De prin lume adunate — iunie 22, 2014 at 14:47

Bunele deprinderi şi mulţimea

by

Întrebi ce socotesc eu că trebuie să eviţi mai mult decît orice altceva: mulţimea. Încă nu poţi să te încrezi cu totul în ea. Eu unul îţi voi mărturisi slăbiciunea mea: nu mă întorc niciodată avînd aceeaşi stare de spirit de la plecare. Se tulbură ceva din ordinea interioară pe care mi-am alcătuit-o; se întoarce ceva din cele pe care le-am alungat. Tot aşa cum li se întîmplă bolnavilor pe care o neputinţă îndelungată îi face să nu poată fi duşi nicăieri fără a suferi un rău – aşa ni se întîmplă şi nouă, ale căror spirite se refac după o boală lungă.

multimeaRelaţiile cu mulţi oameni sînt dăunătoare: se găseşte mereu cîte unul care ne împinge la un viciu sau ni-l întipăreşte sau ni-l transmite fără ca noi să ştim. Cu cît este mai numeroasă mulţimea cu care ne amestecăm, cu atît este primejdia mai mare. Nimic nu este însă mai dăunător pentru bunele deprinderi decît să asişti la un spectacol: căci atunci viciile se strecoară mai uşor pe calea deschisă de plăcere. Înţelegi ce ţi-am spus? Mă întorc acasă mai lacom, mai plin de ambiţii, mai plin de desfrîu şi mai inuman, pentru că m-am aflat în mijlocul oamenilor.

O singură pildă de desfrîu sau de meschinărie face mult rău: un comesean năzuros provoacă încetul cu încetul dezgustul şi sfîrşeala, un vecin bogat stîrneşte lăcomia, un însoţitor plin de răutate te atinge cu mucegaiul lui, oricît de curat şi simplu ai fi; ce crezi tu că se întîmplă cu bunele deprinderi cînd se află sub asediu în mijlocul mulţimii? Nu poţi face altfel: ori vei imita, ori vei detesta. Şi una şi alta sînt însă de evitat; nici să devii asemenea celor răi, pentru că sînt mulţi, nici duşman multora, pentru că sînt altfel.

Retrage-te în tine însuţi, pe cît poţi. Petrece-ţi timpul cu cei care te vor face mai bun, primeşte-i în preajma ta pe cei pe care tu îi poţi face mai buni: vor fi foloase şi de-o parte şi de cealaltă, căci oamenii cînd dau învăţătură, primesc învăţătură.

Rămâi cu bine,
Seneca

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page