Evenimente, Ultimile Știri — iunie 27, 2013 at 18:22

“Atitudine,reprezentare și argument în dialogul cu puterea”- Lansarea Corpul Profesioniștilor în Lobby

by

lobbyMarţi, 25 iunie 2013, la  Athenee Palace Hilton Hotel, sala ,,Le Diplomate”.   În prezența a numeroși reprezentanți ai clasei politice și societății civile, a fost prezentat Corpul Profesioniștilor în Lobby din România. Din Călărași, au participat Daniel Florea Deputat și Nelu Bălașa  membru al Corpului Profesioniștilor în Lobby.

Un eveniment dedicat lansării în capitală a Corpului Profesioniștilor în Lobby, prima rețea națională a lobby-iștilor certificați din România.

Prima și singura rețea națională a lobby-iștilor profesioniști din România!  O distribuție regională și județeană mare cu atuuri incontestabile: reprezentativitatea și  forța de convingere.

Alături de acest rezultat notabil pentru România, al constituirii primei organizații profesionale a specialiștilor certificați în activitatea de lobby, au fost prezentate și alte rezultate remarcabile ale proiectului strategic ,,Partener Activ și Implicat”, derulat de Academia de Advocacy.

lobby5

Scopul conferinței naționale a fost acela  de a evidenția că, în România pot fi influențate transparent decizii publice importante, în favoarea grupurilor legitime reprezentate.

383 de specialişti în activitatea de lobby, reprezentanţi de patronate, sindicate, ONG-uri,camere de comerţ şi asociaţii de IMM-uri, au fost certificaţi în cadrul proiectului strategic Partener Activ şi Implicat, în urma dobândirii competenţelor de reprezentare argumentată a intereselor membrilor lor, în dialogul civic şi social cu decidenţii politici.

Peste jumătate dintre aceştia au aderat la Corpul Profesioniştilor în Lobby, organizaţie profesională constituită în decembrie 2012 şi care are, în prezent, membri în toate regiunile de dezvoltare ale ţării.

Evenimentul a fost deschis de Radu Nicosevici, președintele Corpului Profesioniștilor în Lobby,care a ținut să reitereze importanța prezervării standardului profesional, pentru consolidarea practică a tehnicilor dobândite și pentru promovarea bunelor practici de intervenție pe lângă decizia publică a reprezentanților grupurilor de interese legitime.

 Tematicile de prezentare și dezbatere au fost:

Proiectul strategic ,,Partener Activ și Implicat” – de la intenție la rezultat și impact;

Specialistul în activitatea de lobby – ocupație profesională recunoscută pe piața muncii din România, din 2011, prin cod COR 243220 și, din 2012, prin standard ocupațional elaborat de Academia de Advocacy și adoptat de Autoritatea Națională pentru Calificări;

Corpul Profesioniștilor în Lobby – rețea națională, cu 8 sucursale regionale constituite, a cărei misiune este apărarea și promovarea profesiei de specialist în activitatea de lobby, ca o componentă intrinsecă a democrației participative;

Coaliția 52 – coaliție națională a celor care doresc îmbunătățirea, apărarea, promovarea și stimularea dialogului public, prin utilizarea intensivă, corectă, onestă și aplicată a Legii 52/2003 a transparenței deciziei publice;

Demersuri de lobby și advocacy ale beneficiarilor proiectului – premise pentru reușita lor;

Platforma virtuală Vocea Ta – alerte legislative privind proiecte aflate în consultare publică, la nivel local, național și european, cu facilitarea intervenției imediate, on-line, a celor interesați, și primirea răspunsurilor din partea autorităților publice vizate;

Biblioteca virtuală specializată în lobby, advocacy și dialog social – peste 1200 de publicații actuale, din care peste 90% nu se regăsesc în alte biblioteci universitare şi de cercetare româneşti.

Numeroşii parlamentari prezenţi la eveniment au salutat constituirea Corpului Profesioniștilor în Lobby şi rezultatele proiectului Partener Activ şi Implicat, subliniind rolul benefic şi necesitatea profesiei de lobby-ist în procesul de legiferare.

lobby2

Membrii Corpului au subliniat încă o dată că ÎNTREAGA societate civilă trebuie să fie un factor important în influențarea reală a politicilor publice, prin implicarea constantă și consecventă în elaborarea de studii și analize de impact ale proiectelor de acte normative, prin formularea de opinii documentate și implicarea în dezbateri publice.

Evenimentul a fost ultimul dintr-o serie de evenimente regionale derulate şi finalizate cu prezentarea la nivel naţional a Corpului Profesioniştilor în Lobby, a sucursalelor sale regionale şi a experţilor regionali membri ai Corpului, pregătiţi să intervină şi să relaţioneze profesionist cu decidenţii.

Scopul Asociației “Corpul Profesioniștilor în Lobby” constă în promovarea excelenței profesionale a “specialistului în activitatea de lobby”, promovarea și aplicarea tehnicilor transparente de influențare a deciziilor publice și a bunelor practici de intervenție pe lângă decizia publică, prezervarea și promovarea standardului profesional “specialist în activitatea de lobby, adoptarea și promovarea codurilor de bune practici aferente domeniului, întărirea capacității organizațiilor societății civile și a partenerilor sociali de a-și reprezenta interesele transparent, activ și profesional în raport cu decizia publică .

Simona Fit,
Consultant în transparență decizională
La Academia de Advocacy

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page