Evenimente, Ultimile Știri — august 25, 2016 at 23:00

Aurel Tanse: Holdingul Domeniile Ostrov  cea mai mare organizație de producători din Europa

by

IMG_2060

 

Aurel Tanse  este  Preşedintele Organizaţia Interprofesională Naţională “Prodcom -Legume -Fructe ” din România

 

Nelu Bălaşa: Cine sunteţi?

Aurel Tanse:  Suntem o persoană juridică de drept privat ,de interes public cu caracter profesional formată din asocierea asociaţiilor profesionale din domeniul producerii,prelucrării,depozitării ,distribuţiei şi comercializării legumelor şi fructelor.

Avem aproape 1000 membri prin s tructuri respectiv 11 asociații , suntem  afiliați la  Federeția Prodagro, cuprindem atât sectorul de prospete cât și sectorul de procesare, respectiv fabricile de conserve.

Nelu Bălaşa: De ce aţi venit la Domeniile Ostrov?

Aurel Tanse: Am venit la această ocaţie(Centrul Transfrontalier de Oenologie și Viticultură «Terasele Dunării»Ostrov) un punct  transfrontalier  pentru promovarea în domeniul viticulturii și pomiculturii, este un proiect nou, care abia acum îl dăm în folosință și astăzi facem oficiul de prezentare al produselor  agroalimentare românești proaspete și procesate în cadrul unei vizite pe care domnul ministru Achim Irimescu îl primește pe ministrul agriculturii din Kuweit,  care vine cu o echipă de oameni de afaceri doritori să cunoască și să încercăm să deschidem un schimb comercial cu această importantă țară din golf.IMG_2058

Nelu Bălaşa: Ați venit la Domeniile Ostrov . Domeniile Ostrov sunt un brand cunoscut și înainte de revoluție sunt lucruri demne de apreciat pentru noua conducere?

Aurel Tanse: Abosult! sunt de refeința  pentru că, imaginați-vă sunt 1300 de ha de vie pentru struguri de vin și 300 de ha de struguri pentru producția de struguri de masă , un important centru care livrează populației însemnate cantități . Toate aceste suprafețe sunt tinere cu o vechime de cel mult 6-7 ani, s-a investit peste 20 de milioane de euro pentru reformularea plantațiilor  și inclusiv în retehnologizarea  producției pentru că producția este importantă și atunci s-au amenajat cu aproape 20 de milioane de euro 2 crame moderne și cu capacitate să preia producția pe care zona o produce și în parale este și una dintre cele mai importante livezi din Romania în suprafață de 570 de ha din care 130 ha sunt plantații noi, o parte au intrat anul acesta pe rod urmând ca și în primăvara viitoare să mai intre încă 40 de ha și deja se deschid lucrările pentru ca în ficarea an să meargă cu o capacitate de circa 50 de ha palantații noi de  pomi.

Avem o gamă completă de fructe începând cu cireșul timpuriu, după care urmează caisul,  piersicul și prunul împreună cu strugurii de masă începem recoltarea la sfârșitul lunii mai de cireșe și ne ducem până în primele zile ale lui noiembrie.

Important este că zona pune în treabă un important număr de personal noi lucrăm cu peste 1000 de oameni pe zi pe diverse lucrări ale momentului, fie că sunt lucrări de tăiere, de întreținere  aici la Domeniile Ostrov. Cele mai complexe sunt lucrările de recoltat, recoltatul se face atât mecanizat atât pentru strugurii de vin cât și manual.

Acum este important să lungim perioada de consum a produselor pe care le obținem aici și suntem în așteptarea unui proiect în cadrul căruia vom construi un depozit de circa 4500 de tone în stare să putem să păstrăm fructule cu aproape 40-45 de zile  plus pentru strugurii de masă pe care vrem să îi ducem până la sfârșitul lunii februarie.IMG_2213

Nelu Bălaşa: Sunt Domeniile Ostrov un exempu pentru voința corporativă ?

Aurel Tanse: Ei sunt o organizație de producători și sunt cea mai mare organizație de producători din Europa, organizația de producători hortifruct care cuprinde Domeniile Ostrov , Fabrica de Conserve de la Caracl, Serele de la Popești, de la Berceni, Pipera, Ișalnița, și sigur 80% la sută din materia primă  pe care fabrica de conserve ce procesează 20.000 de tone de produse într -un an se asigură din resursele interne, asta este un lucru extraordinar de mare.

Suntem prinși în proiecte de promovare atât pentru conserve acum într-o zonă de terțe țări respectiv China , Rusia, Azerbaijan, și Belarus .

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page