Evenimente, Ultimile Știri — iunie 4, 2013 at 09:30

Cadrele Inspecţiei de Prevenire au desfăşurat o nouă acţiune de informare preventivă – „F.O.C – FLĂCĂRILE OMOARĂ COPII”

by

Campania FOC 018În cadrul campaniei naţionale  „F.O.C – FLĂCĂRILE OMOARĂ COPII”. Cadrele Inspecţiei de Prevenire au desfăşurat o nouă acţiune de informare preventivă.

         Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a desfăşurat în ziua de vineri, în data de 31 iunie,  o serie de activităţi dedicate campaniei F.O.C. (Flăcările  Omoară Copii). În acest sens, cadrele Inspecţiei de Prevenire au distribuit pliante cetăţenilor şi au oferit celor cu care au intrat în contact informaţii referitoare la măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă şi ghiduri cu reguli de comportare în cazul producerii acestora.

Acţiunile de informare preventivă s-au desfăşurat în mai multe locuri Campania FOC 006publice cu aglomerări de persoane din municipiul Călăraşi: zona Orizont (Big şi Bazar), zona Spitalului judeţean de Urgenţă , zona 10 nivele, zona Farfuria şi zona Catex.

Campania naţională de informare şi educare preventivă “F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, are ca obiectiv principal reducerea numărului de incendii la locuinţe şi implicit a victimelor în rândul copiilor.

Având la bază statistici care arată că, în ultimii doi ani şi jumătate, peste 1.260 de persoane au fost victime ale incendiilor, dintre care 152 au fost copii (57 au decedat), iar cele mai multe incidente au fost provocate de improvizaţii ori de utilizarea defectuoasă a mijloacelor de încălzire şi a instalaţiilor electrice, I.G.S.U. şi-a propus să conştientizeze cetăţenii asupra riscurilor la care aceştia se expun dacă nu cunosc şi nu respectă regulile de siguranţă privind utilizarea surselor de energie.

CAMPANIA FOC 020Campania vizează conştientizarea adulţilor în legătură cu pericolele la care sunt expuşi copiii şi informarea asupra principalelor surse de incendii (mijloace de încălzire, instalaţii electrice). Grupul ţintă este format din reprezentanţi legali ai copiilor (părinţi, bunici, asistenţi sociali etc.), iar grupurile secundare sunt cele de copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani.

Este o mare tragedie atunci când incendiul lasă în urma lui victime din rândul copiilor. Acest lucru este determinat de faptul că adulţii nu-i învaţă sau nu-şi supraveghează suficient copiii, aceştia neştiind cum să procedeze în cazul izbucnirii unui incendiu.

De aceea, periodic, cadrele I.S.U. “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, pentru că au identificat noi parteneri pentru derularea campaniei şi au încheiat acorduri de colaborare cu numeroase instituţii, în vederea diseminării Campania FOC 010informaţiilor unui număr cât mai mare de cetăţeni, a desfăşurat diverse activităţi de informare preventivă, având ca obiective de comunicare cunoaşterea cauzelor de incendiu şi a modului de prevenire a acestora la locuinţele individuale şi multifamiliale, dar şi importanţa educaţiei anti-incendiu în familie.

Specialiştii I.S.U. Călăraşi, consideră că, este imperios necesară schimbarea atitudinii părinţilor, în ceea ce priveşte supravegherea copiilor şi jocul acestora cu focul, astfel încât aceştia să cunoască, încă de mici, pericolele utilizării focului în activităţile casnice şi să nu mai constituie o fascinaţie pentru aceştia.

De asemenea, este foarte importantă supravegherea copiilor şi asigurarea condiţiilor de securitate în locuinţă, în special în lipsa părinţilor.

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plt. maj. Tătăranu Ştefan – Ovidiu 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page