Familie, Lifestyle — ianuarie 17, 2014 at 14:19

Atenţie la păduchi!

by

Părinţi, atenţie la păduchi! În anumite şcoli deja s-au descoperit păduchi şi nu sunt cazuri izolate. Din surse diferite am aflat că păduchii au descins  şi la Călăraşi, nu doar în Ialomiţa.

paduchi

Verificaţi dacă şi copilul dumneavoastră are.Cu păduchii nu te joci, sunt insistenţi şi dificil de înfrânt! Infestarea cu păduchi poate apărea la fiecare copil care frecventează locurile publice, precum grădiniţa, şcoala sau terenurile de joacă. Chiar dacă este neplăcut sau chiar stânjenitor să depistezi păduchii la propriul copil, să ştii că nu este vina ta. Faptul că apare o epidemie de păduchi nu înseamnă neapărat că, copilul are o igienă proastă. Oricine se poate afla în această situaţie.

Astfel, dacă totuşi te confrunţi cu problema dată, trebuie să cunoşti mai multe despre păduchi: din ce motiv apar, cum se înmulţesc, dar, cel mai important, cum să scapi definitiv de ei.

Infestarea cu păduchi se numeşte pediculoză. Cei mai afectaţi sunt copiii de grădiniţă şi preşcolarii. Pediculoza capului poate fi văzută pe firele de păr, la ceafă sau după urechi. Ouale sunt albe, rotunde sau ovale şi sunt ataşate de firul de păr aproape de rădăcină.

Păduchii sunt paraziţi foarte mici, care trăiesc pe porţiunile acoperite cu păr ale corpului şi se hrănesc cu cantităţi mici de sânge. Epidemia de păduchi se întâlneşte mai des la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani, fetele fiind mai predispuse decât băieţii.

Păduchii nu sunt periculoşi şi nu răspândesc boli de la o persoană la alta, dar sunt contagioşi, răspândindu-se foarte repede, mai ales, în grupuri. Cu toate că nu pot sări şi nici zbura, ei se agaţă foarte uşor de firele de păr.

Păduchii se răspândesc cel mai repede prin contactul direct dintre capetele a două persoane, prin folosirea aceloraşi haine, perii sau obiecte de pus în cap. Cei mai vulnerabili la infestarea cu păduchi sunt copiii şi adolescenţii, deoarece la această vârstă tind să aibă un contact foarte apropiat cu lumea din jur.

Chiar dacă nu te-ai confruntat până acum cu problema păduchilor, este bine să cunoşti cum poţi preveni infectarea:

  • Învaţă-i pe cei mici să evite contactul direct cu capul celorlalţi copii;
  • Învaţă-i să nu împrumute de la alţii perii de păr, prosoape, căciuli sau alte obiecte personale;
  • Învaţă-i să nu stea pe pături, perne sau aşternuturi folosite de curând de altcineva.
  • Rezervă-ţi 5 minute în fiecare săptămâna, pentru a te uita în părul copilului tău. Astfel, vei fi sigur că vei descoperi păduchii sau lindinile la timp, înainte să se înmulţească.

L.M.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page