De prin lume adunate — octombrie 25, 2014 at 14:07

„Big Brother” de alegeri: Românii care s-au săturat să le fie furate voturile

by

Un grup de sibieni a decis să se implice activ în supravegherea alegerilor prezidențiale din această toamnă pentru a se asigura că România are parte de un proces de vot corect. Au vârste cuprinse între 20 și 50 de ani și vin din medii profesionale variate. Sunt economiști, IT-iști, ingineri sau pedagogi, însă sunt uniți de dorința de a-și face datoria civică față de societatea în care trăiesc și de speranța că, treptat, românii vor dobândi o democrație reală.

big brotherÎn data de 2 noiembrie, dar și în turul al doilea al alegerilor prezidențiale dacă acesta va exista, sibienii vor acționa ca observatori independenți acreditați din partea unor organizații neguvernamentale și vor merge în secțiile de votare pentru a supraveghea modul în care se desfășoară alegerile.

„Suntem încredințați că o democrație adevărată se poate dobândi și păstra doar prin contribuție civică voluntară. Simțul și datoria civică sunt esențiale în dobândirea unei democrații reale, nu doar de fațadă. Dacă dezastrul ultimilor 25 de ani se va prelungi, măcar noi cei ce ne implicăm vom avea conștiința împăcată că ne-am făcut datoria să încercăm printr-o atitudine proactivă să ridicăm puțin standardele societății noastre și în loc să îmbrățișăm disperarea, frustrarea și să plecăm din țară cum au făcut-o atâția și atâția tineri, am ales să credem că mai este încă speranță pentru aceasta și pentru noi ca popor. E vorba de o atitudine civică, de un exercițiu democratic, ceva din care să putem învața, contribuind în același timp la buna desfășurare a alegerilor prezidențiale”, spune Andrei Miftode, reprezentantul acestui grup civic informal.

Unii dintre ei au mai fost observatori și în trecut, ultimele alegeri la care au participat fiind cele pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, din 25 mai 2014: “De aici a şi venit ideea de a populariza acest mod de implicare civică, împărtăşind experienţele avute la alegerile precedente”.

Sibienii au creat un  eveniment pe reteaua de socializare Facebook pentru a-i îndemna și pe alți oameni să fie observatori în secțiile de votare cu ocazia alegerilor prezidențiale: „Când am început evenimentul pe Facebook, acesta a fost scopul principal, să fim cât mai mulți. Oricâți ne vom strânge, va fi cu siguranță bine, un exercițiu democratic cu care trebuie să începem să ne obișnuim. Democrația este încă „firavă” în România, deci cu cât vom fi mai mulți, cu atât vor fi mai puține sanse de fraudare şi vreau sa subliniez cât de important este ca fiecare din noi sa popularizăm cât putem această oportunitate de contribuție la construcția și menținerea democrației. Mai mult, avem nevoie să pornim de undeva. Nu vom ajunge nicăieri dacă ne descurajează în vreun fel faptul că nu am fi suficienți”.

“Avem o responsabilitate de a ne implica în “viața cetății””

“Pentru ca societatea românească să evolueze, trebuie să începem să ne luăm în serios responsabilitățile civice. Vechiul sistem, ce încă mai face ravagii în mentalitatea generală, educa oamenii în a executa ordine și cam atât, mulți sunt confortabili să facă doar ce li se spune și să nu aducă în mod voluntar contribuții personale. O democrație adevărată, însă, se poate dobândi și păstra doar prin implicarea voluntară a cetățenilor. Simțul și datoria civică sunt esențiale în dobândirea unei democrații reale, nu doar de fațadă. Avem deci o responsabilitate de a ne implica în “viața cetății””, completează el.

Iată câteva dintre sarcinile pe care le are de îndeplinit un observator independent, după cum explică Andrei Miftode:

  • Observatorul are rolul de a supraveghea îndeaproape respectarea legii în ceea ce privește desfăşurarea alegerilor. El are dreptul de a fi prezent în secţia de votare începând cu deschiderea acesteia până la închiderea ei, după numărarea voturilor şi predarea proceselor verbale.
  • În cazul constatării unor nereguli, el are dreptul de a sesiza comiterea acestora preşedintelui biroului electoral.
  • Printre sarcinile care îi revin se pot enumera: prezenţa în secţia de votare în momentul sigilării urnelor, asigurarea că acestea sunt goale.
  •  Observatorul trebuie să se asigure că nicio persoană neacreditată nu staţionează în locurile publice din zona de votare mai mult decât timpul necesar pentru a vota; de asemenea, el trebuie să verifice că în jurul secţiei de votare, pe o rază de 500 de metri, nu există materiale electorale; trebuie să se asigure că în cabina de vot intră doar câte o persoană.
  •  Prin simpla sa prezenţă, observatorul descurajează comiterea de nereguli.

