Dezvoltare personală, Lifestyle — februarie 1, 2014 at 11:02

Calculează-ţi coeficientul de optimisticism

by

Da, ai citit bine. Optimisticism. Noi, oamenii, traim sub semnul paradoxului: depindem de planul fizic pentru a supravietui si totusi tanjim dupa puteri metafizice pentru a deveni cu adevarat vii aici, pe Pamant. Suntem prinsi intre dorinta de siguranta si nevoia ardenta de libertate, intre fuga continua pentru a ne proteja viitorul si nazuinta fierbinte de a trai clipa, intre lupta pentru supravietuire si aspiratia spirituala.

Optimism1

Ce e de facut? Care e solutia? Suntem, de fapt, in cautarea optimisticismului. Odata descoperit, el ne va aduce splendoarea unei vieti divine, traite din plin, cu intensitate, cu intelepciune, cu fericire.

Bucura-te de ce e mai bun

Cuvantul optimisticism are numeroase conotatii. Radacina sa – opt – provine din latinescul optare – a alege. Opt este de asemenea radacina lui optic – a vedea si a lui optimum – cel mai bun. Aceasta este de altfel definitia optimismului – a vedea ce e mai bun in ceva sau in cineva. Cuvantul misticism provine din grecescul mystikos – mister; cea mai veche definitie a misticului il descrie drept cel initiat in mistere, in tainele dumnezeiesti rezervate celor putini.

La randul sau, radacina misterului este grecescul muo – a inchide simturile. Insa aici nu e vorba de izolarea sau ascetismul sever ce-i caracterizeaza pe unii pustnici, ci de starea de minunare, de uimire pe care optimisticul o traieste atunci cand se opreste pentru a asculta bataia de inima a universului sau chemarea propriului suflet.

Insa cuvantul cheie este a alege. Fiecare are aceasta putere – de a alege aici si acum sa devina optimistic. Fiecare poate opta pentru un nou si superior punct de vedere ce implica o viziune expansionata, miraculoasa prin profunzimea ei. Daca optimistul priveste cu doi ochi, optimisticul priveste cu trei: cei doi ochi vizibili si cel de-al treilea ochi, cel ce confera perspectiva interioara, mistica, spirituala, plina de intelepciune.

Optimistul gandeste: “Viata mea este plina de fericire. Totul are sens si semnificatie. Prefer sa caut motivele de bucurie, nu pe cele de tristete; prefer sa actionez intr-un mod creator, in loc sa ma complac in teama. Gasesc iubirea oriunde aleg sa o caut.”

Optimisticul afirma: “Viata mea este plina de fericire, pentru ca e parte integranta a unei Creatii infinite, superioara mie. Totul are sens si semnificatie, pentru ca ma identific cu ceea ce imi este superior. Ma expansionez dincolo de limitele trupului meu, dincolo de bariera timpului, in eternitate.

Nu ma tem, pentru ca stiu ca eu sunt mai mult decat acest corp fizic, iar el nu poate avea putere asupra mea. Traiesc iubirea lui Dumnezeu ce exista pretutindeni, deci implicit in mine. Stiind ca sunt atat de iubit, ii pot iubi si pe ceilalti, fara nicio teama.”

Astfel, daca optimistul are parte de ce e mai bun in aceasta lume, optimisticul se bucura de ce e mai bun din ambele lumi: cea materiala si cea spirituala, cea fizica si cea metafizica, cea de aici si cea de Dincolo.

Abandoneaza-te lui Dumnezeu

Optimisticismul este, in ultima instanta, un proces de acordare cu mesajele sufletului, care ne ajuta sa ne deschidem catre puterea uriasa a transformarii, a reinnoirii ce ne sta tot timpul la dispozitie. Optimisticul raspunde vietii. Nu incearca sa o controleze, ci sa-i asculte mesajul. Optimisticismul este mai mult decat o atitudine, este o desavarsire continua, o crestere continua, o experienta de viata continua.

In 1978, la Universitatea din Pennsylvania, psihologii Martin Seligman, Lyn Abramson si John Teasdale au realizat un studiu cu privire la diferentele dintre optimisti si pesimisti. Au folosit termenul stil explicativ pentru a descrie modul in care ne explicam lucrurile care ni se petrec.

