De pe la noi, Editoriale — martie 25, 2014 at 03:54

Bucureştiul nu a mai avut răbdare cu Dragoş Coman

by

Acest articol este scris noaptea,la 3 spre dimineaţă, dintr-o nelinişte gnoseologică.

Venirea deputatului Aurel Nicolae, la PMP, este mai mult o pierdere de imagine pentru PNL decât un câştig pentru PMP.

1926736_737525099613468_1165557285_nApariţia PMP la Călăraşi a fost primită cu toleranţă şi simpatie din două motive principale.Primul : un lider tânăr care se bucură de simpatie  Dragoş Coman  şi doi : un proiect care viza oameni tineri şi care nu au mai fost în politică.

I-am spus de mai multe ori lui Dragoş Coman că dacă nu o să confirme, o  să acţioneze “machiavelli the prince” şi i-am mai spus că politeţea şi rafinamentul  nu sunt  câştigătoare în politică. Nici afacerile nu seamănă cu politica.

Principele (în original în italiană: Il Príncipe) este cea mai cunoscută lucrare a lui Niccolò Machiavelli. A fost scrisă în 1513, pe când se afla exilat în San Casciano, acuzat fiind de complot împotriva familiei Medici, și publicată în 1532, la 5 ani după moartea autorului. Prin suma de reguli, de normesfaturi despre putere și despre cum poate fi ea păstrată și amplificată, lucrarea poate fi asemuită unui tratat despre guvernare și despre modul în care un principe trebuie să guverneze și este considerată primul tratat modern de politică.

Lucrarea a fost scrisă de Machiavelli în doar câteva săptămâni și este dedicată lui Lorenzo al II-lea de Médici, fiul lui Pedro al II-lea de Médici, cu speranța de a-și recîștiga postul de Secretar al Republicii și a avut inițial titlul De Principatibus. Este vorba, fără îndoiala, de lucrarea cea mai cunoscută a autorului, aceea din care s-au născut substantivul “machiavelism” și adjectivul “machiavelic”.

În pofida înțelesului peiorativ care i se dă termenului “machiavelic” acesta nu este altceva decât o recunoaștere a psihologiei umane, un consens și înseamnă pragmatism, inclusiv foarte mulți oameni de afaceri au extrapolat multe din ideile sale.images

  PMP este un partid politic. El este reprezentantul,ca toateate celelalte partide, al unui grup de interese, grup de interese legitim  dar  totuţi grup de interese, care concurează pe piaţa politică cu alte grupuri de interese. Lupta e dură…foarte dură. Încrederea de care se bucura Dragoş Coman la centru a fost erodată: odată de romantismul şi  de credinţa naivă într-o altfel de politică a tânărului lider de la Călăraşi, dar şi de vanitatea sa, apoi de nenumăraţi adulmecători de pradă din afara PMP Călăraşi, care, deşi nu l-au citit pe Machiavelli au aplicat instinctual învăţămintele lui – este vorba de cei care şi-au dorit postul de preşedinte al PMP Călăraşi-, în al treilea rând de nerăbdarea pragmatică a conducerii de la Bucureşti, care oricât de frumos  ar  părea proiectul are nevoie de rezultate concrete: membri, lideri, structuri, finanţare şi un mesaj de opoziţie puternic şi curajos.

Aşa cum invoca cineva din politica călărăşeană, fără să aibă drept de autor…  dacă vrei să faci politică trebuie să ai oameni în spate, să ai cine să te urmeze.

Venirea deputatului Aurel Nicolae la PMP,din  os-ul puterii, a demobilizat, cel puţin pentru moment pe tinerii din jurul lui Dragoş Coman şi chiar pe Dragoş Coman, mai ales prin contradicţia flagrantă cu mesajul oameni tineri şi care nu au mai făcut politică. Aurel Nicolae este necesar pentru întărirea PMP la Călăraşi, în perspectiva viitoarelor bătălii electorale, dar cu toată delicateţea lui, este ca un elefant într-un magazin de porţelanuri. Este adevărat că bătăliile politice nu se cîştigă cu porţelanuri ci cu elefanţi, de aceea Machiavelli este încă actual la aproape 500 de ani de cînd a scris Principele.

Şi atunci este naivă credinţa într-o altfel de politică, când adevărurile cîştigătoare au fost verificate de sute de ani.

Îl preţuiesc şi pe Dragoş Coman, îl preţuiesc  pe Aurel Nicolae. Amândoi au declarat că se preţuiesc reciproc şi vor colabora în construcţia PMP la Călăraşi. Le doresc succes. Există însă o coliziune demotivantă între energia şi viziunea lui Dragoş Coman, promisiunile pe care le-a făcut opiniei publice şi propriilor susţinători  şi nevoia pragmatică de a confirma prin voturi exprimată de Aurel Nicolae. Pentru ce îşi va asuma PMP Călăraşi responsabilitatea? Pentru promisiunile lui Dragoş Coman sau pentru angajamentul pragmatic, de a aduce voturi pentru PMP, a deputatului Aurel Nicolae, faţă de conducerea centrală. Cum va evolua destul de crudul Radu Timiş Junior în faţa acestor realităţi? Mai ştiţi alţi lideri la PMP Călăraşi?

Şi mai e o chestiune… Aurel Niculae este mai puţin cunoscut la Călăraşi decât Dragoş Coman. Şi ar mai fi de spus…Există o certitudine: toleranţa va scădea, exigenţa va creşte în ceea ce priveşte PMP Călăraşi.

Politica se face cu lideri !

Ca sarea în bucate,

Nelu Bălaşa

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page