Cultură şi Educaţie, Educaţie — martie 10, 2014 at 21:35

Atracții turistice în Maramureș – Foto/Video

by

Maramureşul te aşteaptă să descoperi tradiţiile comunităţilor umane armonios întregite de spectaculozitatea naturii.

maramures

Vârfuri montane alb-înzăpezite, păduri întinse, cascade şi cursuri naturale de apă, diversitatea plantelor şi animalelor demult dispărute în alte zone ale Europei, oameni având port popular viu colorat şi trăind o viaţă ce păstrează multe elemente ale trecutului, aratul cu bivoli, căruţe trase de boi, cergi vopsite cu extracte de plante, ceramica ancestrală, case de lemn, porţi sculptate şi biserici patrimoniu UNESCO, dansuri şi obiceiuri străvechi, toate aşteaptă să le descoperi pentru tine. Petrecerea câtorva zile în lumea aparte a “Ţării Maramureşului” va fi o experienţă de neuitat care probabil că te va face dornic să revii şi altădată.

foto Claudiu Gorbanescu

foto Claudiu Gorbanescu

maramures2

Fiind înconjurat de munţi, Maramureşul a rămas relativ izolat, permiţând păstrarea unui stil de existenţă care în alte locuri a căzut de mult pradă uitării. Portul popular viu colorat, vizibil mai cu seamă în zilele de sărbătoare, reprezintă o mare atractivitate a valorilor autentice ale Maramureşului.

maramures5

Păşunatul montan, cu stâne de vară, cositul fânului, exploatarea şi prelucrarea tradiţională a lemnului sunt caracteristici care dau o notă aparte peisajului.

maramures6

Spectaculoasele biserici de lemn aflate în patrimoniul UNESCO, porţile sculptate şi casele de lemn, femeile care torc în faţa porţii, ţes apoi vopsesc cergile de lână, cu vopsele extrase din plante, toate merită să le vezi pe viu.

maramures7maramures9

Săniile trase de cai, obiceiurile de iarnă cu integrarea tradiţiilor precreştine, aratul câmpului cu plugul tras de bivoli sau de cai, căruţele trase de boi sunt secvenţe de viaţă fotografiate debordant de către turiştii care au şansa să viziteze zona.

Traditie in Maramures - foto Gabriel Boholt

Traditie in Maramures – foto Gabriel Boholt

Pietrosul Rodnei, 2303 m, este cel mai înalt vârf al Carpaţilor Orientali. Munţii Rodnei prezintă circuri glaciare şi văi săpate de gheţari, creste ascuţite, lacuri glaciare, unele în salbe.

Pietrosul Rodnei

Pietrosul Rodnei

Putem admira splendidele flori de colţ din zonele calcaroase, dar există aici şi plante endemice (cum este opaiţul), care pe întreaga Planetă pot fi întâlnite doar aici. Uriaşa diversitate floristică este o mare valoare naturalistică.

Fauna interesantă a munţilor înalţi este reprezentată de caprele negre săltând pe stânci sau marmote ţipând ascuţit. Aici putem vedea acvile de munte rotindu-se în aer sau alţi locuitori ai munţilor cum sunt cocoşul de munte şi cocoşul de mesteacăn.

Cascada Cailor are 80 de metri cădere de apă, dar găsim aici şi peşteri neumblate, cu speleoteme interesante şi o faună cavernicolă ce aşteaptă să fie cercetată. Borşa, prin pârtiile sale de ski, a devenit o atracţie importantă a regiunii, aici aflându-se şi cea mai mare trambulină naturală de ski din Europa.

Cascada Cailor

Cascada Cailor

Creasta Cocoşului este o spectaculoasă formaţiune vulcanică, care de sus oferă o belvedere asupra peisajului munţilor vulcanici Igniş-Gutâi-Ţibles.Pereţii de stâncă abrupţi, verticali, au trasee de căţărare.

maramures13

Maramureşul deţine păduri întinse şi diverse, de la molidişuri la făgete şi gorunete, compacte sau întrerupte de fâneţe. Aceste habitate reprezintă şi mediul de viaţă al carnivorelor mari, o bogăţie cu care România se poate mândri în Europa: urşii, lupii, râşii, animale care asigură ca ecosistemele să rămână sănătoase şi funcţionale.

Tradiţional, păşunile alpine sunt păşunate cu turme de oi, păzite de păstori si de câini ciobăneşti pe întreaga vară, în faţa carnivorelor mari cu care ele se află într-o milenară convieţuire.

maramures14Păşunile şi fâneţele sunt habitate secundare, formate prin interacţiunea naturii cu activităţile pastorale umane. Păşuni montane pe care se plimbă liniştite turme de oi păstorite de dârzi ciobani şi câini, sau fâneţe presărate cu căpiţe si clăi estetic integrate în peisaj, arată interacţiunea zilnică a omului maramureşean cu natura în care trăieşte. Plimbările prin zonele proaspăt cosite sau pe poteci şerpuind între fâneţe şi păduri, în liniştea odihnitoare a sunetelor naturii, pot fi o experienţă inedită pentru omul citadin al zilelor noastre.

Numeroase specii de plante, cum sunt orhideele, precum şi numeroase insecte, cum sunt fluturii cu desene şi culori fascinante, sunt vietăţi ale acestor medii de viaţă. Aici este locul de hrănire atât al ierbivorilor sălbatice (cerbi, căprioare etc.) cât şi a celor domestice (cai , oi, vaci, bivoli etc.), iar noaptea. mistreţii ies din desişuri.

