Evenimente — mai 12, 2013 at 20:09

Autoritățile locale nu se implică eficient în integrarea comunităților de romi, dar așteaptă sprijin și finanțare externă

by

Autoritățile locale nu se implică eficient în integrarea comunităților de romiAutoritățile locale nu se implică eficient în integrarea comunităților de romi, dar așteaptă ca problema acestora să fie rezolvată din exterior, ca și cum romii nu ar fi cetățeni români. Vizita  filantropului George Soros și a lui Jim Yong Kim, președintele Băncii Mondiale, în comunitatea de romi din comuna Frumușani, a fost un îndemn pentru a rezolva situația celor mai săraci dintre cetățenii români, dar dacă acest semnal nu schimbă nimic din indiferența factorilor de decizie privind comunitățile de romi, problemele se vor acutiza.

Educația reprezintă singura soluție pentru ieșirea din sărăcie și pentru emancipare, a fost mesajul înalților oaspeților de la Frumușani, pentru că o comunitate educată va avea acces pe piața muncii, iar membrii ei vor deveni contribuabili, iar nu consumatori din bugetul de stat. Autoritățile locale care au în grijă comunități de romi trebuie să se mobilizeze să atragă înspre școală copiii din acest mediu fără să aștepte mereu sprijin și finanțare externă. Autoritățile au în mână puterea de a integra comunitățile rome oferindu-le copiilor educație de calitate prin care aceștia să ajungă pe piața muncii, evitând creșterea cheltuielilor sociale la nivel național sau european din partea țărilor care se confruntă cu fenomenul migrației.

Problema integrării romilor poate fi rezolvată prin implicarea autorităților locale dacă acestea încetează să evite problema romilor ca și cum nu le-ar aparține sau să o folosească sub formă de pretext pentru inactivitate. Neintegrarea romilor pleacă de la dezinteresul autorităților locale, acesta fiind nivelul de decizie unde se pot rezolva cele mai multe dintre problemele specifice comunității rome.

Mariana Dincă

Președinte Centrul pentru Educație și Dezvoltare Socială

sigla CEDS

Sursa www.ceds.ro

1 Comment

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.

    You cannot copy content of this page