Editoriale, Interviuri — iunie 26, 2019 at 19:56

Bogdan Mihai: Pe cetățeni nu îi mai interesează explicațiile atunci când o administrație eșuează

by

 

 

Bogdan Mihai este dublu licențiat în management și dezvoltare rurală precum și în științe juridice. La Călărași a fost înființată recent prima structură a PLUS Călărași, comunitatea CL006 condusă de Bogdan Mihai. Comunitățile stau la baza constituirii filialei județene, urmând ca în perioada următoare să fie derulate alegeri interne și la acest nivel.

 

Nelu Bălașa:Am văzut în ultimul timp mai multe activități asumate de către PLUS Călărași, una din cele două formațiuni ce formează Alianța 2020. Am văzut diverse contribuții on-line la curentul schimbării, prin adoptarea unor poziții în legătură cu subiecte locale sau centrale. Care este mesajul PLUS pentru cetățeni?

 

Bogdan Mihai: Mesajul nostru este unul simplu. Normalitatea. Ne dorim ca în societatea românească lucrurile să fie normale, raportate la timpul în care trăim și valorile în care credem. Toți cetățenii trebuie să fie conștienți de drepturile și de obligațiile pe care le au, cu atât mai mult cei care, prin ocuparea unor funcții de decizie, ar trebui să genereze progresul. Mă refer aici în mod direct la aleșii locali sau centrali, urmați de tot aparatul pe care îl coordonează. Pentru noi, politica înseamnă, în primul rând, responsabilitate.

 

Nelu Bălașa:Care sunt valorile ce stau la baza acțiunii politice a PLUS și care sunt prioritățile pe care le aveți?

 

Bogdan Mihai: Valorile PLUS sunt o sumă a tuturor elementelor care fac ca statul să funcționeze eficient pentru cetățeni. Dacă ar fi să structurez esența acestor valori, cu siguranță le-aș găsi în eficiență, corectitudine, legalitate, folosite toate pentru a genera PLUS valoare în domeniile în care statul are competență sau influență. O foarte mare parte din valorile noastre pot fi sintetizate într-un mesaj simplu, cât o mie de cuvinte: FĂRĂ HOȚIE. Peste mesajul acesta, noi adăugăm constant și celelalte elemente care ne pot conduce la progres.

 

Nelu Bălașa:O nouă formă de organizare? În ce constă și care este esența ei?

 

Bogdan Mihai: PLUS este organizat sub formă de comunități. Nu există filiale locale. Noi am pornit de la ideea că politicul trebuie să fie întotdeauna pus în slujba cetățeanului. Pe acest concept, comunitățile s-au creat pornind de la nevoi comune, pentru care noi identificăm soluții. Principalul atribut luat în calcul la constituirea comunităților PLUS este reprezentant de teritorialitatea și specificul problemelor

 

Nelu Bălașa:Care sunt obiectivele  PLUS la Călărași?

 

Bogdan Mihai: Aici sunt foarte multe de spus. Ne dorim să aducem normalitatea la Călărași. Când spunem normalitate, ne referim la lucruri de bază. Dacă ne referim strict la municipiul Călărași, putem vorbi de lucruri care ar fi trebuit rezolvate de mult timp, a căror lipsă o constatăm zi de zi (infrastructură rutieră, servicii moderne de curățenie și de gestionare a deșeurilor, de transport etc.). Dar pentru asta avem nevoie de corectitudine și transparență totală. Va trebui să punem administrația locală să funcționeze doar în slujba cetățeanului. Dacă vom reuși să facem acest lucru, vom rezolva multe lucruri.

 

Nelu Bălașa:Referitor la administrația locală. Putem aborda mai în concret elementele aduse în discuție? Care sunt problemele care au condus la starea în care se află orașul Călărași în ziua de azi?

 

Bogdan Mihai: În primul rând este vorba de o cheltuire ineficientă a fondurilor bugetare. Cine are curiozitatea să consulte sistemul public de achiziții electronice va găsi multe explicații. Pe de altă parte, mai avem în vedere și incapacitatea de a atrage fonduri europene pentru a rezolva multe dintre problemele existente, oportunități pierdute de-a lungul timpului. După cum am mai spus și în cadrul unor ieșiri publice, multe din lucrările majore sunt realizate pe credite sau prin resurse bugetare, fără a fi accesate diverse linii de finanțare europeană.

Dincolo de aceste aspecte, constatăm însă o mare problemă de atitudine a celor care conduc administrația locală. Consideră că au ajuns în niște funcții care le dau dreptul de a fi mai presus de orice nemulțumire existentă și că nimeni nu trebuie să își permită să îi tragă la răspundere. Și, dacă cineva le atrage atenția, în loc să își asume ineficiența, apreciază observațiile ca fiind denigrări. Există o vizibilă lipsă a asumării răspunderii pentru neîndeplinirea îndatoririlor publice de către aleșii locali.

 

Ca să concluzionez. Pe cetățeni nu îi mai interesează explicațiile atunci când o administrație eșuează. Pur și simplu sunt nemulțumiți de modul în care este realizat actul administrativ. Mergeți pe străzi! Fiți atenți la vocile oamenilor și veți realiza acest lucru. La Călărași, votul din 26 mai a fost un mesaj clar împotriva a ceea ce înseamnă administrație locală. De la cheltuirea ineficientă a banilor până la nepotismul sufocant care este vizibil la tot pasul. Un mesaj ferm, care a dus la o diferență de procente între ce au obținut în județ față de municipiu. Dacă suprapunem peste această situație și mediatizările recente ale unor anchete penale aflate în derulare, putem avea imaginea de ansamblu asupra a tot ce se petrece în administrația locală.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.