Politica, Politica naţională — iunie 6, 2013 at 19:44

Băsescu la Fundulea: Să aveți grijă de pământ!

by

traian basescuTraian Băsescu a fost azi la Fundulea, la deschiderea unui târg de utilaje agricole. La evenimente au participat și deputații Valeriu Steriu, Aurel Niculae, Vasile Iliuță, Vicepreședintele Consiliului Județean-Bogdan Georgescu, Directorul OJPDRP Călărași -Șerban Jenel și alții.

Cu acest prilej Băsescu a ținut o alocuțiune :

„Pământul ne garantează și bunăstarea, nu  numai hrana, pământul agricultura, turismul, furmuseţile ţării sunt lucruri care nu se pot delocaliza (…) Ceea ce ne-a dat Dumnezeu nu poate fi delocalizat, doar ce e facut de mâna omului poate fi delocalizat”

Este un moment în care putem declanșa o discuție importantă despre agricultura. De ce e important?

Încă de acum 2 ani s-a constituit o comisie pentru strategia agricolă pină în 2030. Raportul comisiei va fi făcut public la 30 iunie, dar va rămâne în dezbatere publică. În comisie lucrează peste 30 de specialişti de la Academia Agricolă, fermieri.

Ne aflăm cu 6-7 luni înainte de începerea noului exerciţiu bugetar al UE. România va avea o alocare cu circa 4,5 mld euro mai mare pentru cei doi piloni, iar pentru plăţi directe lucrurile stau destul de bine în raport cu precedentul exerciţiu, creştere cu 5 mld euro. Prin decizia Consiliului European există o flexibilitate de a se muta banii de pe pilonul 1(plăţile directe)pe pilonul 2 (dezvoltare rurală).  Fiecare guvern are dreptul să mişte 25% din bani. Aici e cheia deciziei: care e prioritate? Cât poate fi mutat de la plăţi directe la dezvoltare rurală sau invers? Aceste lucruri pot fi stabilite doar de specialişti şi aşteptam contribuţiile dvs.

Speranţă mea este că pe 30 iulie vom avea o viziune clară asupra evoluţiei agriculturii pe următorii 15-20 de ani.

Extrem de important va fi dacă reuşim un acord între toate forţele politice, şi aşa cum s-a semnat un acord pentru legea educaţiei, toate forţele din Parlament să semneze un acord pentru Legea agriculturii în baza acestui raport al Comisiei prezidenţiale. Cred că prima urgenţă e că această strategie să furnizeze guvernului elemente pentru elaborarea planului naţional de dezvoltare rurală ce trebuie predat CE pentru alocări.

Am convingerea că se vor găsi resurse pentru achiziţia de maşini agricole. România are un tractor la 57 ha. Comparativ cu media UE de 1 tractor la 10-15 ha. E clar nivelul de submecanizare a agriculturii româneşti.

Avem nevoie de instruire, de tot mai mulţi specialişti. Avem nevoie de cercetare. România are o bună tradiţie şi în învăţamântul agricol şi în cercetare. Eu cred că nimeni nu poate avea succes fără două lucruri: cercetare, educaţie, pe de o parte, şi fără maşini agricole.

Nu cred că va putea fi neglijat un program care să vizeze garantarea producţiilor agricole prin creşterea nivelului de irigiatii, în special în sud şi în Moldova.

Foarte curând, prin tratatul de aderare la UE, străinii vor putea cumpăra pământ. Eu nu spun să nu cumpere, dar spun că ar trebui să vindem tot atât pământ cât ne-au vândut alţii nouă şi, pe de altă parte, avem obligaţia, preşedinţie, guvern, parlament, să găsim soluţia de a-i credita pe agricultorii români în condiţii avantajoase pentru a putea fi ei cei care cumpăra pământul.

Avem nevoie şi de o agenţie a statului, care, atunci când omul vrea să cumpere pământul neapărat să-l poată cumpăra şi să-l poată scoate lavânzare în condiţii avantajoase. A fi în UE nu înseamnă a nu avea reguli naţionale iar când vorbim de pământ vă spun un lucru în care cred mai mult decât orice : o uzină de maşini azi e aici, mâine se mută în Maroc, o fabrică de orice alte maşinării sau o fabrică de textile se delocalizeaza şi merge spre est. Ce nu se poate delocaliza e pământul. El ne garantează şi bunăstarea, nu numai hrană, pământul agricultură, turismul, frumuseţile ţării sunt lucruri care nu se pot delocaliza. Cum avem grijă de ele ne construim garanţia, liniile de forţă ale viitorului acestei naţiuni. Ceea ce ne-a dat Dumnezeu nu poate fi delocalizat, doar ce e făcut de mâna omului poate fi delocalizat.

