Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — iunie 23, 2015 at 23:09

Atenție, Drăgaica se răzbună dacă nu-i respecți sărbătoarea și dacă ai jurat strâmb!

by

Noaptea de 23-24 iunie – Noaptea Sânzienelor –  este serbată  în multe culturi străvechi  fiind  o noapte magică, dedicată unor ființe supranaturale ce joacă  diferite  roluri în viața oamenilor. În acele ceasuri ale întunericului putem avea parte de cele mai benefice întâmplări… dar și de cele mai rele!

OLYMPUS DIGITAL CAMERASemnificația legendei Drăgaicei își are rădăcina în perioada cu mult înainte de creștinism. Se spune că Drăgaica era o mireasa ce umbla pe pământ sau plutea prin aer în ziua Solstițiului de Vară, cântând și dansând împreună cu alaiul său de zâne fecioare și fete frumoase, peste câmpuri și păduri. În timpul nopții aceasta băga bob în spicul de grâu, împărțea rod semănătorilor și femeilor, stropea cu rouă plantele de leac dar și suferința oamenilor, tratând bolile copiilor, ursea fetele de măritat, înmulțea animalele și pasările.

În ciuda confuziei, Drăgaica nu poate fi echivalată cu Sânzienele, sau cu zânele. Aproape întotdeauna ea este în fruntea zânelor, e cea mai frumoasă dintre ele. În timpul deplasării alaiului prin sate, Sânzienele o înconjoară pe Drăgaică, cântă și o numesc stăpâna lor.

În unele zone, cinstirea Drăgaicei este și mai mare. Oamenii o omagiază ca Stăpâna Zânelor, Împărăteasa, Stăpâna holdelor. Drăgaica are puterea de a vindeca – astfel, de ziua ei, această vindecă bolnavii care o onorează, mai ales copii. În multe zone se poartă “Steagul Drăgaicei” o prăjină cu o cruce în vârf, de care se leagă flori de sânziene și ornamente – mărgele, brățări, panglici – iar Sânzienele așează hăinuțe de copii pe care mamele acestora vor ca Drăgaica să-i vindece sau să-i ocrotească.

Nesocotirea Drăgaicei, duce exact la contrariu: oamenii se îmbolnăvesc, holdele și lucrările de peste an sunt distruse, copii sunt în pericol…

Răzbunarea și spiritul justițiar constituie de altfel aspectul cel mai temut al Drăgaicei. Dacă alte aspecte periculoase sunt sau nu reliefate în diferitele zone ale țării, faptul că Drăgaica se răzbună dacă nu-i respecți sărbătoarea și dacă ai jurat strâmb e peste tot recunoscut.

dragaica1Drăgaica se sărbătorește printr-un un dans făcut de un grup de 5-10 fete din care una este aleasă, ca Drăgaică. Ea este îmbrăcată ca o mireasă și împodobită cu spice de grâu, în timp ce fetele celelalte se îmbracă în alb, poartă un val pe față în care sunt prinse flori de sânziene, iar în mână țin o coasă. Odată constituit, alaiul Drăgaicei pornește prin sat și pe ogoare. La popasuri, în special la răscruci, fetele se așază în cerc, cântând și executând un dans săltat ale cărui mișcări desenează o cruce.  Și, cel mai important, fata care a întruchipat-o pe zeiță trebuie să se păstreze curată, să nu se mărite timp de trei ani.

Reputatul etnolog Ion Ghinoiu comenta: “De aici până la reprezentarea morții cu coasa în spate cu care seceră neîncetat viețile omenești este numai un pas. Moartea cu coasa este simbolul introducerii omului în marele ritm al naturii: omul este o sămânță care germinează, crește, se înmulțește și moare.” 

De Drăgaică se spune că se deschid porțile lumii de dincolo iar morții din neam se întorc printre rude. Apropierea între Sânziene și magie este evidentă,  de aceea se spune că aceasta noapte deschide pentru oricine porțile supranaturalului, se spune că atunci vrăjile se fac cel mai bine, iar cei mai iscusiți practicanți ai artelor magice realizează cele mai de seamă lucrări.

Toți avem puteri de care nu suntem conștienți  și pe care nu încercăm să le punem în valoare.  Ei bine, în noaptea Sânzienelor, se zice ca doar trebuie să vrei și vei fi capabil să intri în lumea magiei!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page