Editoriale, Monumentele Neputinţei — noiembrie 6, 2013 at 21:36

Avicola Călărași – Nu ucideți găina care face ouăle de aur

by

Backup_of_Backup_of_mireaPreședintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a declarat miercuri că cea mai probabilă sursă de contaminare cu salmonela în scandalul cărnii de pui a fost omanipulare defectuoasă la depozitare”.

O la fel de ambiguă declarație ca și gestionarea defectuoasă a întregii situații. Ce înseamnă probabil când statul cheltuie sume colosale pentru un aparat care are sarcina de a stabili cu promtitudine și exactitate adevărul din sistem?

Scandalul cărnii de pui care  dus la închiderea Avicola Călărași și la pierderi majore în industria cărnii de pui, este urmarea ambiguității autorităților, ignoranței unor jurnaliști și nepăsării politicienilor.

Isteria creată a măturat   orice atitudine responsabilă și orice punct de vedere rațional.

O armată de funcționari trebuia să știe că în drept și în fapt riscurile trec de la producător la comerciant odată cu recepția mărfii. Societatea românească nu a luat în considerare această regulă națională și international consacrată în legi și în cutume.

Raluca Surdu declara la televizor că a aflat din presă și comenta la televizor. La fel ca ea mulți păreriști. M-am referit la deputata călărășeană pentru că închiderea Avicola Călărași va afecta și Nutricom Oltenița acolo unde deputata declară că îi pasă. Ca Raluca Surdu toți liderii politici locali au stat ca struțul, cu capul în nisip.

Revin, ambiguitatea autorităților, ignoranța unor jurnaliști și nepăsărea politicienilor a creat isteria cărnii de pui cu pagube majore. Această stare de fapt înseamnă ostilitate societății românești și a politicienilor  față de mediul de  afaceri. Concret, o atitudine ambiguă, aplicarea legilor cu întârziere, părtinirea subiectivă. Legile sunt făcute tocmai pentru a soluționa astfel de neînțelegeri. Ce au făcut autoritățile? Au reacționat cu foarte mare întârziere. Lipsa de fermitate a produs confuzie… nerespectarea regulilor este mai ucigătoare pentru mediul de afaceri decât impozitele și taxele.

Peste tot în lumea civilizată angajații își apără compania, politicienii apără companiile, cetățenii își apără companiile, comunitățile își apără companiile.

Noi, românii, ucidem găinile care fac ouăle de aur…

Găina cu ouăle de aur

A fost odată un ţăran care a descoperit într-o zi în cuibul găinii sale preferate un ou, mare, strălucitor de aur. A crezut că e gluma vreunui vecin şi a vrut să-l arunce, dar s-a dus la târg să-l vândă, poate cineva îi va da ceva pe el.

Mare îi fu mirarea cand se dovedi ca oul este din aur şi se gândi că Dumnezeu i-a pus mana în cap. Bucuros se duse acasă şi a doua zi, cu strângere de inimă, se duse sa vadă ce găseşte în cuibar şi, ce să vezi… un alt ou de aurZi de zi se duce cu ochii închişi şi de fiecare dată se minunează când vede un nou ou de aur.

În scurt timp, ţăranul devine putred de bogat şi odată cu averea îi cresc lăcomia şi nerăbdarea.

I se pare că durează prea mult de pe o zi pe alta şi se hotăraşte să taie găina, să ia toate ouăle deodată. Dar, când o spintecă nu găseşte nimic. Nici urmă de ouă de aur! De acum cine să le mai facă?

 Nelu Bălașa

Nu este mai puțin adevărat că și Avicola Călărași a gestionat catastrofal această situație….

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page