Editoriale, Interviuri — august 6, 2014 at 09:00

Avanpremieră Hora Mare – Aurel Mailat: Folclorul este o dependenţă, ceva fără de care nu se poate

by

Pentru că  festivalul “Hora Mare”,  stă să înceapă din clipă în clipă şi pentru că Ansamblul Bărăganul poate fi considerat gazdă, am considerat că trebuie să facem cunoscuţi oamenii care compun şi dau viaţă acestui ansamblu cât şi munca enormă pe care o depun, pentru ca fiecare reprezentaţie în faţa publicului să fie fără cusur. De aceea, tot în avanpremiera festivalului vreau să vi-l prezint pe „omul cu dansurile”, adică coregraful ansamblului, dl. Aurel Mailat. Acest om prin profesionalism şi dragoste pentru folclor a reuşit să impună ansamblul  prin autenticitatea repertoriului coregrafic, care  este conferită de faptul că dansurile  preluate din sate sunt păstrate în stilul interpretativ specific mediului rural.

IMG_0803Eu i-am surprins pe membrii ansamblului la repetiţii şi sincer am rămas impresionată de faptul că aceşti oameni au stat pe scenă continuu mai bine de trei ore… sau poate chiar mai bine… pentru că atunci când am ajuns acolo abia se terminaseră repetiţiile cu ansamblul Bărăganul junior… muncă, sudoare, dăruire, dragoste pentru cantec şi dans popular, muncă şi iar muncă… pentru un singur scop, de a se prezenta în faţa publicului cu onoare, mândrie şi respect. Eu l-am văzut în acţiune şi l-am cunoscut pe omul care e motorul ansamblului, acum e rândul d-voastră…

Dl. Mailat, în primul rând ce îmi spuneţi despre ansamblul Bărăganul?

Ansamblul folcloric  Bărăganul este format din tineri frumoşi şi muncitori… el a fost înfiinţat în 1993 şi de-a lungul timpului până în prezent, a câştigat aprecieri nivel naţional cât şi internaţional… ţări precum Franţa, Japonia, Italia, SUA, Grecia, Turcia, Bulgaria, Sri Lanka şi multe altele, datorită calităţii spectacolelor şi autenticităţii repertoriului, i-au aplaudat şi i-au răsplătit cu diplome şi premii.  Azi, ansamblul este cotat ca cel mai reprezentativ ansamblu din judeţ şi unul dintre cele mai valoroase din ţară. Ansamblul Bărăganul  promovează folclorul zonei Călăraşi dar şi frumuseţea cântecelor, dansurilor şi costumelor populare din aproape toate regiunile ţării: Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania.

Acum, prin intermediul doamnei manager Alina Jipa ne-am înnoit cu costume noi, care acoperă toată zona noastră a Munteniei şi nu numai.

IMG_0853Ce noutăţi aduce „Hora Mare” anul acesta, din punctul de vedere al lui Aurel Mailat?

În primul rând calitatea, vorbind de ansamblul mare Bărăganul, care este semi-profesionist la ora actuală datorită rezultatelor pe care le-am obţinut. Avem o coregrafie nouă, la care lucrăm de aproape un an… adică, cum s-a terminat ediţia trecută a festivalului Hora Mare, am început să lucrăm pentru coregrafia nouă destinată festivalului cu ediţia XXII… am reîmprospătatşi aducem pe scenă cultură populară prin autenticitatea costumelor şi dansurilor din zona noastră, din Oltenia, Moldova, Ardeal şi Dobrogea.

O altă noutate este Atelierul de Folclor, unde absolut toate ţările participante la festival învăţă un dans românesc pe care sâmbătă 9 august, la ora 9,30 dimineaţă şi care la închiderea festivalului vor dansa absolut toţi dansatorii din toate ansamblurile participante un joc popular românesc. Vor fi toate ansamblurile reunite într-un singur pas de joc. Din păcate, Guineea nu poate fi prezentă datorită situaţiei create de virusul ebola. Nu au primit aprobarea să iasă din ţară pentru festival.

IMG_0842La închiderea festivalului ansamblul Bărăganul are un recital de 45 de minute de folclor, orchestra live şi dansatori.

Noul manager, d-na Alina Jipa, cu care am discutat şi care dealtfel este prezentă mai mereu la repetiţii este preocupată şi interesată de lărgirea ansamblului. Acum, avem şi Ansamblul Bărăganul Junior, care are în componenţă 60 de membri, fară ansamblul mare.

Deci, anul acesta vor participa şi pe scena festivalului Hora Mare juniorii de la ansamblu? Sau vor fi prezenţi doar la defilarea ansamblurilor?

Da, vor fi prezenţi şi pe scenă, de fapt ei vor fi cei care vor deschide festivalul cu prima horă şi celebra strigătură „Hai la Hora Mare!”… după care pe scena festivalului vor intra cei de la ansamblul mare, ca şi un joc pe generaţii, simbolizând faptul că dansul şi tradiţiile se transmit din generaţie în geraţie. Vor fi trei generaţii care vor apărea în deschiderea festivalului, copii mici, mijlocii şi cei mari din componenţa ansamblului Bărăganul, care sunt studenţi sau care lucrează deja.

