Nu cred că are sens acum să vă spun întreaga istorie, nu are sens să vă sperii, să vă îngrozesc cu temerile şi încercările prin care am trecut… cert este faptul că nici o fiinţă umană nu ar trebui să întimpine acea durere psihologică atât de mare…dar, poate că acea durere, acea încercare cumplită a contribuit la curăţirea mea sufletească, la înnoirea mea spirituală… m-a făcut mai puternică, m-a făcut să iubesc şi să preţuiesc viaţa mai mult… mi-a dat forţa să lupt chiar dacă acele chisturi au recidivat de 3 ori în 6 ani… şi am fost norocoasă şi binecuvântată că au intrat în remisie de fiecare dată… şi că am fost căsătorită cu un medic specialist senolog, oncolog şi prof.dr.în medicina nucleară din Italia ( acestă specialitate nu există în România)… Mulţumesc lui Dumnezeu că din 2007 nu au mai revenit, dar teama persistă… şi astăzi această teamă a produs declicul… trebuie să vorbesc şi celorlalţi despre asta, aici… femeile trebuie să ştie să prevină sau să detecteze din timp orice schimbare a sânilor lor… nu trebuie să treacă prin ceea ce am trecut eu…şi credeţi-mă că  poate fi şi mai rău… să îţi pierzi viaţa cât ai clipi…

Cancerul la sân nu te întreabă ce vârstă ai, nu te întreabă cine eşti…cancer poţi fi diagnosticată oricând… de ce să nu fii pregătită? Ştiu dragele mele, multora dintre voi le este frică… şi mie!… dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne informăm şi mai presus de orice… să avem grijă de sănătatea noastră!… viaţa este numai una, trebuie să o preţuim şi să ne bucurăm de ea!…

Deci, doamnelor şi domnişoarelor hai să începem cu începutul!… Pe măsură ce înaintezi în vârstă, sânii tăi trec inevitabil prin nişte schimbări. La 20 de ani, sânii au ajuns la dimensiunile definitive, iar ţesutul lor este ferm. În această decadă, adică între 20 şi 30 de ani, e posibil să dezvolţi o tumoră benignă, de exemplu, un chist sau un fibroadenom – un nodul tare şi nedureros. La 30 de ani, colagenul care menţine sânii fermi începe să-şi piardă din elasticitate. O altă problemă care vine cu vârsta este… cancerul mamar. Acum riscul de a face boala este de 1 la 257. Autopalparea lunară, imediat dupa ciclu, şi controlul ginecologic anual ar trebui să facă parte din rutina ta de sănătate şi îngrijire…dar despre asta vom discuta mai jos. După 35 de ani, rotunjimile tale se înmoaie. În plus, după ce naşti un copil, sfârcurile se închid la culoare. Cât despre cancer, unii ginecologi sunt de părere că de la vârsta aceasta devine necesară o mamografie anuală.

anatomia sanuluiCancerul de sân este un tip de cancer care se dezvoltă din celulele mamare. Cancerul de sân, de obicei, începe în căptuşeala interioară a conductelor de lapte sau lobulii care le aprovizionează cu lapte. O tumoră malignă se poate răspândi în alte părţi ale corpului. Un cancer de sân, care a pornit în lobuli este cunoscut ca şi carcinom lobular, în timp ce unul care s-a dezvoltat din conducte se numeşte carcinom ductal.

Cancerul de sân este cancerul invaziv cel mai frecvent la femeile din întreaga lume. Acesta reprezintă 16% din toate cazurile de cancer la femei şi 22,9% din cancerele  invazive la femei. 18,2% din totalul deceselor de cancer din întreaga lume, inclusiv atât bărbaţi şi femei, sunt cancer de sân.

Ratele de cancer de sân sunt mult mai mari în ţările dezvoltate, în comparaţie cu cele în curs de dezvoltare. Există mai multe motive pentru acest lucru, dar este posibil ca aşteptările de la viaţă a individului este unul din factorii cheie…  cancerul de sân este mai frecvent la femeile în vârstă, femeile din ţările bogate trăiesc mult mai mult decât în ţările mai sărace. Diferitele stiluri de viaţă şi obiceiuri ale femeilor sunt, de asemenea, factori care contribuie la rata cancerului de sân… Chiar dacă, femeile mai tinere, în general, nu se consideră a fi un risc pentru cancerul de sân, 7% din toate cazurile de cancer de sân apar la femeile sub 40 de ani. Cu toate acestea, cancerul de sân poate lovi la orice vârstă şi femeile de orice vârstă ar trebui să fie conştiente de factorii lor personali de risc pentru cancerul de sân. Vezi  şi articolul https://www.argumentpress.ro/metode-de-a-vindeca-complet-cancerul-la-san/

