Lifestyle, Sănătate — iulie 31, 2014 at 12:30

Atenţie la pilula de a doua zi!

by

Contraceptivele de urgenta, numite si pilule de a doua zi, pot fi administrate de toate femeile, indiferent de greutatea aceastora, informeaza reuters.com.

Agentia Europeana a Medicamentului informeaza ca pilula de a doua zi poate fi administrata de toate femeile, indiferent de greutatea lor.

Cum se administreaza
Contraceptivele de urgenta sunt indicate pentru a preveni o sarcina nedorita si se administreaza in primele 72 ore dupa contactul sexual neprotejat. Acestea actioneaza prin blocarea si/sau intarzierea ovulatiei. Cu cat este luata mai rapid pastila, cu atat eficienta sa este mai mare.

Medicii ne recomanda sa citim cu atentie prospectul si sa nu luam mai mult de 2 pastile lunar.

Contraindicatii de administrare a pilulei:
– sunteti deja insarcinata sau banuiti ca ati putea fi;
– aveti chisturi ovariene;
– sunteti alergica la una dintre substantele de pe prospect;
– suferiti de afectiuni ale ficatului, diabet sau boli de inima;
– urmati tratamente medicamentoase.

Atentie!
Cu toate acestea, exista dovezi care arata ca efectul pilulelor de a doua zi Norlevo, Levonelle si ellaOne este redus in cazul unei mase corporale ridicate si din acest motiv Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a decis sa le reexamineze.

EMA a anuntat ca va reevalua contraceptivele de urgenta, dupa ce studiile clinice au demonstrat ca pilulele care contin levonorgestrel nu sunt eficiente pentru femeile cu greutatea corporala mai mare de 75 de kg. Cresterea dozajului nu este o solutie, spun specialistii. Se va urmari daca indicele de masa corporala (IMC) reduce eficacitatea contraceptivelor de urgenta.

In Romania, medicamentele care contin levonorgestrel sunt Escapelle, Norlevo si Postinor.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page