Familie, Lifestyle — mai 3, 2017 at 14:20

Brânza și beneficiile sale asupra organismului nostru

by

Consumăm brânză aproape zilnic și știm despre ea că ne ofera proteinele și calciul de care organismul nostru are nevoie. Poate fi consumată în zeci de combinații atât la micul dejun, cât și la prânz sau cină. Cu brânza, poți prepara o varietate de rețete delicioase.

cascaval de saveniIndiferent de vârstă, brânza ar trebui să devină un aliment nelipsit de pe masa fiecăruia dintre noi. Iată câteva dintre beneficiile consumului de brânză.

  1. Previne osteoporoza

Într-un top al celor mai bogate alimente în calciu, cu siguranţă brânza ar ocupa locul I. Datorită conţinutului ridicat de calciu, dar şi a fosforului din compoziţie, brânza ajută la consolidarea oaselor.

Cercetările oamenilor de ştiinţă au arătat că un consum ridicat de calciu în copilărie şi adolescenţă previne riscul de apariţie a osteoporozei la vârstă adultă.

În ţara noastră, alimentaţia a nouă din zece copii conţine mai puţin calciu decât doza zilnică recomandată, de 800 de miligrame pe zi, arată Studiul ,,Măsurarea Aportului de Macro şi Micronutrienţi la Copiii Preşcolari”.

  1. Combate cariile

Brânza este recunoscută pentru faptul că împiedică formarea acizilor care atacă smalţul dinţilor.

Studiile au demonstrat că brânza consumată după masă reduce cu 50 la sută riscul de apariţie a cariilor cauzate de consumul alimentelor dulci.

Este dovedit că simplul fapt de a mesteca brânză, fără a o înghiţi, are acest efect protector.

  1. Recomandată şi celor cu colesterol mărit

Specialiştii atrag atenţia că brânza conţine şi grăsimi. Brânza tare, cum este Cheddar-ul, conţine până la 35% grăsime. În schimb, brânza moale, cum este Camemembert-ul, conţine în medie 26% grăsime.

Urda şi brânza de casă însă au în conţinut doar de 11%, respectiv 4% grăsime. De aceea, ele pot fi consumate şi de persoanele care au colesterol mărit.

branzaAșadar, pentru că ne place brânza atât de mult, iată și cateva lucruri pe care (probabil) nu le stiați până acum despre ea.

  • Grecii antici si romanii au fost primii care au luat foarte în serios prepararea brânzei, aducând procesul la stadiul de artă. În casele romanilor exista o bucătărie specială, dedicată acestei activități. Ei au inventat numeroase procese de afumare și aromare a brânzeturilor și le-au transmis mai departe, din generație în generație.
  • Dovada că brânza este produsă încă din cele mai vechi timpuri stă inscripționată pe pereții mormintelor egiptene. Se pare că, în acele timpuri, brânza era foarte sărată și avea o textură asemănătoare cu cea a brânzei feta din zilele noastre.
  • Statele Unite ale Americii produc mai multa brânza decât orice altă țară de pe glob, iar grecii sunt cei care consumă cele mai mari cantități din acest aliment.
  • În anul 2003, fiecare persoană din Grecia a  consumat, în medie, 27 de kilograme de branza.
  • Cea mai scumpă brânză se găsește în Suedia și este produsă din laptele dat de trei elani diferiți (Gullan, Haelga și Juna) care sunt îmblânziți și cresc într-o fermă mică din Bjursholm. Elanii sunt mulși doar în anumite perioade ale anului.
  • Cea mai populară brânză din lume este brânza Cheddar, originară dintr-o zonă cu același nume din Marea Britanie. Brânza Cheddar a fost produsă pentru prima dată în secolul al XVI – lea.
  • Există brânză produsă din lapte matern. “Le Petit Singly” este o mică fermă din Franța, unde se face brânza din lapte matern donat de diferite persoane. Producătorii susțin că această brânză este foarte bogată în vitamine și are o ușoară aromă de alune de pădure.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page