De exemplu, daca un pesimist nu este angajat in urma unui interviu, el va interpreta evenimentul astfel: “Persoana care m-a intervievat nu m-a placut de cum am intrat pe usa. Asa se petrece intotdeauna. Nu voi face niciodata o impresie buna. Intotdeauna fac gafe la interviuri. Acesta era serviciul pe care mi-l doream si l-am ratat. Nu voi obtine niciodata slujba pe care mi-o doresc”.

Acesta este stilul explicativ personal, universal si permanent. Pesimistul se considera responsabil pentru toate esecurile din viata sa, reale sau imaginare. El vede intr-un esec o imagine reprezentativa a intregii sale existente si simte ca ii este imposibil sa schimbe ceva.

Daca un optimist nu este angajat, el va gandi: “N-am raspuns bine la niste intrebari. De obicei fac fata cu bine interviurilor, dar azi nu a fost sa fie. Sunt multe alte oferte de lucru, sigur am s-o gasesc pe cea potrivita pentru mine.”

Acesta este stilul explicativ impersonal, impermanent si specific. Prin atitudinea sa, optimistul nu ia esecul pe cont propriu, il considera o situatie temporara, un incident izolat, nu o masura a intregii sale vieti.

Care este stilul explicativ al optimisticului? Este cel transcendent. El va spune: “Bine, serviciul acesta nu e pentru mine. Ma abandonez Vointei divine, a acelei puteri nevazute care ma ghideaza si imi contureaza destinul. Am incredere ca totul se petrece astfel dintr-un motiv anume, ce-mi va fi revelat cat de curand.”

Testeaza-te

Cat de optimistic esti? Care este atitudinea ta actuala cu privire la viata, la tine, la Dumnezeu? Care este stilul tau explicativ? Cum privesti esecul sau succesul?

Cat de simpla ti-ai facut viata? Care e reactia ta fata de frumusetile naturii, fata de copii sau animale? Cat loc lasi in viata ta pentru reflectie si meditatie? Pentru bucurie? Pentru ras? Iti este familiara atitudinea spiritual transformatoare sau ai nevoie de un impuls?

Cu totii suntem optimistici intr-o anumita masura. Intrebarile de mai jos nu contin un test, ci o invitatie la introspectie. Nu exista raspunsuri corecte sau gresite. Trebuie doar sinceritate.

Raspunde cu un numar – de la 1 la 5 – care te descrie cel mai bine:
1 – niciodata,
2 – rareori,
3 – uneori,
4 – deseori,
5 – intotdeauna.

1. Simti ca esti pregatit sa te transformi atunci cand circumstantele din viata ta o cer?
2. Consacri zilnic un timp anume meditatiei sau rugaciunii?
3. In drumurile tale, te opresti adeseori pentru a admira florile?
4. Cat de des dialoghezi cu copiii pe care ii intalnesti?
5. Ai urmarit vreodata sa comunici cu animalele?
6. Cat de des contempli cerul?
7. Esti adeptul filosofiei de viata care nu ia lucrurile prea in serios?
8. Traiesti sentimentul de recunostinta pentru ceea ce ti-a daruit viata?
9. Ai trairi spirituale de varf, momente de culme sau de extaz?
10. Vezi aspectul plin de umor al situatiilor cu care te confrunti?
11. Cand esti confuz sau dezorientat, ai incredere ca o forta divina superioara te va ajuta sa treci peste greutati?
12. Cand citesti relatari despre fenomene miraculoase paranormale, esti fascinat de misterul din spatele lor?
13. Cat de des traiesti sentimentul de a fi pasionat de ceva?
14. Cat de des reusesti sa-ti mentii echilibrul in situatiile in care totul in jurul tau pare ca se prabuseste?
15. Consideri ca fericirea are o forta mai mare decat suferinta?
16. Cat de des iti pui dorinte cand vezi stele, raze de luna sau curcubeie?
17. Cat de des vezi intelesuri aflate dincolo de convingerile majoritatii?
18. Cat de des te invoiesti de la serviciu pe motiv ca esti bolnav, dar pentru a avea de fapt o zi de relaxare?
19. Te bucuri de lucrurile marunte?
20. Iti asculti intuitia?
21. Consideri ca momentele de suferinta din viata ta sunt profesori sau dictatori?
22. Iti pastrezi mintea deschisa, chiar si atunci cand nu intelegi ce se petrece?
23. Iti faci timp pentru mici gesturi de atentie fata de ceilalti?
24. Cat de des ceri – si astepti – un miracol?
25. Crezi ca ai dreptul divin de a trai o viata fericita si plina de pace, chiar si in mijlocul dezastrelor si suferintelor?
26. Crezi ca ai puterea si responsabilitatea de a aduce in vietile celorlalti bucurie si perspective spirituale?
27. Esti constient de ritmurile naturii si te simti integrat in ele?
28. Cand vremea este intunecata, apreciezi in continuare frumusetea mai subtila a cerului, dispozitiile schimbatoare ale norilor, racoarea aerului?
29. Pui mare pret pe placere?
30. Cat de des te confrunti cu fenomene de sincronicitate?
31. Lasi perfectionismul in seama lui Dumnezeu?
32. Te simti tanar, indiferent de varsta ta biologica?
33. Meditezi vreodata la motivul pentru care te afli aici, pe Pamant?

