Anunţuri, Responsabilitate socială, Ultimile Știri — august 14, 2014 at 19:15

Atentie soferi: benzina se scumpeste teribil! Benzina in Romania: mai scumpa decat in jumatate de Europa!

by

benzinaBenzina in Romania a ajuns sa coste si peste 7 lei per litru, dupa ultimele taxe si accize introduse de Guvern. Va vine sa credeti sau nu, este mai ieftin sa cumperi benzina din Austria sau din Spania in aceste conditii. Ce face Petrom in urma acestor scumpiri? Cititi mai jos situatia in care a ajuns una dintre cele mai mari companii din Romania.

Stirile ProTV au facut un exercitiu de analiza a situatiei in care a ajuns sa se vanda benzina si motorina in Romania. 

Cu cea mai scumpa benzina de peste 7 lei pe litru in unele statii, vanzarile de carburanti au inceput sa scada, desi economia isi revine.
Dupa introducerea accizei suplimentare, multi soferi fac plinul mai rar, in timp ce companiile de transport prefera sa alimenteze in Austria, Ungaria sau chiar Luxemburg, unde preturile sunt mai mici.
OMV Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a raportat vanzari in scadere, comparativ cu anul trecut, dar si un profit mai mic.
“In 2009, un plin costa 195 de lei. Intre timp, preturile au tot crescut, iar acum 50 de litri de benzina costa 315 lei. In prezent, un plin in Romania este mai scump decat unul in Bulgaria sau Ungaria dar si decat in Austria, Spania sau Luxembourg”, explica Paul Angelescu, corespondent ProTV.
“Niciodata n-am mai facut plinul de vreo 2 ani de zile. Mi-a dat un prieten imprumut bani ca sa pun. In general, maximul e de 10 litri”, spune un sofer.
Carburantii s-au scumpit cu aproape 5% de la inceputul anului, in special din cauza majorarii accizei. Transformat in euro, pretul benzinei in Romania este mai mare cu cateva zeci de centi decat in Polonia, Bulgaria si Ungaria, dar si decat in Luxemburg, Austria si Spania. Ne depasesc deocamdata Francezii, Nemtii si Italienii.
La Diesel, suntem fruntasi. Doar in tarile nordice, Marea Britanie si Italia, motorina are preturi mai mari decat la noi. In Germania si Olanda, combustibilul e mai ieftin decat in Romania.
In unele benzinarii, pretul celor mai scumpe sortimente de benzina depaseste deja pragul de 7 lei pe litru. Aproape jumatate din pret il reprezinta TVA-ul si accizele. La fiecare litru, aproape 3 lei se duc la stat.
Marile companii de transport care detin mii de tiruri si camioane ies acum cu rezervoarele goale din tara si fac plinul peste granita.
La nivel national, vanzarile tuturor companiilor ce comercializeaza carburanti au scazut cu 3% in primele 6 luni ale lui 2014.
Cea mai mare companie romaneasca, Petrom, a anuntat marti un profit la 6 luni cu 1 miliard de lei mai mic decat anul trecut, si o scadere de 10% a vanzarilor de carburanti. Compania sustine ca rezultatele mai slabe vin si din cauza taxelor noi impuse de guvern , cu 370 de milioane de lei mai mari ca anul trecut. Ca atare e posibil ca OMV Petrom sa renunte la o parte din investitiile ce fusesera deja planificate.
http://www.manager.ro/articole/economie/benzina-in-romania-mai-scumpa-decat-in-jumaate-de-europa-75843.html

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page