“Observatorul nu are nevoie de o pregătire strictă de specialitate, dar el are obligaţia de a-şi cunoaşte drepturile şi sarcinile de observator. Există în acest sens pe internet  “Manualul Observatorului” ce poate fi downloadat și printat de oricine dorește să se familiarizeze cu aceste drepturi și sarcini”, explică Miftode. Dincolo de internet (site-ul Biroului Electoral Central cu sursele legislative relevante pentru alegerile prezidenţiale), observatorii se pot pregăti pentru munca lor din ziua alegerilor și cu ajutorul unor cursuri și traning-uri organizate de ONG-urile care îi acreditează ca observatori.

Cei care sunt interesați să devină observatori trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere că nu sunt membri în niciun partid politic: „Cu siguranţă că observatorii fară apartenenţă politică pot contribui la asigurarea unui proces de vot corect. Ei au rol de martori și prin acţiunile lor de monitorizare, raportare și descurajare a ilegalităţilor, pot asigura corectitudinea procesului electoral”.

În funcție de județul în care locuiește, un observator acreditat se poate prezenta în ziua alegerilor în orice secție de votare de pe raza județului său. „Sibienii vor merge în localiţăţile judeţului Sibiu, sperând să reușim să acoperim o foarte mare parte din ele. Toți observatorii vor putea merge la mai multe secții de votare în același județ, lucru ce le va conferi flexibilitate. Unii din noi vom vizita mai multe secții pentru a acoperi cat mai mult, alții vom rămâne într-o singură secție pentru a observa procesul de votare cap-coadă”, explică Miftode.

“Sperăm că încet, încet vor începe să fie cât mai mulți români cu simț civic”

„Acreditarea de observator este valabilă pentru ambele tururi de scrutin, dar aceasta nu il obligă pe observator să meargă la ambele dacă poate ajunge doar la unul. Majoritatea din noi se vor mobiliza pentru ambele tururi. În funcţie de dorinţe şi posibilităţi, încurajăm participarea ca  observator, atât pentru turul 1 cât şi pentru turul 2”, continuă el.

Este posibil ca plata transportului observatorului să fie asigurată de ONG-ul din partea căruia cetaţeanul doreşte să meargă: “În general, noi recomandăm voluntariatul, nu participarea în scopul vreunei remunerări, fiind vorba doar de o zi sau două în care cetăteanul poate avea oportunitatea de a face un bine comunităţii din care face parte. Sperăm că încet, încet vor începe să fie cât mai mulți români cu simț civic”.

Sibienii le recomandă celor acreditați ca observatori independenți să se concentreze pe secțiile de votare din zona rurală: „Istoria electorală recentă şi nu numai a arătat că marea majoritatea neregulilor au fost sesizate cu precădere în mediul rural, astfel este firesc sa ne concentrăm fortele acolo unde aportul nostru contează mai mult”.

Miftode este de părere că oamenii obișnuiți care aleg să activeze ca observatori își vor înțelege foarte bine rolul: „Observatorul nu are practic posibilitatea de a frauda el însuși, dar poate alege „să închidă ochii” în momentul în care vede nereguli. O astfel de abordare ar intra însă în contradicție cu motivul principal pentru care el este acolo. Evoluția morală a fiecaruia este un lucru ce ține de fiecare individ în parte, dar avem încredere că dacă un cetățean a facut un astfel de pas spre supervizarea procesului democratic în mod voluntar, este deja mult peste nivelul celor care se ocupă cu astfel de meschinării”.

În sate: mită electorală și amenințări

Iuliana Iliescu, manager de proiecte în cadrul Asociației Pro Democrația, ONG care acreditează de mai mulți ani observatori și care editează „Manualul observatorului” cu ocazia alegerilor prezidențiale, parlamentare, locale sau europarlamentare, spune că la ultimele alegeri parlamentare în România au fost acreditați în jur de 15.000 de observatori, APD acreditând în jur de 800 – 1.000 dintre ei.

