Editoriale, Interviuri, Politica, Politica locala — august 4, 2019 at 14:19

Bogdan Mihai: Nimeni nu își permite să folosească dorința oamenilor de schimbare a unui sistem care a eșuat pentru a pune în loc un alt sistem construit pe aceleași principii

by

Încep să apară alternativele la drăgulin… Alianța 2020 USR/PLUS vine cu promisiunea de a construi o alternativă credibilă, la partidele tradiționale. USR PLUS este alianța care va schimba un sistem ce a eșuat. 

Nelu Bălașa: Recent a fost prezent Dan Barna la Călărași. Ce v-a spus Dan Barna?

Bogdan Mihai: Mesajul transmis de Dan Barna este unul simplu, în care se regăsește orice cetățean. Trebuie să aducem normalitatea în România. Nimic mai simplu și mai cuprinzător. Dar pentru asta trebuie ca toți cei care credem în schimbare să ne apucăm de treabă. De asemenea, președintele USR a transmis un mesaj în care crede cu tărie – Niciodată nu termini un lucru dacă nu te-ai apucat de el.

Nelu Bălașa: Ce teme au fost abordate, așa, ca elemente definitorii ale Alianței 2020? Au fost ridicate probleme anume?

Bogdan Mihai: Sunt teme care ne preocupă pe toți, de la starea sistemului de sănătate la educația copiilor noștri și funcționarea corectă a statului. Însă toate au o componentă comună, dorința fiecărui cetățean ca statul să funcționeze în slujba sa. O singură zonă aș vrea să o dezvolt distinct, temă pe care, de altfel, am și avut o intervenție în cadrul întâlnirii. lupta anticorupție, un subiect care cred că trebuie atins în orice discuție ce are drept scop funcționarea normală a statului și care trebuie derulată constant, pe fiecare domeniu în care acest flagel se manifestă. Cred că nu doar corupția afectează societatea. Ar mai fi și nepotismul, incompetența. Le vedem și în jurul nostru.

Nelu Bălașa: Cum vezi legătura?

Bogdan Mihai: Nepotismul și incompetența se manifestă întotdeauna acolo unde există corupție. Dacă aceasta nu ar fi existat, respectivii nu ar fi putut ajunge în acele funcții în urma unor evaluări organizate corect. Sau, dacă ar fi ajuns, filtrele de eficiență ale fiecărei instituții i-ar îndepărta automat. Aici este corupția. Și vorbim de cea mai gravă formă a sa, corupția sistemică, cea care afectează zone întregi din societate.

Nelu Bălașa: Alegerile prezidențiale sunt destul de aproape. Deja partidele politice au început să se pregătească și pentru alegerile locale. Chiar și Dan Barna a făcut niște anunțuri cu trimitere locală. Cum vezi situația de la Călărași?

Bogdan Mihai:Dan Barna a anunțat primul dintre candidații din cadrul USR înscriși în cursa internă a partidului, probabil primul dintre mulți alții. După ce colegii din USR își vor desemna cel mai bun candidat pe care îl pot oferi, acesta va intra într-o competiție cu cel mai bun dintre candidații PLUS Călărași. Preocuparea noastră este să scoatem cel mai bun candidat, pentru a putea transpune în realitate idealurile care ne-au determinat să ne implicăm politic.

Nelu Bălașa: Vei intra în competiția internă a PLUS pentru asumarea unei candidaturi? Cum îți evaluezi șansele?

Bogdan Mihai: Răspunsul la prima întrebare este DA. În ceea ce privește cea de-a doua întrebare, consider că la acest moment nu ar fi corect să fac asemenea aprecieri, întrucât competiția nu a început încă și orice element de această natură nu ar face decât să o distorsioneze. Dar vă pot spune cu certitudine că, în urma competiției interne din cadrul Alianței 2020, vom identifica cel mai bun candidat pentru scena politică locală. Dintr-un simplu motiv. Pentru că nu ne permitem să facem altceva. În caz contrar va fi foarte greu să decontăm încrederea celor care cred în șansa se a schimba ceva.

Nelu Bălașa:Nu crezi că lucrurile pot fi cumva stabilite în cadrul unor algoritmi, calcule, care să influențeze cumva rezultatul unei asemenea competiții?

Bogdan Mihai: Categoric nu. Nu acest lucru ne-a făcut pe noi să intrăm în politică. Un asemenea lucru ar fi periculos atât pentru că i-ar îndepărta pe cei care ne-au votat, dar și pe membrii celor două partide. Nimeni nu își permite să folosească dorința oamenilor de schimbare a unui sistem care a eșuat pentru a pune în loc un alt sistem construit pe aceleași principii. Dorința noastră de a face altfel de politică trebuie să se transpună constant în tot ceea ce facem, dar mai ales în eficiență. Obișnuim toată societatea cu normalitatea. Și în acest caz, vă asigur că normalitatea este dată de o competiție reală, axată pe principii corecte.

Nelu Bălașa: Ți-ai conturat o viziune asupra a ceea ce crezi că este necesar să fie schimbat în cadrul administrației locale?

Bogdan Mihai: Desigur. Am o viziune foarte clară, caracterizată pe legalitate și eficiență. Nu detaliem acum toate elementele avute în vedere, dar pot spune că dacă aplicăm constant cele două principii, lucrurile se vor transforma radical și într-un timp surprinzător de scurt. Dar mai trebuie și ca toti sa incepem sa spunem AJUNGE!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page