Politica, Politică regională — aprilie 26, 2013 at 01:15

Bogdan Georgescu: “Specialiștii ministrului Lucia Varga nu știau încotro curge Dunărea… buzunare să facă în altă parte nu în județul Călărași,aici nu este nevoie de inundare controlată…”

by

Opinie personală faţă de “Soluţiile avansate de specialiştii din minister”

Bogdan georgescu,specialistii ministrului varga

Încă din 2006, i-am transmis doamnei ministru Varga să schimbe specialiştii din minister (să-i concedieze). Probabil acei oameni nu prea au ce face şi de aceea elaborează (avansează) astfel de soluţii, care nu au nicio legatură cu realităţile din teren.

Aceiaşi  specialişti, pe care i-am numit “balerini” în perioada inundaţiilor din 2006, să-şi aducă aminte că nu au fost în stare să prezinte o hartă cu curbe de nivel pentru incintele îndiguite, nu cunoşteau volumele de apă, pe care le puteau prelua aceste incinte şi habar nu aveau despre înclinaţia longitudinală a Dunării.

Lecţiile astea le-au primit de la specialiştii locali din Călăraşi, mult mai prost plătiţi şi concediaţi ulterior, angajaţi la Apele Romane şi ANIF , în acea vreme.

Revenind la “soluţii”, transmit câteva informaţii, dintre multele care ar fi trebuit să fie cunoscute şi luate în consideraţie de specialiştii ministerului:

  1. Incintele îndiguite Greaca-Chirnogi-Argeş, Olteniţa-Surlari-Dorobanţu şi Boianu-Sticleanu, cu cele două component ale sale, au staţii de desecare funcţionale
  2. Niciun dig, al incintelor îndiguite din judeţul Călăraşi, nu a fost deversat la cotele Dunării din anul 2006, inundarea s-a făcut controlat în incinta Roseţi  şi prin străpungerea digului exterior de incinta în sectorul Tatina-Spanţov din incinta Olteniţa-Surlari-Dorobanţu .
  3. Volumele de apă pe care le pot prelua incintele sunt nesemnificative prin raportare la debitul Dunării la cota de +750cm (aprox 15.500 mc/s) şi pot asigura pentru o perioada de 2-3 zile scăderi de 3-7 cm(exemplu inundarea incintei Roseţi de aprox 8000 ha).
  4. Toate cele 3 incinte îndiguite, mai sus menţionate, au în partea de Nord zone de locuinţe, cu mii de case construite.
  5. Înclinarea longitudinală a Dunării şi dispunerea localităţilor în paralel cu cursul fluviului,  face ineficientă preluarea apei, cu acumulare în aceste incinte şi face grea posibila evacuare ulterioară a acesteia.

În concluzie, dacă ministerul doreşte să realizeze intervenţii, care să sporească gradul de siguranţă pe sistemul de apărare împotriva inundaţiilor, sugerez să omită judeţul Călăraşi din lista zonelor potrivite pentru inundări controlate sau a “buzunarelor” şi să-l înscrie, frumos, pe primul loc, numai la capitolul “consolidare diguri”,  deoarece nici un dig din judeţ nu a fost deversat.

Cred că trebuie să avem grijă de lucrurile bune, pe care le-au realizat alţii înaintea noastră şi să contribuim şi noi cu lucruri bune,  în folosul  nostru şi al celor care ne urmează.

Cu stima,
Bogdan Georgescu,
vicepreşedinte al CJ Călăraşi

 

 

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page