Alege varianta de raspuns care ti se potriveste cel mai bine.

34. Cand urmaresti jurnalul de la ora 17, cu toate stirile despre dezastre, ai tendinta sa:
a. Te pregatesti pentru trecerea in lumea de dincolo;
b. Accepti faptul ca suferinta face parte din viata noastra de pe Pamant;
c. Te rogi la Dumnezeu pentru ca lucrurile sa se indrepte;
d. Schimbi postul de stiri cu cel de desene animate;
e. Iti traiesti de acum inainte viata intr-un mod cat mai constient si plin de insemnatate.

35. Vecinul tau iti face o vizita si iti spune ca a construit o nava spatiala. Maine pleaca pe Luna si te invita sa-l insotesti. Ce spui?
a. Il intrebi ce a baut de dimineata;
b. Te intrebi daca ai de unde sa cumperi acolo pasta de dinti;
c. Fugi sa-ti cumperi haine potrivite climei lunare;
d. Ii spui: Da.
e. Ii spui: Da, dar nu avem nevoie de nava spatiala!

36. Ce faci cand auzi vocea inimii?
a. Dai sonorul MP3-ului mai tare;
b. Iti spui ca totul e doar in imaginatia ta;
c. O intrebi daca poate reveni mai tarziu;
d. Te opresti pentru a o asculta;
e. O inviti la un dialog.

La primele 33 de intrebari acorda-ti un punct pentru “niciodata”, 2 pentru “rareori”, 3 pentru “uneori”, 4 pentru “deseori”, 5 pentru “intotdeauna”.

Calculeaza acum punctele obtinute. La ultimele trei intrebari, acorda-ti un punct pentru fiecare A, 2 puncte pentru fiecare B, 3 puncte pentru fiecare C, 4 puncte pentru fiecare D, 5 puncte pentru fiecare E.

• Intre 185-160:
Felicitari! Coeficientul tau de optimisticism este foarte ridicat. Apreciezi viata si te bucuri de ea. Te simti in legatura cu Dumnezeu, cu natura, cu sufletul tau; esti pasionat si plin de compasiune. Iti asumi responsabilitatea pentru menirea ta spirituala pe acest pamant: stii sa razi.

• Intre 159 – 130:
Foarte bine. Ai parcurs cale lunga pe linia optimisticismului. Uneori ai tendinta sa te indoiesti de puterea iubirii divine si de resursele tale spirituale, dar cea care te scoate la lumina este mintea ta deschisa.

• Intre 129-90:
Oh-oh. Se pare ca ai o mica problema in a te decide daca viata este foarte frumoasa sau este doar o sansa de a te simti bine. Ai ceea ce trebuie, dar mai e necesara o doza buna de incredere si credinta.

• Intre 89-60:
Este cu putinta sa fi negat fata de tine insuti latura spirituala, Sinele tau dumnezeiesc? Daca este asa, incepe sa cauti aceasta latura spirituala. Descoper-o si amplifica-ti increderea in posibilitatea de a atinge extazul.

• Intre 59-37:
Pericol! Pulsul optimisticismului in scadere! Porneste sistemele de mentinere a vietii! Adu-ti aminte, nu e niciodata prea tarziu sa faci loc in viata ta iubirii, pasiunii, entuziasmului, generozitatii, umorului, increderii, pacii, bucuriei.

sursa:armonianaturii.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page