Peisajul cuprinde şi livezile bătrâne aflate pe sub păduri, cu pomi reprezentând soiuri străvechi, cu meri şi pruni din care se face tradiţionala pălincă, “o apă de foc” dublu distilată, care este parte a vieţii localnicilor sau a vizitatorilor.

Lacul Bodi

Lacul Bodi

Habitatele acvatice sunt şi ele foarte atractive peisagistic şi reprezintă o mare valoare naturală. Merită vizitate lacurile glaciare alpine, cu apa transparentă în care se oglindeşte albastrul cerului. Ape locuite de păstrăvi, curgând tumultuos sau prăbuşindu-se în cascade, ori mlaştinile de turbă (sfagnete) cu ale lor plante carnivore (Drosera) rezervă o nesperată frumuseţe celor care ajung să le cunoască. Cursurile Vişeului, Vaserului, Marei, Cosăului, Izei şi Tisei, cu ale lor braţe si revărsări, cu meandre, păduri de luncă şi bălţi, sunt zona unde trăiesc lostriţa şi vidra, numeroase libelule si păsări acvatice. Pescuitul tradiţional, cu vârşe şi plase, încă se mai practică în unele comunităţi. Femei care spală în râu sau vâltori pe pâraie cu ape înspumate, câte o moară cu uriaşe roţi de lemn sunt şi ele spectaculoase.

Peste tot, prin munţi, păduri, fâneţe şi păşuni sau pe lângă ape, poţi descoperi fascinanta lume vie, ecosisteme compuse din numeroase fiinţe mărunte sau mari care pot trăi doar împreuna. ştiinţa a constatat că supravieţuirea civilizaţiei umane pe termen lung depinde de capacitatea noastră de a nu distruge echilibrul acestor ecosisteme la nivel global. In multe privinţe Maramureşul poate fi un exemplu.

De-a lungul cursurilor de ape, se înşiră satele maramureşene care ne atrag prin valorile culturale autentice. Putem vizita meşteri cioplitori sau pălărieri, femei care fac zgărdane şi alte podoabe, cergi de lână, ţesături de cânepă crescută lângă casă, ori haine tradiţionale caracteristice fiecărei comunităţi, fiecărui anotimp şi fiecărei vârste. Avem ocazia să vedem oameni la munca câmpului, purtând ie, opinci, straiţă, cojoc, pălărie de paie şi alte obiecte de vestimentaţie demult dispărute din ceea ce este caracteristic pentru lumea noastră globalizată. Satele sunt locuite de oameni aparţinând diferitelor naţionalităţi, români, ucraineni, maghiari, germani, evrei, ţigani si altele. Această diversitate de comunităţi care se întrepătrund, a dus la o mare varietate în privinţa arhitecturii, a portului şi tradiţiilor pe care le putem vedea în Maramureş.

Mesterul popular Godja Patru Pupaza din Valea Stejarului, Maramures, un pastrator al traditiilor Maramuresului- (Foto: Lucian Petru Goja)

Mesterul popular Godja Patru Pupaza din Valea Stejarului, Maramures, un pastrator al traditiilor Maramuresului-
(Foto: Lucian Petru Goja)

Vasile Susca - mester popular, Sacel – Maramures (foto: Adrian Petrisor,www.adrianpetrisor.ro)

Vasile Susca – mester popular, Sacel – Maramures (foto: Adrian Petrisor,www.adrianpetrisor.ro)

Mester popular Virginia Linul

Mester popular Virginia Linul

În sate, găsim pensiuni agroturistice în care putem savura liniştea şi înţelege realitatea Maramureşului, putem să alegem să gustăm mâncăruri tradiţionale “eco” şi să bem pălincă împreună cu gazdele ospitaliere. Putem auzi seara tălăngile, putem privi vacile cum coboară de la păşune şi se îndreaptă pe uliţele satului spre case. De-a lungul Vaserului, trenul forestier este o altă atracţie turistică, dând ocazia întâlnirii cu trecutul şi prezentul exploatărilor de lemn din Munţii Maramureşului.

maramures18

Sighetu Marmaţiei, centrul Maramureşului Istoric, este atestat istoric din anul 1326. Privit de sus, de pe dealul Solovan de la marginea Munţilor Igniş, localitatea pare dominată de bisericile construite cu multe sute de ani în urmă, care îşi înalţă turnurile mult deasupra altor construcţii. O plimbare prin Centrul Vechi, ne familiarizează cu arhitectura caselor foştilor evrei comercianţi, a construcţiilor administrative – fosta Prefectură a Maramureşului, Primăria, precum şi cu centrele culturale – Palatul Cultural şi diferitele muzee.

De la casa Ellie Wiesel, personalitate născută la Sighet, deţinător al premiului Nobel pentru Pace, până la Monumentul Holocaustului şi Muzeul Victimelor Comunismului, putem să ne familiarizăm cu istoria recentă, pe care trebuie să o cunoaştem, ca ea să nu se mai repete. Muzeul de Istorie, cu ale sale topoare din epoca de piatră, vârfuri de săgeţi şi diferite podoabe din bronz, argint sau aur, săbii şi documente relevante, Muzeul de Etnografie, Muzeul de ştiinţele Naturii, Muzeul Satului, toate oferă şansa de a cunoaşte mai bine trecutul acestei superbe zone.

maramures20

Turismul ecologic şi cultural în Maramureş îţi poate deschide noi perspective asupra naturii şi a tradiţiilor păstrate în zona unde experţii geografi austro-ungari au stabilit că este centrul geografic al Europei.
O vizită în Maramureş poate fi începutul, amplificând dorinţa revenirii, o cunoaştere a simplităţii complexe a acestor oameni binecuvantati.

Sursa: www.etnictours.ro

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page