Comunicate de presă — ianuarie 28, 2017 at 13:07

Biroul SIRENE din cadrul CCPI al IGPR funcţionează 24/7

by

 Poliţia Română este conectată la canalele de cooperare poliţienească și colaborează permanent cu organismele de aplicare a legii din celelalte state, pentru combaterea criminalității transfrontaliere.

sirene al igprÎn anul 2016, prin canalul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliției Române au fost realizate 29.354 de rezultate pozitive în România şi 10.540 de rezultate pozitive în străinătate, iar totalul mesajelor procesate de Biroul Național SIRENE a fost de 212.289.

Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române asigură schimbul de informaţii operative, dinamic şi flexibil, pentru combaterea eficientă a criminalităţii.

Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratul General al Poliţiei Române funcţionează 24/7, pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii.

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

În anul 2016, prin canalul SIRENE, au fost realizate 39.894 de rezultate pozitive, dintre care 29.354 de rezultate pozitive în România şi 10.540 de rezultate pozitive în străinătate.

Astfel, au fost depistate 2.798 de persoane urmărite în baza mandatului european de arestare, de autoritățile române și de partenerii străini, 779 de persoane dispărute și 9.461 de persoane căutate pentru participarea la proceduri judiciare.

În această perioadă au fost transmise și primite 99.500 de mesaje naționale și 112.789 de mesaje internaționale, totalul mesajelor procesate de Biroul Național SIRENE fiind de 212.289.

Referitor la activitatea de urmărire internațională prin canalul SIS – SIRENEpe parcursul anului 2016, au fost difuzate 1.682 de semnalări privind persoane căutate în baza unui mandat european de arestare emis de România.

În ceea ce privește activitățile de predare în baza mandatului european de arestare și extrădare a persoanelor urmărite internațional, precum și transferul în vederea continuării executării pedepsei al persoanelor condamnate în străinătate, în anul 2016, la nivelul C.C.P.I., au fost preluate din străinătate 1.169 de persoane (cele mai multe urmărite la nivel internaţional).

În ceea ce priveşte predarea persoanelor din România în alte state (majoritatea urmărite internaţional), în anul 2016 au fost predate 777 de persoane.

~ ² ² ~

În perioada 22 – 29 ianuarie a.c., în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române, au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 307 persoane ce fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen).

Poliţiştii români au pus în aplicare 30 de mandate europene de arestare, au depistat 153 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 3 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

De asemenea, pe teritoriul României, au fost identificate 56 de autoturisme ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale, un certificat de înmatriculare și alte 22 documente căutate de statele membre.

Totodată, 228 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dintre acestea, 30 erau urmărite de Poliţia Română în baza unor mandate europene de arestare, 23 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 3 persoane erau semnalate dispărute de autorităţile române.

Partenerii din statele membre au identificat 33 de autoturisme, căutate de polițiștii români, 2 certificate de înmatriculare și alte 11 documente, semnalate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page