Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — mai 21, 2013 at 13:53

“Aud şi Uit, Văd şi îmi Amintesc, Fac şi Înţeleg”…

by

Aceste cuvinte înţelepte  provin din China antică, de la cel pe care-l cunoaştem sub numele de Confucius, au fost şi cuvintele de ordine sub care s-a desfăşurat prima zi de training ale cursului de formator de formatori de la Braşov. Cuvintele au fost transpuse în practică prin efortul doamnei trainer Bianca Dreossi, cea care a gestionat prima zi a cursului.

O prezenţa tonică, vie, cu reală plăcere de a transmite ceea ce ştie şi cu evident respect la adresa celor cu care lucrează.

Educaţia pentru adulţi este cu siguranţă un subiect pasionant pentru toţi cei implicaţi în proces, fie în calitate de educatori, fie în calitate de educabili.

Particularităţile procesului de învăţare ale omului matur sunt diferite faţă de educaţia clasică, primită de fiecare în şcoală. Pentru că un adult care învaţă se aşteaptă să fie tratat cu respect şi recunoaştere, un adult educabil vrea soluţii la probleme reale ale vieţii, este responsabil de propriul proces de învăţare, vrea să-şi valorifice propria experienţa.

Având în vedere cele de mai sus, este de la sine înţeles că un specialist în educaţia adulţilor are nevoie de o sumă de calităţi, atât profesionale, dar şi umane: trebuie să fie un bun organizator, să fie capabil să motiveze participanţii, să identifice potenţialul de învăţare în orice situaţie, să dovedească spirit de echipă şi interes pentru reuşită. Energia doamnei Bianca Dreossi s-a canalizat în prima zi a cursului spre motivarea participanţilor, cu scopul dinamizării subiecţilor şi orientării acestora spre scopul final, adică asigurarea competenţelor necesare pentru a deveni la rândul lor traineri. Este o dovadă de generozitate să-l înveţi să pescuiască pe cel care are nevoie de peşte şi asta s-a întâmplat şi aici.

Şi pentru cei care vor urma pe viitor acest drum, de trainer pentru adulţi, mesajul final este că acest efort implică nu doar reţinerea şi transmiterea de informaţii, ci presupune mult mai mult. Ţinta finală a unui bun formator este să aducă plus valoare în mintea şi sufletul cursantului. Cum se poate ajunge acolo e un drum complicat, care implică multă ştiinţă şi multă dăruire.

Prof. Petrescu Viorica

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page