Politica, Politici europene — mai 15, 2014 at 23:56

AVERTISMENT: România şi vecinii ei să se protejeze în următorii cinci ani

by

Vladimir Putin ştie că Articolul 5 din Tratatul NATO îi protejează pe membrii Alianţei de o invazie terestră, dar nu şi de acţiuni subversive, prin cumpărarea instituţiilor media, a băncilor. Declaraţii în acest sens au fost făcute de fostul consilier al lui George Bush, jurnalistul Robert Kaplan, care a avertizat România să se ferească de acţiunile Rusiei în următorii cinci ani, transmite mediafax.ro.

putin“Ceea ce vrea preşedintele rus este o zonă tampon trandiţională în Europa Centrală şi de Est şi în Caucaz. Cu alte cuvinte, el nu vrea să recreeze Pactul de la Varşovia“, a spus Robert Kaplan.

Analistul american a precizat că Rusia se simte vulnerabilă, deoarece are un teritoriu vast, dar are mai puţini cetăţeni decât Bangladesh şi este divizată interior de munţi şi de fluvii.

Totodată, analistul a subliniat că Ucraina este cea mai importantă strategie, astfel că ruşii vor fi “mai agresivi pentru a o păstra“.

“Presupun că Putin, fiind un ofiţer de informaţii, ştie că Articolul 5 din Tratatul NATO protejează membrii NATO împotriva unei invazii terestre, dar nu protejează membrii NATO împotriva acţiunilor subversive, împotriva activităţii serviciilor de informaţii, împotriva imperialismului prin intermediul companiilor energetice, mai degrabă decât prin intermediul Armatei Roşii. Nu protejează Europa Centrală şi de Est împotriva acţiunilor subversive prin cumpărarea mediei şi a băncilor”, a avertizat analistul american.

“De aceea, cred că provocarea strategică pentru România şi vecinii săi este să se protejeze nu împotriva unei acţiuni imediate a Rusiei, ci împotriva unei acţiuni subversive lente în următorii cinci ani”, a concis Robert Kaplan.

Robert Kaplan a fost desemnat în 2011 de către Foreign Policy printre “Primii 100 de gânditori ai lumii“.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page