Politica, Politica naţională — aprilie 11, 2014 at 11:35

Băsescu, la bilanţul MAI: “Viaţa politicienilor infractori e grea când instituţiile îşi fac treaba”

by

Umăr la umăr cu premierul Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu a vorbit la bilanţul pentru 2013 al Ministerului Afacerilor Interne despre “viaţa grea a politicienilor infractori atunci când instituţiile îşi fac treaba”. Fără a face referiri concrete la dosarul “Duicu”, şeful statului a acuzat existenţa unor “pete de corupţie” în MAI, mai ales la nivelul Inspectoratelor Judeţene de Poliţie, unde o parte dintre şefi sunt numiţi cu “influenţa organizaţiilor politice locale”. “Este greşit şi este marea vulnerabilitate şi pentru Poliţie, şi pentru Jandarmerie, şi pentru DGIPI”, a spus Băsescu, cerând ofiţerilor pentru protecţie internă “să protejeze personalul MAI de corupţie”.

bilant mai foto-liviu-adascaliteiPrezent la bilanţul Ministerului Afacerilor Interne alături de premierul Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu l-a înţepat în mai multe rânduri, în discursul său, pe şeful Guvernului. Fără a menţiona concret Dosarul “Duicu”, Băsescu a descris modul de operare a liderului PSD Mehedinţi care, potrivit procurorilor DNA, ar fi obţinut numirea şefului IPJ cu medierea lui Ponta, cerând DGA şi DGIPI “protejarea personalului MAI de corupţie”.

În acest context, preşedintele a comentat că “şi viaţa politicienilor infractori e grea atunci când instituţiile îşi fac treaba”.

Influenţa partidelor, “marea vulnerabilitate a Poliţiei”, după Băsescu

La ultimul bilanţ al MAI în calitate de preşedinte, Băsescu a vorbit despre “elemente de corupţie” din Interne şi a cerut “structurilor responsabile cu lupta împotriva corupţiei în instituţie să se activeze mult mai puternic”.

Mai exact, preşedintele a indicat numirile cu susţinere politică la şefia Inspectoratelor Judeţene de Poliţie. “Mulţi din conducerile inspectoratelor sunt oameni de toată isprava. Din păcate, niciun Guvern în ultimii 20 de ani nu a fost interesat să depolitizeze complet conducerea inspectoratelor judeţene. Influenţa organizaţiilor politice locale a fost pentru unii determinantă în evoluţia în carieră. Este greşit şi este marea vulnerabilitate şi pentru Poliţie şi pentru Jandarmerie, şi pentru DIGIPI”, a reclamat Băsescu.

Preşedintele a dat drept contraexemplu SRI, DIICOT, DNA, “nişte Rolls Royce-uri” din punct de vedere al funcţionării instituţionale, care “n-au mai beneficiat de influenţa politică, nu mai depind de telefonul de la partid şi au început să devină eficiente”.

“Dependenţa politică vă leagă de mâini în activitate. Nu vă puteţi face misiunea, pentru că vă sună imediat politrucul căruia îi datoraţi avansarea”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a cerut MAI să devină mult mai vigilent la tentativele de spionaj extern, în contextul evoluţiilor regionale din Ucraina şi Rusia.

“Dacă privim la o scurtă istorie a defecţiunilor din sistemul de securitate, în ţările baltice sau în Germania, acestea au avut loc în primul rând la nivelul ministerelor de Interne, nu la cele de Apărare. Datele pe care le deţine acest minister sunt de interes pentru orice stat, mai ales pentru cele neprietene. Evoluţiile regionale ne arată că structurile MAI – Poliţia de Frontieră, cele de informaţii, Poliţia, trebuie să-şi ridice nivelul de vigilenţă”, a declarat Băsescu.

Ponta, “autoincriminare de trafic de influenţă”

Înainte ca preşedintele să îşi înceapă discursul, premierul a comentat,la rândul său, într-o notă ironică apariţia numelui său în dosarul “Duicu”.

“Am votat şi în partid, şi sper să nu fie o autoincriminare de trafic de influenţă, ca domnul Oprea să fie ministru de Interne”, a spus prim-ministrul, nominalizând oamenii-cheie din conducerea Ministerului cu care şi-a asumat o bună colaborare.

Am lucrat foarte bine de mult timp şi cu domnul Tobă. (…) E o echipă de conducere care dă profesionalism, siguranţă”, l-a menţionat Victor Ponta inclusiv pe Petre Tobă, şeful Poliţiei Române asupra căruia procurorii DNA suspectează că şi-ar fi exercitat influenţa ca şef al Guvernului pentru numirea şefului IPJ Mehedinţi la propunerea filialei PSD judeţene.

Potrivit referatului DNA în cazul preşedintelui CJ Mehedinţi, publicat de gândul, PSD-istul Adrian Duicu, arestat în acest moment preventiv pentru suspiciuni legate de 7 infracţiuni de corupţie,numirea şefului ISJ Mehedinţi, Constantin Ponea, s-a făcut după o serie de întâlniri la Palatul Victoria.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, Duicu a venit personal la Bucureşti, în biroul lui Victor Ponta în care se afla şi ministrul de Interne la acea vreme, liberalul Radu Stroe.

Interceptările convorbirilor telefonice ale lui Duicu au relevat că Adrian Duicu l-a sunat pe Constantin Ponea să îi relateze cum a decurs întâlnirea. Astfel, Ponta l-a chemat pe Tobă la Guvern, unde şeful Poliţiei Române s-a întâlnit direct cu Duicu căruia i-a acceptat solicitările în virtutea poziţiei sale în PSD, constată procurorii. Ulterior, Constantin Ponea, cel care i-a promis lui Duicu că îl scapă de doarul cu ANI, a fost păstrat în funcţie cu promisiunea avansării.

Întrebat în această dimineaţă dacă a avut o discuţie cu Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, legată de această numire, premierul s-a eschivat. „Nu, nu cred”.

Sursa:gandul.info

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page