Cultură şi Educaţie, Educaţie — noiembrie 7, 2014 at 10:00

Bună ziua, Te rog, Mulțumesc!

by

În spaţiul public se vorbeşte mult şi continuu despre calitatea vieţii copiilor. Este un acord general în a cere Guvernului şi autorităţilor locale să mărească alocaţiile, să construiască şcoli şi grădiniţe, să ofere manuale şi asistenţă medicală de înaltă calificare.

multumescEducaţia nu este doar în sarcina guvernanţilor, a şcolii şi a medicilor. Părinţii par, de multe ori, să facă rabat de la propriile obligaţii.

Aş vrea să lansez, dacă nu un chestionar public, măcar nişte teme de reflecţie. Aşadar, dragi părinţi, mame, taţi şi bunici:

  • de câte ori îi duceţi pe cei mici la restaurante tip fast-food, unde, se ştie, mâncarea este cum  nu se poate mai nesănătoasă? Le pregătiţi zilnic porţii de mâncare gătită în casă cu ingrediente naturale şi fără exces de sare? Le daţi fructe proaspete de sezon sau cumpăraţi dulciuri şi bomboane care îi îngraşă şi le strică dantura?
  • de câte ori controlaţi programele de televiziune, la care copiii stau ore în şir în loc să se joace afară? Sunteţi mulţumiţi de filmele cu monştri, cu tehnologie apocaliptică? Cu crime şi scene de groază? Ce credeţi că învaţă ei din astfel de pelicule „artistice”? Şi, fetiţele, ce învăţăminte extrag şi ce comportamente credeţi că dobândesc atunci când devorează filme cu eroine prostuţe, bârfitoare, preocupate numai de haine roz?
  • de câte ori îi lăsaţi să stea la nesfârşit în faţa computerului sau cu tableta în mâni, cocoşaţi şi respirând la o treime capacitatea plămânilor, cu riscul evident de a-şi compromite vederea?
  • de câte ori recurgeţi la automedicaţie, în cazul în care copilul acuză o stare de sănătate alterată? De câte ori îl obligaţi să înghită antibiotice şi antiinflamatorii, fără să consultaţi un medic?
  • de câte ori aţi cumpărat jucării fără să citiţi eticheta de pe produs chiar dacă aţi aflat că există şi jucării periculoase, mai ales cele ieftine, achiziţionate din spaţii improvizate?

Şi, în final, cât timp petreceţi zilnic cu copiii? Le citiţi poveşti? Vă jucaţi şi vă plimbaţi împreună? Le îndrumaţi lecturile? Îi duceţi la teatru, la muzeu, la bibliotecă? Le controlaţi ţinuta vestimentară? Sunteţi siguri că i-aţi învăţat că baza buneicuviinţe stă în cei 7 ani de acasă care încep cu „Bună ziua”, „Te rog!”, şi „Mulţumesc!”?

Cristina Nichita, psnews.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page