Lifestyle, Sănătate — aprilie 12, 2016 at 12:05

Bolile unghiilor de la picioare și remediile acestora

by

Cu defecte mici sau mari, unghiile deteriorate de la picioare dau acestora un aspect anormal: sunt galbene, cu dungi sau îngroșate. De ce sau cine este de vina? Nu există un singur vinovat, dar există multe tulburări care se pot manifesta în mod evident pe unghii, atât la degete de la picioare cât și de la mâini. Fie că sunt mai dure decât trebuie, ondulate sau cu dungi , iată principalele boli care pot compromite sănătatea și aspectul unghiilor de la picioare, precum și remediile utile.

unghiiReguli de prevenire a înbolnăvirii unghiilor

Înainte de a analiza posibilele perturbări, care dau o unghiilor de la picioare un aspect inestetic, neașteptat, mai bine să ne amintim câteva reguli pentru a le preveni.

  • Cum să tai unghiile de la picioare? Des și cu acuratețe, tăindu-le scurt, pătrate, folosind foarfeci bune și pilind marginile cu grijă.
  • Spălați-vă picioarele des, uscați-le bine, și nu omiteți nici spațiul dintre degete. Umiditatea este un teren fertil pentru proliferarea ciupercilor și a micozelor.
  • Alegeți cu atenție șosetele și pantofii, fiind de preferat acelea care garantează o transpirație corectă a piciorului.

Dacă aveți o ciupercă la unghii

În cazul în care responsabilul este o ciuperca care afectează unghiile infectându-le, se vorbeste de onicomicoza, cunoscută şi ca Tinea unguium, și este o infecţie de natură fungică şi afectează unghiile. Localizarea primară este mai frecventă la picioare, urmată eventual de o succesivă localizare la mâini, cu simptome destul de evidente.

Unghiile se colorează, având o culoare anormală și mată, albă sau galbenă, sunt mai groase decât în mod normal, devin mai fragile, slabe și zdrențuite, se rup ușor. Pentru a vindeca problema, trebuie să se recurgă la creme și unguente specifice care urmează să fie aplicate la nivel local sau la medicamente antifungice pentru uz oral. În acest fel, contracarează infecția și ajută la eradicarea ciupercii.

onicomicozaDacă aveți o culoare ciudată a unghiilor

Cea mai frecventă anomalie a unghiilor de la picioare este de tip cromatic. Fiecărei culori anormale îi corespund una sau mai multe boli înrudite.

În special, când pe suprafața unghiilor apar petele albe , poate fi vina unor bule de aer, care se formează între plăci, complici ai microtraumei cauzate matricei unghiei, sau ar putea fi simptomele altor tulburări, cum ar fi cele ale pielii (psoriazis, dermatita atopică).

Dacă apare culoarea galben ne pune probleme, vina poate fi de multe ori atribuită utilizării incorecte a ojei sau alegerea de produse de proastă calitate pentru pedichiura, dar, de asemenea, pot fi și alte boli sistemice, cum ar fi cele care afectează sistemul respirator. Îngălbenirea afectează atât unghiile de la picioare și cele ale mâinilor.

Unghiile violet, cu toate acestea, pot fi un simptom al problemelor cardiovasculare, legate de slaba oxigenare a tesuturilor. In aceste cazuri, se impune investigarea cauzei problemei, pentru alegea potrivit.

onicomicoza1O formă anormală a unghiilor

Striurile paralele care creeză pliuri pe suprafața unghiilor poate fi și rezultatul îmbătrânirii țesutului fiziologic al corpului, dar, de asemenea, poate fi un simptomul unei eczeme cronice. Dacă au o suprafață ondulată, vina ar putea fi a unei pedichiuri prea agresive care a erodat treptat și a deteriorat matricea unghiei. Îngrosarea anormala a unghiilor (onychogryphosis) poate fi cauzată atât de îmbătrânire, dar, de asemenea, din utilizarea încălțămintei inadecvate, prea strâmtă sau prea inconfortabilă. În unele cazuri, poate fi un simptom al bolii tiroidiene sau a psoriazisului.

În ceea ce privește aberațiile cromatice ale unghiilor, chiar și atunci când problema este în forma unghiilor, remediul care trebuie căutat este Acela care are drept scop rezolvarea cauzei problemei.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page