Dorința sa este ca APD să aibă observatori în toate județele, care să poată să acționeze pe o rază de 50 de kilometri în jurul orașelor, precum și câte un membru care să monitorizeze activitatea Biroului Electoral Central, a Birourilor Electorale Județene și a celor Municipale: “Până acum nu s-a permis acest lucru. Nu există observatori independenți la aceste birouri. Încercăm să milităm pentru acest lucru și să-l punem pe agendă”.

În general, observatorii voluntari acreditați de APD se deplasează la secțiile de votare alături de membrii ONG-ului care au mașină. Este posibil și ca organizația să obțină sponsorizări în motorină sau în benzină de la diferite companii, astfel încât observatorii independenți să nu fie nevoiți să își plătească singuri transportul în ziua votului. De obicei, o echipă mobilă este alcătuită din doi oameni.

Reprezentanta APD spune că oamenii trebuie să fie foarte atenți atunci când își aleg un ONG din partea căruia să fie observatori: „Sunt multe organizații care sunt umbrele ale partidelor politice”.

Dacă în ziua votului un observator vede nereguli, obligația sa este să îi spună președintelui secției de votare ceea ce a observat. Dacă președintele nu ia atitudine, atunci observatorul va face o solicitare în scris și, dacă nici așa președintele nu reacționează, atunci trebuie să anunțe organizația care l-a acreditat, ONG-ul urmând să facă reclamații la Biroul Electoral Municipal și la cel Județean.

„Observatorii care se înscriu la noi vin cu speranță că ei, fiind la fața locului, nu permit unui lucru (ilegal – n.r.) să se întâmple. Dacă ei văd o neregulă o sesizează mai departe. Sunt cazuri în care au fost înlăturați președinți ai secțiilor de votare datorită observatorilor”, spune Iliescu.

De multe ori, observatorii au fost martorii unor ilegalități petrecute în mediul rural: „Se face turism electoral. Membrii ne-au înștiințat când cu mașina primarului sau a primăriei erau duși oamenii la vot. Noi am anunțat Biroul Electoral Județean, a venit poliția. Unele cazuri s-au rezolvat, altele au rămas nefinalizate”.

Cu alte ocazii, observatorii au văzut că oamenii care intrau în secția de votare încercau să vorbească și să îi influențeze pe ceilalți cu cine să voteze, fapt interzis prin lege, sau au aflat că în sat se dădea mită electorală: făină, ulei, zahăr, lemne de foc: „Mai ales la sate sunt foarte multe amenințări. Primarii, consilierii județeni amenință că dacă nu vor merge la vot să voteze o anumită persoană nu vor mai primi lemne de foc sau nu vor mai avea curent”.

“Credem că doar prin implicare constructivă lucrurile se pot schimba în bine”

Dincolo de problemele care apar în fiecare an în România în timpul alegerilor, Andrei Miftode și grupul său de prieteni sibieni îi încurajează pe oameni să voteze, în ciuda unui curent tot mai puternic în societate care încurajează absenteismul.

„Există două versiuni de a vedea problema aceasta: din perspectiva celor care chiar consideră că refuzul lor ar rezolva ceva și din unghiul celor care instigă la astfel de acțiuni pentru a avantaja poziția electorală a grupării politice pe care o reprezintă mai mult sau mai puțin voalat. Considerăm că pentru primii frustrarea față de acest proces democratic își are originea în dezamăgirea și deznădejdea pe care o au oamenii față de clasa politică, nu atât față de libertatea de alegere, de autodeterminarea democratică și de procesele ei. Tocmai prin exercitarea continuă a democrației se poate ajunge, printr-o filtrare firească, pașnică, naturală, la îndepărtarea imoralității, a traseismului și a corupției din politică. Credem că doar prin implicare constructivă lucrurile se pot schimba în bine”, spune Miftode.

„Din păcate, există și versiunea celor care încurajează deznădejdea acestor oameni, elemente ale societății care profită de pe urma acestei situații dramatice în care a fost adusă societatea românească și instigă la negarea proceselor democratice pentru a servi propriilor nevoi electorale. Prin neutralizarea voturilor unei pături sociale, sunt avantajate inevitabil opțiunile celorlalte. Această logică simplă cred că este înțeleasă din fericire de majoritatea oamenilor, fapt care ne dă speranță”, conchide el.

sursa Yahoo News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page