Cultură şi Educaţie, Proză şi poezie — iunie 2, 2013 at 19:51

Atunci cand ploua…

by

atunci cand ploua…  spunem că ploaia este bună…  că este necesară pentru pămant şi, ca atare, o suportăm cu atat mai uşor cu cat îi înţelegem mai bine rostul.

…  ne îmbrăcăm adecvat…  ne reducem deplasările… ne luăm umbrelă… ne vedem mai departe de ale vieţii, rezolvandu-ne treburile, ştiind în sinea noastră că în scurt timp norii se vor dispersa, iar ploaia va înceta.

La fel şi cu suferinţele noastre! Dacă ajungem să le înţelegem rostul, le suportăm mai uşor. La fel ca şi ploaia orice suferinţă durează un timp limitat. Dacă nu este prea abundentă, ea chiar face mult bine fără să dăuneze cu nimic. Dacă durează prea mult şi este mai intensă, va face şi stricăciuni, remodelînd harta interioară a sufletului, dar totodată va oferi şi şansa unei reconstrucţii din temelii.

Totul e să ne amintim că „după furtună vine vreme bună”.

Numai că, spre deosebire de ploi, uneori suferinţele parcă nu se mai termină…

De exemplu, la nivelul vieţii politice nu se mai termină cu scandalurile, nu se mai termină cu noroiul… Este o mocirlă continuă, de parcă aceşti oameni ar face parte din cu totul altă ordine a vieţii. .. De ani şi ani se împroaşcă unii pe alţii cu noroi, de ani şi ani se critică, îşi pun beţe în roate, fac tot felul de jocuri murdare, încît ajungi să te uiţi la ei ca şi cum ar fi din altă lume…

…  Acolo unde ploaia este continuă, este aproape imposibil să crească ceva bun, este aproape imposibil să trăieşti, să te dezvolţi.

Mergînd mereu şi mereu cu picioarele prin noroi şi cu ploaia căzîndu-ţi în cap ţi se alterează gîndirea, valorile, percepţia şi ajungi să nu-i mai înţelegi deloc pe cei care trăiesc şi vor să traiască în condiţii normale, în condiţii în care ploaia alternează cu zilele însorite.

Noi nu-i mai putem înţelege pe politicieni, ei nu ne mai pot înţelege pe noi.

Trăind în medii atît de diferite este imposibil să mai ajungem să avem aceeaşi perspectivă asupra realităţii.

Sper să se mai oprească ploile şi în lumea lor, să se mai zvante noroiul, să încolţească iarba şi să răsară florile. ..

Sper să-şi dea seama cu toţii că nu sunt oameni speciali, nu sunt cu nimic diferiţi, că nu merită privilegii de nici un fel…

…Însă la astfel de înţelegeri ajung doar oamenii cu suflet sănătos! Iar pentru un suflet sănătos mai avem nevoie şi de Soare! Ba aş putea spune că avem nevoie în primul rînd de soare, iar de ploaie doar cînd şi cînd.

Cu toate ca imi place PLOAIA, astept sa iasa SOARELE…

MARIANA IONESCU

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page