Să înţeleg că folclorul încă mai are adepţi numeroşi?

Dacă până acum folclorul era prezent mai mult la sate, acum s-a revigorat şi în oraş. Sunt foarte mulţi copii care vin şi vor să facă parte din ansamblu

Dl. Mailat, nu trebuie să fiţi modeşti. Adevărul este că Ansamblul Bărăganul pe parcursul timpului a avut rezultate remarcabile şi acum, aşa cum se spune, începeţi să culegeţi roadele.

Da, să ştiţi că asta se vede şi la ansamblul Brâuleţul de la Grădiştea care are aproape 70 de membri. Copii vin împreună şi fac pereche chiar cu unul dintre părinţi, mama dansează cu băiatul sau tatăl face pereche cu fata lui. Asta nu poate decât să ne bucure pentru că înseamnă perpetuarea tradiţiilor şi dansurilor noastre populare, a folclorului românesc.

Toate ansamblurile au în componenţă şi taraf şi vrem să încercăm să avem muzică live. Ştim că este greu dar aşa este cel mai bine şi mai frumos. Încă mai avem instrumentişti care cunosc folclorul autentic şi ar fi păcat ca să nu ducem mai departe muzica autentică românească.

Şi la Dorobanţu mai avem un ansamblu bun, unde primăria chiar se preocupă.

Şi mai vreau să vă spun că, datorită muncii recunoscute, ansamblul Bărăganul este invitat la Barcelona chiar de ziua României, pe 1 decembrie, la un festival internaţional.

IMG_0788Deci folclorul este de actualitate şi la mare căutare. Dar, am o întrebare. Din discuţia cu d-voastră şi nu numai, ştiu ca sunteţi trup şi suflet pentru dansul şi muzica folclorică autentică. De ce ansamblul Bărăganul, ce vă motivează pe d-voastră să faceţi toată munca asta? Orice om are o motivaţie anume.

Cu siguranţă nu partea materială.

Ştiu, asta am scos-o din calcul. Ce altceva este?

Folclorul!!!… mi-a intrat în sânge din clasa a III-a, când am început să activez într-o formaţie de dansuri. Am făcut parte după aceea din ansamblul combinatului siderurgic, aşa cum era pe timpul acela. Folclorul este ca un drog care îţi intră în sânge şi nu mai iese. Am lucrat şi l-am avut ca mentor pe Marin Barbu. Pentru mine folclorul a devenit  o dependenţă… ceva fără de care nu se poate. După aceea s-a creat ansamblul Bărăganul.  În ansamblu suntem ca o familie, aşa ne-am format şi aşa suntem.

Ce am remarcat eu şi nu înţeleg de ce,  este faptul că ansamblul nu a fost promovat la adevarata sa valoare. Din punctul meu de vedere meritaţi să fiţi cât mai mult mediatizaţi pentru că performanţele obţinute vă permit cu siguranţă şi mai mult, vă îndreptăţesc.

Poate că greşeala noastră cea mai mare este faptul că suntem modeşti. Noi nu ne-am promovat, faptele au vorbit, dar, de acum înainte vom încerca să schimbăm optica pentru că tradiţiile şi folclorul merită să fie cât mai cunoscute şi promovate noilor generaţii ca să nu se piardă, aşa cum li s-a întâmplat altor ţări.

Este mare păcat! Sincer aveţi copii buni şi frumoşi şi faceţi lucruri admirabile. Oamenii au nevoie de d-voastră, au nevoie şi de hrană spirituală.

Ştiu. Până acum noi eram foarte cunoscuţi la Grădiştea, acolo oamenii sunt învăţaţi cu noi şi cu spectacolele folclorice. Deasemenea, să ştiţi că şi Hora Mare este aşteptat cu interes în fiecare an. Noi, de fiecare dată unde am avut reprezentaţii a fost o mândrie. Bărăganul are o tradiţie, iar acum cu noile coregrafii sperăm să ne facem şi mai apreciaţi şi mai iubiţi.

IMG_0842Din punctul meu de vedere cred că autorităţile ar trebui să facă mai mult în ceea ce priveşte cultura. De cele mai multe ori, oameni inimoşi precum d-voastră şi cei componenţa amsamblului au dovedit că se pot face lucruri extraordinare şi se pot obţine rezultate dacă vrei şi îţi doreşti.

Aşa este. Când am început la Grădiştea am muncit în sala căminului cultural un an de zile şi nu ne-a ştiut nimeni, dar exact la un an am fost capabili să mergem şi la un festival în Franţa. Dă pui suflet în ceva nu are cum să nu iasă bine.

Ansamblul Bărăganul este ansamblul reprezentativ al judeţului, ia de la sat şi aduce la oraş şi la această ediţie a festivalului va străluci la adevărata sa valoare. Ne-am gândit şi am pus în practică idei pentru coregrafii noi, pentru că şi oamenii aşteaptă ca să venim cu ceva nou

Eu nu pot decât să vă doresc decât, la cât mai multe împliniri şi realizări! Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi vă spun că abia aştept să vă urmăresc pe scena festivalului! Succes!

Liliana Manea

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page