Familie, Lifestyle — ianuarie 16, 2014 at 20:33

Bunele maniere: Ceaiul și eticheta ceaiului

by

Tradiția ceaiului datează din 1840 când ducesa Ana de Bedford a cerut să i se aducă la ora 16:00 un ceai și biscuiți, considerând prea mare distanța dintre prânz și cină. La scurt timp activitatea s-a transformat într-una socială, alăturându-se și prietenele ei care au adoptat această noua idee și în propriile lor case. Obiceiul a devenit unul cosmopolit între familiile de rang înalt, ulterior fiind adoptat și de oamenii obișnuiți.

Five O'clock Tea

Servirea ceaiului la ora 5 are și astăzi un caracter aristocratic și este considerat un eveniment formal. De aceea, va invit să parcurgem împreună regulile unui astfel de eveniment.

Ora servirii ceaiului

Timpul potrivit pentru servirea ceaiului este la ora 16:00; totuși el poate fi servit fără probleme între orele 14:00 și 17:00.

ceai1Eticheta ceaiului și prepararea corectă a acestuia

Se fierbe apa și se toarnă în ceainicul de porțelan în care am introdus pliculețele sau frunzele de ceai. Alături pe o tavă se servesc: zahărul sub formă de cuburi așezat în zaharniță, miere, lămâie, lapte sau cremă de lapte.

Alternativ se poate fierbe direct pe flacără în ceainicul special conceput pentru această operațiune, apoi va fi turnat în ceștile de porțelan.

Rețineți! Laptele se adaugă doar în ceaiul negru, lămâia în toate celelalte.

Reguli de etichetă pentru pliculețele de ceai

  • pliculețul de ceai nu trebuie servit niciodată în ceașcă;
  • ceaiul sau pliculețele trebuie mai întâi puse în ceainic și mai apoi va fi turnat ceaiul în ceșcuțe;
  • dacă totuși vei fi servit iar pliculețul se află înăuntrul ceștii, acesta trebuie lăsat 3-4 minute în apă fierbinte, ulterior va fi scos pe o farfurioară; ( Atenție! Nu se stoarce între degete, ci se ia de capătul firului ).
  • intensitatea ceaiului este dată de culoarea pe care o va avea apa; cu cât mai închisă la culoare cu atât mai puternic va fi ceaiul. În general un ceai de bună calitate nu trebuie lăsat mult timp.
  • chiar dacă nu ați primit o farfurioară și o linguriță de ceai, cereți una menționând că nu doriți ca ceaiul să devină prea puternic.

Eticheta amestecării în ceai

Rețineți că atunci când amestecați zaharul cu lingurița nu trebuie să produceți zgomot. Este deranjant. Amestecați prin rotiri ușoare fără a atinge pereții ceștii ci doar fundul acesteia.

Eticheta servirii ceaiului

Pentru servirea ceaiului avem nevoie de un set de porțelan ce cuprinde: ceainic, cești pentru cafea, farfurioare, castronel pentru zahărul sub formă de cuburi. Pe o tava se aduc mai multe sortimente de ceai sub formă de plicuri, mierea într-un recipient mic, lapte, lămâie așezată și ea pe o farfurioară și tăiată felii subțiri (niciodată tăiată bucăți). Se asigură și furculița specială pentru lămaie, dar și lingurițe pentru amestecarea ceaiului.

Se mai obișnuiește ca ceaiul să fie servit împreună cu fursecuri, biscuiți, sandwich-uri.

ceai3

Cine toarnă ceaiul?

Ceaiul se toarnă de către prieteni, gazda sau persoana care a organizat petrecerea (nu de servitori). Dacă sunteți un prieten apropiat puteți întreba dacă puteți dumneavoastră să “onorați” turnarea în ceșcuțe. De asemenea este o idee bună să ajutați un prieten care a turnat ceaiul mai bine de jumătate de oră.

Ceașca se umple întotdeauna trei sferturi. Se lasă spațiu pentru a mai turna apă fierbinte în caz că se cere sau pentru lapte.

Cel care va turna ceaiul trebuie să țină ceainicul de toartă cu o mână și cu cealaltă capacul acestuia. Tot el va întreba dacă se dorește ca ceaiul sa fie puternic sau mai slab, de asemenea, dacă cineva dorește “lapte, zahăr sau lămâie?” Ingredientele cerute se vor pune tot de către cel care toarnă daca ele nu se află deja în cană. Este o onoare să fii invitat să torni ceaiul pentru că, această persoană este considerată gardianul ceainicului, cel care deține grația conversațiilor și un om de mare încredere. Nu este frumos ca o singura persoană sa toarne ceaiul mai mult de 20 de minute.

Mai întâi se adaugă zahărul, mai apoi lămâia pentru ca acidul citric să nu împiedice dizolvarea acestuia. Binențeles se va întreba și câte cuburi dorește fiecare. Laptele se adaugă la sfârșit.

Cum bem ceaiul?

Ceașca se va lua de toartă cu toate degetele evitând gestul ridicol de a ridica degetul mic în sus. Când sorbim ceaiul o vom face fară zgomot. Dacă stăm la masă pe toată perioada savurării ceaiului, nu este necesară și ridicarea farfurioarei; numai dacă vom sta în picioare vom ține ceașca într-o mână și farfurioara în cealaltă mână.

ceai2

După ce se consumă conținutul unei cești și se mai dorește ceai, lămâia rămasă în cană se scoate pe farfuria pentru lămâi, se adaugă o altă felie și abia apoi se adaugă un alt ceai. Coaja acesteia nu se înlătură pentru că, printr-o ușoară zdrobire, uleiul acesteia va adăuga un plus de savoare ceaiului.

Eticheta ceaiului la restaurant

Dacă un chelner va aduce ceainicul la masă, persoana cea mai aproape de el va trebui să umple ceștile lăsând-o pe a lui la urmă.

Dacă ceainicul este plasat între o lady și un gentleman, acesta va onora celelalte persoane și va turna ceaiul în ceștile lor mai întâi.

ceai

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page