Dezvoltare rurală — mai 30, 2018 at 13:09

BOTTOM-UP,  O PRACTICA REALA SI CURENTA IN VIATA GAL-ULUI VALEA MOSTISTEI

by

Dupa cum se stie, Programul LEADER, parte componenta si in acelasi timp esentiala a PNDR-ului este guvernat de principii specifice,  care au menirea de a-l deosebi de celelalte abordari existente in PNDR, si in acelasi timp, in zona fondurilor structurale. Bottom-up este unul din aceste principii care guverneaza procesul decizional in cadrul  Grupurilor de Actiune Locala, parteneriate public-private atipice, instrumente specifice pentru implementarea Programului LEADER.

Intr-o traducere libera, bottom-up inseamna “de jos in sus”  si exprima o modalitate de luare a deciziilor prin care membrii parteneriatului au ocazia sa isi exprime si  exercite vointa in cadrul procesului decizional, organizational. Astfel spus, acest mod de exprimare a vointei fiecarui membru partener, creeaza o practica  eficienta, o posibilitate  de a te exprima in cadrul organizatiei, o modalitate facila si democratica de a transparentiza actele decizionale, intarind in acelasi timp  sentimentul de incredere reciproca intre parteneri, organizatie si beneficiari, alti factori interesati.

GAL-ul Valea Mostistei isi desfasoara activitatea conform unei strategii de dezvoltare socio-economica in microregiunea Valea Mostistei. Pocesul de implementare a acestei strategii, activitatile si rezultatele obtinute sunt supuse unui proces permanent de monitorizare si de evaluare periodica. Si acesta este un mecanism de eficientizare a resurselor utilizate, bani europeni, deoarece iata, in anumite momente ale procesului de implementare se fac analize, evaluari ale activitatii din punct de vedere al raportului cost-calitate-eficienta, performanta. Rolul acestor momente de evaluare este si acela de a intelege si cuantifica rezultatele obtinute, punctele tari si punctele slabe ale activitatii desfasurate, identificarea si analiza problemelor aparute si in acelasi timp, invatarea din procesele de buna practica existente.

Strategia de dezvoltare microregionala este un document conceptual flexibil, gandit astfel incat sa se adapteze permanent la noile realitati socio-economice si culturale aparute in microregiune. Abordarea care priveste adaptarea masurilor la aceste noi realitati, implica in primul rand o cunoastere a acestora de catre toti partenerii din organizatie si in acelasi timp, implica un proces de evaluare participativa a situatiei existente.

De curand, luni, 14 mai 2018, sediul dministrativ al GAL Valea Mostistei s-a dovedit a fi aproape neancapator datorita numarului mare de parteneri din organizatie, care au venit sa asiste si sa participe la un moment de evaluare intermediara a activitatii GAL-ului,  in aceasta perioada de programare financiara. A fost reprezentata administratia publica locala prin intermediul unor primari care au participat in mod direct, mediul de afaceri, prin prezenta in sala a unor antreprenori si societatea civila prin reprezentanti de marca ai unor ONG-uri din microregiune.

Intalnirea si-a propus sa se desfasoare  astfel incat sa cuprinda elemente de monitorizare si evaluare a activitatii GAL-ului de la inceputul activitatii si pana in prezent.  De asemenea, s-a urmarit  sa se realizeze  estimari si previziuni si sa se adopte decizii de imbunatatire a activitatii. Se urmareste   eficientizarea superioara a  resurselor folosite,  prin realocarea unor sume care sa asigure fonduri suplimentare pentru masurile care au dovedit un grad de audienta ridicat. Mai mult decat o simpla modificare de strategie, evenimentul s-a dovedit a fi  un cadru de dezbateri  transparent si participativ, util si eficient   in procesul de implementare.

Spiritul bottom-up s-a manifestat concret si consistent prin numarul mare de participanti si prin modalitatea democratica de adoptare a deciziilor. Un om, un vot exprimat pentru modificarile administrative si financiare adoptate.

 

 

Ghedzira Nicolae

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page