Aveți grijă de pământ! 

Fac un apel la dvs, oamenii pământului, cei care trăiți și ne asigurăți și nouă traiul din muncă pământului să aveți grijă de pământ. E cea mai importantă resursă pe care o are România. 

Să ne stabilim corect prioritățile!

 Eu sper că acest raport al comisiei prezidențiale va da direcția generală iar dvs să adăugați în cele 20 de zile, până pe 20 iulie, idei, soluții, astfel încât banii de la UE și de la bugetul național să-i putem folosi la același nivel că cei pentru viticultură . Am face din agricultura o ramură extrem de performantă, în condițiile în care azi produce doar la 50% din potențial, din cauza fărâmițării pământului, a lipsei de mecanizare.

Apelul meu este să contribuiți la stabilirea unei strategii clare în care orice agricultor să știe ce se va întâmpla și cum va fi susținută agricultura în următorii ani.

Cu acest prilej, Deputatul Aurel Niculae  a făcut o declarie pentru ziarul Argument:

“Mă bucură nespus faptul că în Bărăgan nu se numără numai ciulinii, ci şi iniţiativele lăudabile, constructive, care susţin evoluţia agriculturii româneşti către o întreprindere eficientă şi eficace. Cu atât mai mult cu cât evenimentul la care am participat zilele acestea se desfăşoară în cel de-al doilea oraş al colegiului pe care în reprezint în Camera Deputaţilor. Ca membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, sunt plăcut surprins de verva pe care am găsit-o la ediţia din acest an a expoziţiei Agriplanta. Toţi fermierii din zonă, dar nu numai, ar trebui să-şi facă un obicei din a vizita anual acest eveniment. Agriplanta poate fi Mecca agriculturii din România. Poate fi inspiraţională şi susţinătoare, poate da puterea de a merge mai departe, poate genera iniţiative antreprenoriale în zona aceasta de activitate. A trecut vremea agriculturii făcută cu rugăciuni pentru păstrarea vremii bune, cu acatiste pentru aducerea ploii sau împrăştierea norilor. Agricultura este un business şi nu o spun eu, ci o vedem în Franţa, beneficiara şi susţinătoarea unei Politici Agricole Comune clare la nivelul Uniunii Europene; o vedem la vecinii noştri bulgari şi unguri de unde importăm produse pe care noi le-am putea de fapt cultiva pentru autoconsum dar şi pentru export; o vedem la străinii care au venit în ţara noastră atraşi de calitatea pământului nostru agricol; o vedem la ţări care nu sunt la fel de binecuvântate ca noi în privinţa resurselor naturale, dar care excelează la nivel de tehnologie şi productivitate: Olanda şi Israel.  Avem pământ roditor – Bărăganul este dovada; avem forţă de muncă – statisticile ne dau ca fiind ţara cu numărul cel mai mare de persoane implicate în zona agrară; avem, e adevărat, şi o vreme capricioasă, mai ales în ultimii ani, însă la care ne-am adaptat, iar cu un pic de efort îi putem ocoli fasoanele. Cu toate acestea, înregistrăm contraperformanţe la capitolul producţie, consum intern şi export, raportat la capacitatea noastră reală, mă refer. Ceva ne lipseşte. Cred că e conştientizarea faptului că stăm pe o mină de aur. Poate este şi ceva conformism şi comoditate, plus mentalitatea de asistaţi. Poate că am pierdut plăcerea de a gusta din propriile roade după truda îndelungă a braţelor noastre. Da, agricultura este un business dur. Faptul că este sezonier şi te face să te gestionezi pe termen mediu şi lung, precum şi că sunt foarte multe variabile de care depinde succesul şi pe care trebuie să le ai în vedere şi să le stăpâneşti, face din agricultură un domeniu care presupune dorinţa, putinţa şi ştiinţa de a te autodepăşi, atât personal ca individ, cât şi profesional ca agricultor, indiferent de nivelul şi palierul la care eşti implicat în acest domeniu. Ştefan cel Mare spunea: pe cai, oştenii mei! Eu îmi permit doar să spun: pe ogoare, agricultori!”   

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page