Editoriale — mai 26, 2015 at 23:27

Banul n-a făcut pe nimeni bogat

by

p_170577_760x420-00-65Banul n-a făcut pe nimeni bogat, ci a trezit doar în fiecare o mai mare poftă. Nu întrebi care este motivul? Cel ce are mai mult în stăpînire începe să poată avea şi mai mult. În sfîrşit, numeşte-mi pe cine voieşti dintre toţi cei socotiţi deopotrivă cu Crassus şi Licinus; adu registrul averilor lor şi fă o socoteală; cît are şi cît speră să aibă. După mine, acesta este sărac. După tine, poate fi sărac. Cel care, în schimb, se supune cerinţelor naturii, nu numai că nu simte sărăcia, dar nici măcar nu se teme de ea. Numai că tu ştii că este foarte greu să-ţi restrîngi propriile tale bogăţii la limitele impuse de natură; tocmai cel pe care l-am aşezat între limitele acestea, şi pe care tu îl socoteşti sărac, are în stăpînire ceva în plus.

Căci bogăţiile orbesc mulţimea şi o atrag, dacă dintr-o casă ies mulţi bani sunători, dacă pînă şi acoperişul este îmbrăcat în aur, dacă sclavii din casă sînt puternici la trup ori atrag atenţia prin eleganţa veşmintelor. Fericirea lor este în întregime aşezată spre cei ce privesc: în schimb, omul pe care l-am scos din rînduiala mulţimii şi a norocului este fericit pe dinăuntru. Inşii aceştia, numiţi în chip fals bogaţi, dar care sînt de fapt săraci, care au atît de multe de făcut, au bogăţie aşa cum spunem noi că avem febră: în realitate, febra ne are pe noi. Ar trebui de fapt să spunem chiar opusul: l-a prins febra; şi, tot aşa, ar trebui să spunem: l-a prins bogăţia.bogatie-saracie

Sfatul cel mai de seamă pe care voiesc să ţi-l dau şi care nu se dă niciodată îndeajuns nimănui este să ai veşnic ca unitate de măsură dorinţele fireşti: te va costa puţin ori chiar nimic să ţi le împlineşti; ai numai grijă să nu confunzi viciile cu dorinţele. Vrei să ştii pe ce fel de talgere trebuie servită mîncarea, cu ce argintărie, de ce fel de slujitori – toţi la fel şi cu pielea netedă? Firea nu cere altceva decît mîncare.

„Bei, tu, numai din cupe de aur, cînd ţi-e sete?

Flămînd, vrei doar calcanii, păuni să te desfete?”

Ramîi cu bine.

Seneca

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page