Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — iunie 4, 2015 at 15:04

BUNE PRACTICI PENTRU ANTREPRENORIAT

by

 Antreprenoriatul înseamnă crearea unei noi iniţiative, crearea unui lucru diferit faţă de ce era înainte în ceea ce priveşte procesul comercial pe piaţă.

Oamenii devin întreprinzători din multe motive.

Unii sunt atraşi de senzaţia de independenţă şi libertatea faţă de restricţiile corporaţiilor şi companiilor, capacitatea de “a face lucrul tău”, de a lua propriile decizii, şi de a exercita un control mai mare asupra propriului mediu de lucru sunt o alternativă atrăgătoare pentru conformismul asociat cu viaţa într-o firmă, ca şi angajat.

Alţi oameni cred că a înfiinţa o companie le poate asigura oportunităţi pentru o creştere durabilă şi mobilitate. Pentru alţii, începerea propriei afaceri le asigură flexibilitatea pe care o caută în propriile lor vieţi.

logo garantii pentru tineri1

Iata 10 sfaturi utile pentru cei ce doresc sa intieze o afacere:

1. Focus. Focus. Focus. – Foarte multi antreprenori simt nevoie sa alerge dupa fiecare oportunitate intalnita. Dar de multe ori oportunitatile nu sunt ce par a fi sau altfel spus poate fi un lup ascuns in piele de oaie. Evitarea in a alege o singura cale, incercarea de a jongla cu multiple idei de afaceri iti va disipa eforturile si iti va limita eficienta si productivitatea. Uneori e mai bine sa faci un lucru perfect decat 10 lucruri realizate mediocru. Daca simti nevoia sa te arunci intr-un alt proiect acest lucru poate insemna ceva despreproiectul tau inceput deja.

2. Fii constient si evalueaza-ti corect cunostintele. – Nu incepe o afaceri pentru ca pare interesant sau pentru ca intrevezi un profit ipotetic urias. Este bine sa te lansezi intr-un domeniu care iti place,  afacerile construite in jurul punctelor tale forte si talentelor tale vor avea cele mai multe sanse de succes. Nu este important doar sa creezi o afacere profitabila, este foarte important sa-ti faca placere sa administrezi si sa cresti aceasta afacere cu fiecare zi. Daca nu iti face placere ceea ce faci afacerea ta nu va avea succes.

3. Spune-o in 30 de secunde sau nu o mai face deloc – fii intotdeauna gata sa profiti de o sansa ivita pentru afacerea ta. Formuleaza-ti misiunea, obiectivele si activitatile intr-o maniera clara.

4. Evalueaza clar ce stii, ce nu stii si cine stie ceea ce tu nu stii. Nimeni nu stie tot deci nu incerca sa demonstrezi ca tu stii. Inconjura-te de consilieri si mentori care te vor ajuta sa devii un om de afaceri si un lider mai bun. Cauta persoane cu un pachet solid de cunostinte, oameni de succes cu care poti imparti un interes comun sau un un obiectiv comun de afaceri care sa va determine sa lucrati impreuna.

5. Actioneaza ca un startup. Uita de birouri luxoase, masini rapide sau alte modalitati de a cheltui resurse importante, de modul in care iti gestionezi resursele depinde viata companiei tale. Practica si perfectioneaza arta de a fi retinut. Urmareste fiecare resursa si verifica de 3 ori fiecare cheltuiala. Mentine un nivel redus al cheltuielilor administrative si administreaza-ti eficient cash-flow-ul.

6. Invata continuu – Nu vei gasi nicaieri o carte care sa-ti spuna ce trebuie sa faci exact cu afacerea ta, nimeni nu poate sa previzioneze sau sa te pregateasca complet pentru a deveni un antreprenor de succes. Nu exista un plan perfect, nu exista un drum perfect sau unul care sa fi fost mai putin utilizat. Niciodata nu te arunca intr-o afacere fara sa te gandesti inainte sau fara a planifica insa nu astepta luni sau ani pentru a pune in practica aceste predictii. Vei deveni un antreprenor cu experienta doar atunci cand vei trece prin foc. Ceea ce poti face este sa inveti din propriile erori si niciodata sa nu le mai repeti.

7. Nimeni nu-ti va acorda o suma imensa pentru a incepe o afacere.  Nimeni nu va investi in tine. Daca pentru a incepe o afacere ai nevoie de o suma imensa de bani atunci trebuie sa te intorci in faza de planificare, cauta un punct de plecare. Reevalueaza-ti planurile si eventualele cheltuieli majore. Simplifica pana la stadiul in care se poate administra intr-un punct de inceput. Cauta modalitati sa demonstrezi ca modelul tau de afacere este unul valid, demonstreaza-ti ca merita inainte de a cauta surse de investiti. Daca conceptul tau de afacere este unul de succes sansele tale de a atrage capital se va imbunatati semnificativ.

8. Incearca sa ramai sanatos Daca vrei sa fii productiv si eficient atuci trebuie sa ai grja de tine. Antreprenoriatul este un fel de viata care nu se compara cu un program de lucru de la 8 la 16. Munca intensa te va conduce la epuizare, si te va face mai putin productiv. Deci ai grija si gaseste timp pentru tine.

9. Nu deveni victima propriei tale exagerari  – Nu vorbi despre ce poti face daca nu poti face ceea ce spui. Impresioneaza cu actiuni si mai putin cu cuvinte. Evita exagerarile si prezentarea obiectivelor de viitor ca fiind certitudini. Pe scurt – actioneaza sau taci.

10. Realizeaza cand trebuie sa te retragi – Daca ideea ta pare sa nu fie buna sau sa nu aiba succes atunci nu e cazul sa insisti, evalueaza ceea ce s-a intamplat si ce ar fi trebuit sa faci diferit. Stabileste singur cum vei utiliza aceasta lectie dura pentru viitorul tau ca antreprenor. Esecul poate fi inevitabil dar un antreprenor adevarat trebuie sa stie sa gestioneze aceasta adversitate.

Centrul de Garantii pentru TINEri Calarasi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page