Familie, Lifestyle — ianuarie 4, 2014 at 17:30

Banii pot cumpăra fericirea?…poate că banii nu îţi pot cumpăra fericirea, dar te pot aşeza lângă ea!

by

“A presupune că am putea fi bogaţi fără a ne purta precum bogătaşii , este asemeni supoziţiei că am putea bea alcool toată ziua fără a ne îmbată” … Iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor. Banii, chiar dacă nu va aduc fericirea va ajută să trăiţi mizerabil în confort.

banii

Pot banii cumpăra fericirea?… sau în alt mod… Au banii, sau lipsa acestora, impact asupra faptului cât de fericiţi suntem?… Psihologi, filozofi şi oameni obişnuiţi au dezbătut această întrebare mulţi  ani.

În ultimul deceniu, domeniul psihologiei a luat o întorsătură dramatică şi putem vedea asta doar uitându-ne la bolile psihice şi explorandu-le pentru înţelege ce îi face pe oameni să se simtă împliniţi, implicaţi şi fericiţi… Această  Miscarei Pozitivă Psihologică a produs o expansiune de cercetători care privesc către lucruri cum ar fi fericirea, emoţiile pozitive, optimismul şi trăsăturile unui caracter sănătos. La un moment dat, fiecare dintre aceşti cercetători de top au explorat efectele banilor asupra fericirii şi emoţiile pozitive.

Ceea ce au aflat este că fericirea este moneda finală. Nu numai că face fericiţi oamenii, aceştia se bucură de viaţă mai mult şi se distrează mai mult… ei au obiceiuri şi un stil de viaţă pozitiv şi au sisteme imunitare mai puternice. Atunci când se confruntă cu boala cele mai fericite şi mai optimiste persoane, s-au dovedit a fi mai proactivi în îngrijirea lor medicală, mai conformi cu tratamentele şi medicaţia, s-au recuperat mai repede şi arată rezultate mai bune de sănătate. Deci, dacă vrem să fim sănătoşi şi fericiţi, merită să ne imaginăm că banii fac parte din joc.

Cu bani poţi să ai orice, se spune…  Nu, nu se poate… Poţi să cumperi mâncare, dar nu poftă… medicamente, dar nu sănătate…  paturi moi, dar nu somn… cunoaştere, dar nu înţelepciune… strălucire, dar nu confort… distracţie, dar nu bucurie… colegi, dar nu prietenie… companie, dar nu iubire… servitori, dar nu fidelitate… păr cărunt, dar nu onoare… zile liniştite, dar nu pace…

banii2

Atunci când vorbim despre fericire, trebuie să o privim din două aspecte separate… satisfacţia vieţii ca un întreg versus stări de moment… Eu pot fi satisfăcut cu viaţa mea generală, dar încă mai au momente când nu sunt fericit. Invers, unii oameni pot fi nemulţumiţi de circumstanţele lor actuale şi dorinţa pentru schimbare, dar încă mai au multe momente de bucurie pe parcursul unei zile. Interesant, bani afectează sentimentele noastre din ambele aspecte ale fericirii.

A  avea bani ridică aspiraţiile noastre despre fericire pe care le aşteptăm în viaţa noastră de zi cu zi… şi aceste aspiraţii ridicate pot fi toxice. Din păcate, aspiraţiile crescute nu doar că ne conduc spre a lucrurile de bune, dar  ne afectează şi abilităţile noastre de a le savura. Ele ne conduc şi ne consumă prea mult, ne reduc resursele, sunt cheltuitoare şi nesigure, ne duc spre datorii, jocuri de noroc, trăim dincolo de mijloacele noastre, şi cumpărăm lucruri pe care nu ni le putem permite.

Toate aceste lucruri expuse mai sus le putem interpreta pe de o parte mai simplu, în concordanţă cu expresia seculară… banii sunt calea către rău… Pe de altă parte, există o mulţime de persoane care sunt de acord din toată inima cu sentimentul… oricine spune banii nu pot cumpăra fericirea înseamnă că nu a avut suficienţi pentru a face acest lucru…

Faptul că banii nu pot cumpăra fericirea este în general acceptat de toată lumea. Fericirea, se pare că este constituită mai mult din sens şi satisfacţie decât din dobândirea bunurilor materiale.

Nu spunem că banii sunt răi. Ei ne pot hrăni familia şi ne achită facturile, aşa că au şi părţi pozitive…

Reflectând la această realitate, cercetătorii au demonstrat în mod constant o relaţie neliniară între bani şi fericire. Asta arată că, aceia dintre noi care câştigă prea puţin sunt nemultumiţi, dar… aşa sunt şi cei care câştigă prea mult… Deci banii, cu moderare par a promova fericirea…  Poate că nu este important cât de mulţi bani avem, ci modul în care îi valorizăm şi îi cheltuim este ceea ce contează pentru a fi fericiţi…

Acum, materialismul este la apogeu… dragostea de lucruri tinde să aibă consecințe nefaste asupra stării de bine. Persoanele care deţin aceste valori tind să fie mai puţin fericite, sunt deprimate şi mai puţin mulţumite de viaţa lor. Acest fapt este cel mai bun exemplu este acela  când stai la semafor în maşina ta ieftină, lângă o persoană mult mai tânără care mai presus de aspectul său spilcuit, conduce un Mercedes sport Cabrio…

Se ştie de asemenea că, pe ceea ce cheltuiesc  oamenii banii lor este un important factor determinant al fericirii. Banii tind să reducă fericirea atunci când aceştia sunt cheltuiţi pe mai multe lucruri pentru noi înşine.

Dacă eu cred că banii îmi pot cumpăra fericirea?… Nu, dar sigur pot aduce bucurie în lumea mea. Voi continua să cred că fericirea mea nu este dependentă de bani. Deşi, este important faptul că, dacă ar fi trebuit să mă descurc cu mai puţin, viaţa mea ar fi putut fi simplificată, şi… aş fi fost mai fericită. Banii pot aduce fericirea atunci când îi vom cheltui pe experienţe mai degrabă decât pe lucruri, folosind  banii  în beneficiul altora. Când vom cheltui bani în moduri mai puţin materialiste, acesta poate promova de fapt eudemonismul – concepţie etică care urmăreşte năzuinţa omului spre fericire – un sentiment de bunăstare şi sentimentul de înflorire şi excelare în viaţă.

L.M.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page