Anunţuri, Ultimile Știri — martie 23, 2014 at 19:53

Avertizare METEO: Ploi abundente, grindină şi vijelii în zilele următoare

by

Prognoze alarmante de la meteorologi! Meteorologii prognozează o schimbare radicală a vremii pentru următoarele zile. Astfel, temperaturile pot să scadă cu până la 10 grade Celsius, iar precipitaţiile, însoţite de tunete, fulgere şi vânt, îşi vor face simţită prezenţa.

furtuna

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo pentru intervalul 24 martie, ora 14.00, până pe 25 martie, ora 22.00.

În intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în majoritatea zonelor, începând din vest. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi posibil grindină. Izolat cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în a doua parte a zilei de luni, 24 martie, în regiunile din jumătatea vestică, apoi se vor manifesta local şi temporar în centrul, sudul şi estul teritoriului.

Luni, 24 Martie: în mare parte din ţară vremea rămâne mult mai caldă decât ar trebui în această perioadă, însă în a doua parte a zilei fenomenele de instabilitate atmosferică îşi fac apariţia, la început în vestul ţării, apoi, treptat cuprind şi celelalte regiuni. Ca urmare, în vest se vor înregistra temperaturi cu 8…9 grade mai coborâte decât în ziua precedentă, abia dacă se mai ating valori de 11….12 grade, în timp ce în Lunca Dunării mercurul din tremometre urcă din nou spre 23…24 de grade. Vorbim însă despre averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în cursul după-amiezii şi al serii pe arii extinse în jumătatea de vest a teritoriului, iar noaptea local în centru şi sud şi doar izolat în rest. Iar cantităţile de apă depăşesc pe alocuri 20….25 l/mp. În plus, pe crestele înalte de munte, în cursul nopţii, precipitaţiile se transformă în lapoviţă şi ninsoare.

În Bucureşti şi luni va fi foarte cald, soarele va fi prezent în prima parte a zilei, iar la amiază mercurul din tremomtre urcă spre 22…23 de grade. Însă către seară norii se adună tot mai mulţi şi noaptea aşteptăm averse, posibil însoţite de fenomene electrice şi scurte rafale de vânt.

Marţi, 25 Martie: vremea se răceşte în toată ţara, iar instabilitatea atmosferică rămâne accentuată. Prin urmare, vorbim despre înnorări şi ploi la nivel local în centrul, estul şi sud-estul ţării şi pe alocuri în celelalte regiuni. Vor fi mai ales averse însoţite de tunete şi fulgere, izolat posibil şi căderi de grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi 20….25 de l/mp, mai ales în Moldova, Transilvania şi zona de munte. Iar pe creştele cele mai înalte precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va avea şi el intensificări locale, în special asociate averselor. În aceste condiţii, la amiază maximele termice pornesc de la numai 8 grade în vestul ţării, în timp ce în sud şi sud-est se ating încă 17…18 grade.

Şi în Capitală temperatura aerului mai scade, la amiază nu vor fi mai mult de 15…16 grade în termometre, iar cerul va avea înnorări temporare şi sunt aşteptate averse, posibil însoţite de descărcări electrice.

Miercuri, 26 Martie: vorbim despre temperaturi apropiate de cele normale pentru ultima decadă din martie, de la 8 grade în nordul Moldovei până la 17 grade în Lunca Dunării. Dar ziua nu va fi însorită, norii sunt încă prezenţi şi lasă ploi la nivel local în nordul, centrul şi estul ţării şi doar izolat în celelalte regiuni. La munte, la altitudini mari, încă sunt de interes precipitaţiile mixte.

Şi în Capitală se mai perindă câţiva nori pe cer, dar nu mai lasă precipitaţii, iar vântul rămâne potolit, aşa că la amiază vor fi 14…16 grade în termometre, regim termic apropiat de cel potrivit pentru data din calendar.

Joi, 27 Martie: vor mai fi înnorări şi local ploi în regiunile sud-vestice, dar numai izolat în restul teritoriului, iar vântul va fi liniştit. Prin urmare la amiază se vor înregistra valori termice între 10 şi 17 grade la scara întregii ţări. Iar meteorologii spun că nu sunt şanse ca vremea să se încălzească prea curând, temperaturile rămân apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului, iar ploile rămân de interes şi la sfârşit de săptămână, mai ales pentru jumătatea de sud a ţării.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page