Familie, Lifestyle — mai 4, 2017 at 01:59

Câinele și omul, cea mai profundă conexiune din lumea vie

by

Multe materiale și studii de specialitate cu bogat și veridic conținut științific s-au scris despre empatia câinelui, frumusețile cu 4 lăbuțe, fiind, potrivit oamenilor de știință, mult mai inteligente emoțional decât se credea pana acum.

caineCercetătorii Universității Emory , din Atlanta, SUA, au descoperit recent faptul ca cel mai bun prieten al omului percepe pe creier emoțiile într-un mod similar cu oamenii. Astfel, cercetările intreprinse cu ajutorul computerului tomograf arata schimbarea culorilor sub influenta unor stimuli ce cauzează emoții pozitive, în aceleași zone cerebrale ca și la oameni. Si memoria câinelui este mult mai profunda și complexa decât se credea: potrivit unui amplu studiu ale cărui concluzii au fost făcute publice în aceasta primăvară de către cercetătorii Centrului de Cercetări Comparate în domeniul Etologiei de la Budapesta (apărut recent în revista “Current biology”), căinii poseda ceva similar cu “memoria episodica umana”, recurgând la o memorie de lunga durata pentru a-și aminti clar momente din trecut, informații ce datează încă din perioada de socializare când se face tiparul la om (pana în ce-a de-a 12-a săptămână de viata). Aceeași cercetători budapestani susțin ca au și capacitatea sa înțeleagă gesturile și indicațiile noastre, ba chiar mai mult, și în aceasta privință, folosesc aceeași zona din creier pe care o folosesc și oamenii pentru a procesa informația.

Pe de-alta parte, cercetătorii elvețieni de la Universitatea din Zurich au ajuns la concluzia ca prietenii noștri patrupezi au și..”abilitați manipulative”, având capacitatea sa reacționeze la sensibilitățile stăpânului, sa ii mimeze comportamentul, acționând emoțional spre a obține mângâieri, o plimbare sau un biscuite, fapt ce dovedește abilitați cognitive ce ii permit câinelui sa se adapteze foarte bine în comunitățile umane, putând spune chiar ca, uneori, “câinii ne adopta pe noi” și nu invers.

Potrivit unui alt studiu, cel al Universității British Columbia, din Vancouver, Canada, câinii sunt capabili sa înțeleagă 160 de cuvinte (unii cercetători susțin ca ar înțelege, în fapt, peste 200 de cuvinte).

Dincolo de semnalele chimice (aciditatea transpirației sau alte mirosuri umane), câinii au și capacitatea de a înțelege ce denota intonația vocii umane.

De asemenea, o alta chestiune deosebita legata de câini, legătura intre câine și stăpân, ar fi, se pare, similara cu liantul părinte-copil, din punctul de vedere canin. Acest lucru nu este o afirmație subiectiva, ci este rezultatul unor studii intreprinse de către cercetătorii Universității Azabu (din Japonia). Studiul lor, publicat în revista de limba engleza “Science”, și câinii secreta oxitocină, hormon al dragostei și atașamentului atunci când sunt în compania oamenilor, fapt ce face ca liantul pe care îl dezvolta cu noi sa fie oarecum similar celui pe care îl dezvolta un copil cu părintele său, conchide studiul japonez.

Cu privire la problemele de natura emoțională, este cunoscut ca și câinii, asemeni nouă, pot suferi de depresii. Un studiu publicat în revista “Current Biology” a ajuns chiar la concluzia ca unii câini pot avea un temperament jovial înnăscut și ca pot suferi de anxietate de separare sau de durerea provocata de pierderea unei persoane dragi.

Mâncare sau afecțiune?

Mai bine, afecțiune! aceasta este concluzia la care a ajuns studiul apărut în revista “Social Cognitive and Affective Neuroscience”, care demonstrează ca marea majoritate a câinilor preferă afecțiunea mâncării. In cursul experimentului, zona din creier asociata luării deciziilor și recompensei se manifesta mai pregnant la mângâieri în comparație cu momentele în care cățeii erau hrăniți.

Este, așadar, un veritabil dar divin, poate chiar un miracol aceasta trainica prietenie începută, se pare, cu circa 20 de mii de ani în urma, frumoasa poveste continua și tot istoria ne va spune cat de mult datorează omenirea câinelui.

Ciprian POP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page