prevenzione

1 din 8 femei va fi diagnosticată cu cancer de sân în timpul vieţii lor. Când cancerul de sân este detectat devreme (localizată etapa), rata de supravieţuire este de 98%… spun experţii. Deci, cea mai bună armă contra cancerului este PREVENŢIA, care din păcate în acest moment în România, parafrazândul pe Caragiale: „Este înfloritoare, dar lipseşte cu desăvârşire!”… este cam de-a râsu, plânsu… dureros de tragic, multe femei mor din neştiinţă, din neinformare, din lipsa respectului medicilor şi al fundaţiilor care spun că luptă pentru sănătate şi drepturile oamenilor… pentru Oameni, în speţă pentru Femei… femei care po fi mame, surori, soţii, bunici, prietene… femei care dau viaţă altor fiinţe şi cărora le este îngrădit dreptul de A ŞTI CUM SĂ PREVINĂ, înseamnă că implicit le este îngradit dreptul de A TRĂI!…

LECŢIA NR.1 – AUTO-EXAMINAREA

Femeile adulte de toate vârstele sunt încurajate să-şi facă auto-examinarea sânilor cel puţin o dată pe lună. 40% din cazurile de cancer de sân diagnosticate sunt detectate de femei care se simt o umflătură,un nodul. Deci,auto-examinarea regulată a sânilor este foarte importantă! Dar şi o mamografie poate ajuta la detectarea cancerului înainte de a simţi un nodul la sân, auto-examinarea vă ajută să fiţi familiarizate cu modul cum arată sânii tăi astfel încât să simţi şi să ştii să alertezi medicul în cazul în care există vreo modificare.

Cum poate fi făcută auto-examinarea?… Simplu!

la dus

 

1) La duş

Folosind vârfurile degetelor, deplasaţi-le în jurul întregului piept , model circular, din exterior spre centru, verificând întreaga zonă a sânilor şi axila. Verificaţi ambii sâni în fiecare lună, pentru a depista orice eventual nodul, îngroşarea sau întărirea vreunui ganglion. Observaţi orice modificări şi mergeţi la medic imediat ce aţi observat ceva anormal la sân.

 

 

 

oglinda

 

2) În faţa oglinzii

Inspectaţi vizual sânii cu braţele în lături. Apoi, ridicaţi un braţ deasupra capului. Uitaţi-vă la orice modificăre a conturului, orice umflătură sau modificare a pielii sau a sfârcurilor. După aceea, puneţi palmele pe şolduri şi apăsaţi ferm şoldurile flexând muşchii pieptului. Sânul din stânga şi cel din dreapta nu se vor potrivi exact… foarte puţine femei o au… Deci,uităte la orice rid, umflătură sau modificare, în special pe o parte.

 

 

 

culcata

 

3) Culcată

Atunci când stai culcată, tesutul mamar se răspândeşte uniform de-a lungul peretelui toracic. Pune o pernă sub umărul drept şi braţul drept în spatele capului. Utilizând mâna stângă, mişcă vârfurile degetelor în jurul sânului drept uşor, în mici mişcări circulare care acoperă întreaga zonă a sânului şi a subsuoarei. Foloseşte apasarea uşoară, medie şi fermă de presiune. Strângeţi sfârcul, verificaţi de scurgeri şi noduli. Repetaţi aceeaşi paşi pentru sânul stâng.

 

Poate că îţi pui întrebarea… Mă pot baza pe auto-examinarea sânului ca să fiu sigură că nu am cancer la sân?

Mamografia poate detecta tumori înainte ca ele să poată fi simţite, aşa că screening-ul este cheia pentru depistarea precoce. Atunci când sunt combinate cu controale medicale regulate, adecvate…  prin recomandarea unei mamografii şi auto-examinarea sânilor, femeile pot fi ajutate să ştie cum este normal să fie pentru ele, astfel încât se poată raporta orice modificare medicului.

Dacă găsiţi un nodul, mergi la medic, dar nu intra în panică… 8 din 10 noduli nu sunt canceroşi. Pentru o linişte suplimentară, sunaţi medicului ori de câte ori aveţi nelămuriri.

Acesta, este unul din seria de articole pe care intenţionez să le postez online… Dacă v-am fost de ajutor mă bucur din suflet, dacă aveţi nevoie de un confident şi de o persoană pe care să vă sprijiniţi dacă vă e teamă… sunt aici pentru voi… mă găsiţi la adresa email:  lili.manea@gmail.com

Sănătate şi o viaţă frumoasă vă doresc tuturor!
Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page