Familie, Lifestyle — ianuarie 16, 2014 at 20:17

Bunele maniere – Când sunteți gazdă sau oaspete

by

Ce trebuie făcut când sunteți gazdă sau oaspete pentru ca întalnirea să decurgă perfect?

maniere2

Omul este o fiinţă destinată să trăiască într-o colectivitate socială. De aceea comportamentul său este foarte important, de el depinzând gradul de integrare al fiecăruia dintre noi în viaţa colectivă – si totul se leaga de bunele maniere. Pe lângă activitățiile cotidiene care ne pun în legătură cu alţi oameni când suntem la serviciu, la cumpărături, plătim facturile sau orice altceva, există şi timpul liber destinat relaxării. În acest caz, putem să invităm persoane la noi acasă sau putem fi noi înşine musafiri. Acum apar dilemele: Cum ne comportăm? Ce trebuie să facem? Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le putem face ca gazdă sau musafir şi cum le putem evita?

Răspunsul este simplu: trebuie să avem grijă la câteva lucruri elementare, pe care dacă le vom respecta, niciodată nu vom avea problem – da, ne referim la bunele maniere. Iată cum stau lucrurile:

Dacă sunteţi gazdă:

 • Când vă întâmpinați musafirii trebuie să surâdeţi. Prin zâmbetul dumneavoastră veţi transmite sentimentul de bun venit. În plus, surâsul face plăcere şi îi ajută pe musafiri să nu se simtă incomfortabil.
 • Nu trebuie niciodată să vă aşteptaţi musafirii în dezordine şi să vă cereţi scuze pentru acest inconvenient.
 • Dacă musafirii nu se cunosc între ei, trebuie neapărat să faceţi prezentările de riguare. Când spuneţi numele persoanelor în cauză, pronunţaţi-le tare şi clar, căci orice persoană detestă să îşi audă numele stâlcit.
 • Acordaţi atenţie fiecărui invitat în parte! Aveţi grijă să nu eclipsaţi invitaţii şi nici să-l lăudaţi pe un anumit invitat (fie că este vorba despre ţinuta unei femei, coafura sau orice altceva) în faţa altuia despre care nu puteţi spune lucruri asemănătoare.
 • Nu aşteptaţi ca invitaţii dumneavoastră să ”ajungă lac de apă”. Imediat ce simţiţi că atmosfera se încarcă deschide-ţi fereastra. O gură de aer curat este mereu binevenită.
 • Niciodată nu trebuie să vă apucaţi de curăţenie, spălat vase sau strâns de prin casă atâta timp cât oaspeţii mai sunt încă prezenţi. Acest gest poate stânjeni musafirii, căci poate fi interpretat ca un semnal de plecare.
 • Dacă oaspeţii doresc să plece, aceştia nu trebuie împiedicaţi.

Dacă sunteţi oaspete:

 • Niciodată nu trebuie să vă faceţi apariţia alături de o persoană neinvitată sau fără o mică atenţie pentru gazdă.
 • Ora la care ajungeţi, trebuie să fie cea stabilită sau chiar cu 5-10 minute mai târziu, dar niciodată mai devreme.
 • Odată ajunşi la gazdă, conform codului bunelor maniere nu este necesar să vă descălţaţi, atâta timp cât vă curăţaţi papucii foarte bine înainte de a intra.
 • Pentru a fi politicos cu gazda, trebuie să o faceţi pe aceasta la rândul său să se simtă bine. Astfel, îi veţi putea spune că ”stau foarte bine, nu aveţi nici o grijă „ sau ”nu vă preocupaţi de mine, este totul în regulă” sau orice alt tip de afirmații în acest sens.
 • Nu veţi vorbi întruna şi numai despre dumneavoastră şi nici nu veţi gesticula excesiv sau îi veţi atrage atenţia altcuiva lovindu-l cu cotul.
 • Nu veţi vorbi doar cu o singură persoană. Politicos este să purtaţi discuţii cu fiecare invitat în parte.
 • Înainte să aprindeţi ţigara, recomandat este să întrebaţi gazda dacă vă permite acest lucru. Dacă da, nu stingeţi mucurile de ţigară în ghiveciul cu flori sau în pahare, nici măcar în al dumneavoastră.
 • Să ştiţi să plecaţi la timp este o artă: prea devreme va jigni, prea târziu va obosi. În cazul în care plecaţi, nu trebuie să anunţaţi în gura mare. Vă puteţi retrage discret, fiind mult mai politicos.

Toate acestea fiind spuse, nimic nu vă poate împiedica să fiţi o gazdă/oaspete de nota 10! Şi, nu uitaţi, respectaţi codul scris şi nescris al bunelor maniere pentru a vă putea integra mai uşor în societate şi pentru a face o impresie frumoasă în jurul celor dragi sau în jurul persoanelor importante din viaţa dumneavoastră.

bunele-maniere-

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page